džeronimo blic - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Миле саКлисе

džeronimo blic

Oceni ovaj blog
Američki Kongres odao počast Džeronimu
Autor: Tanjug | 24.02.2009. - 19:27
Predstavnički dom američkog Kongresa odao je počast Džeronimu, legendarnom poglavici indijanskog plemena Apači, povodom 100. godišnjice njegove smrti.

U rezoluciji koju su američki poslanici usvojili juče, ističe se da taj istorijski datum "pruža priliku za razmišljanje i početak pomirenja sa narodom Apači".
Odata je počast njegovom životu, "njegovoj izuzetnoj hrabrosti i požrtvovanosti u odbrani domovine, naroda i tradicije plemena Apači".
"Džeronimo je jaka ličnost u istoriji naroda Apači i neraskidiv deo bogate istorije Arizone. On je za mnoge bio veliki duhovni i intelektualni vođa, a širom zemlje je slavljen kao vojskovođa", rečeno je prilikom usvajanja rezolucije.
Indijanski poglavica Gojatlaj (Onaj koji zeva), poznatiji kao Džeronimo, bio je poslednji poglavica plemena Apači koji se predao američkoj vojsci. Umro je 1909. u tvrđavi Fort Sil u Oklahomi u 90. godini života nakon dvadeset godina provedenih kao ratni zarobljenik.
Prošle nedelje, dvadeset Džeronimovih potomaka podnelo je tužbu američkom federalnom sudu tražeći da se njegovi posmrtni ostaci vrate porodici kako bi bio sahranjen u tradiciji svog plemena.

Pošalji "džeronimo blic" na Facebook Pošalji "džeronimo blic" na Google Pošalji "džeronimo blic" na My Yahoo! Pošalji "džeronimo blic" na Live Pošalji "džeronimo blic" na MySpace Pošalji "džeronimo blic" na Twitter Pošalji "džeronimo blic" na Digg Pošalji "džeronimo blic" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari