Internet i kako se izboriti - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

ServisKompjutera

Internet i kako se izboriti

Oceni ovaj blog
[FONT="Arial"]Usled povecanog obima posla manje vremena ostaje za pisanje i pomaganje ali cu se truditi da ne zaboravim "obicne korisnike" i njihove probleme. A jedan od glavnih problema u radu sa racunarima je koriscenje interneta.

Kakvu vezu odabrati, ADSL, kablovsku, wireless...
Koji paket kod kog provajdera, protok, flet...
Koji program za pristup internetu, brovser, odabrati...
Kako se zastititi od virusa, spywere-ova i ostalih zlonamernih programa...

Sto se tice veze sa internetom najbolje savete vam mogu dati korisnici koji vec koriste odredjen tip veze. Ocekujem da se jave korisnici koji imaju da pohvale ili imaju primedbe na rad odredjenih provajdera i odredjenih tipova veza koje koriste.
Ja mogu dati moju preporuku ADSL vezi za intevzivno koriscenje interneta, lokalnu mrezu jednog od provajdera koji imaju "lokal" tj. razmenu podataka.
Sto se tice paketa za koriscenje interneta oduvek sam vise voleo brzinu za razliku od jeftine i sporije veze. U svakom slucaju ja koristim 1.5 MBs sa merenim protokom, otprilike 1-2 gigabajta mesecno potrosim skidajuci drajvere i zanimljive programe velicine do 100 megabajta. To me kosta oko 1500 din. + 400 din za 2 GB protoka. Za P2P koriscenje koristim BeoGrid mrezu i mesecno placam 500 din. za lokal. Dakle 2400 din mesecno. Voleo bih da cujem kakav je izbor korisnika na krstarici.

Za intevzivno svlacenje programa i filmova sa interneta preporucio bih 1 MBs flat, dakle bez merenja protoka, oko 2500 din. mesecno.

Za brovser preporucujem FireFox, mada je izbor brovsera licna odluka, iz dosadasnjeg iskustva u radu sa internetom i zastitom kompjutera zakljucio sam da je veliki broj propusta u IE koji pravi MS mnogo ranjiviji i podlozan hakerskim napadim. Mozilin FireFox je manji i greske koje nastaju mnogo se brze ispravljaju.
Naravno jos jednom napominjem da je to licni izbor i pozivam korisnike da daju svoje primedbe i pohvale...

Zastita kompjutera je preveliki zalogaj za ovaj tekst, jednostavno suvise stvari ima koje se moraju uzeti u obzir to ce biti predmet posevnog teksta ali generalno mogu reci da koriscenje firewall-a i anti virus programa mora biti uzetoi u obzir pre bilo kakve pomisli na internet.
Jos jedna stvar u vezi bezbednosti je i redovno dnevno update-ovanje programa koje koristite za zastitu.

Ponavljam da je najbolje cuti iskustva korisnika koji su se vec susretali sa izvesnim problemima.

Naravno, ako neko ima specifican problem ili nedoumicu oko nekog odredjenog problema neka se jave i pokusacu da pomognem konkretno, vezano za internet ali i za kompjutere uopste.

Vas ServisKompjutera 8-)
[/FONT]

Pošalji "Internet i kako se izboriti" na Facebook Pošalji "Internet i kako se izboriti" na Google Pošalji "Internet i kako se izboriti" na My Yahoo! Pošalji "Internet i kako se izboriti" na Live Pošalji "Internet i kako se izboriti" na MySpace Pošalji "Internet i kako se izboriti" na Twitter Pošalji "Internet i kako se izboriti" na Digg Pošalji "Internet i kako se izboriti" na del.icio.us

Kategorije
Servis kompjutera

Komentari

  1. branaaa (avatar)
    ..koji antivirus preporucujes, i da li vrede ista ovi programi za `odrzavanje` racunara...?
  2. ServisKompjutera (avatar)
    za branuuuu Sto se tice antivirus programa i fire wall -a dugo vremena sam koristio ZoneAlarm i bio sam prezadovoljan. Trenutno ne koristim nista. Zvuci cudno ali ako posumljam da imam virus sto se obicno primeti ako kompjuter vise salje prema internetu nego sto skida, instaliram kasperskog trajal, update-ujem bazu virusa i precesljam ceo hard, onda ga deinstaliram. Za sad ovo funkcionise odlicno, ne "smara" mi racunar a osecam se sigurno.
    Sto se tice programa za "odrzavanje racunara"... U glavnom je bilo problema sa njima, moras da budes napredan korisnik da bi mogao da ih koristis a da nesto ne zeznu, moj ti je savet da obavezno bekapujes sve vaznije podatke pre nego sto pocnes da ih koristis. Konkretno je bilo problema sa novim sistem mehanikom. Ponovna instalacija sistema ti ne gine ako pustis da SM sam odradjuje posao

    Pozdrav ServisKompjutera