Гаврило Принцип - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

G.Princip

Гаврило Принцип

Oceni ovaj blog

ЖИВОТ

Гаврило Принцип је рођен 13. јула 1894. у Обљају, код Босанског Грахова а умро је 28. априла 1918 у чешком затвору Терезиенштат. Као члан тајне организације Млада Босна, извршио је атентат на Аустро-Угарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију 28. јуна 1914.

Франц Фердинанд је дошао у Сарајево на челу војних снага које су вршиле маневре у околини града. Српско становништво града је његово појављивање на челу војске доживљавало као провокативно, будући да се све то одигравало на Видовдан.

Аустро-Угарске власти су у току истраге дошли до сазнања да је оружје коришћено у атентату донешено из Србије.Иако са овим инцидентом нису биле повезане званичне власти Краљевине Србије већ одређени људи на високим положајима (припадници организације "Уједињење или смрт" или "Црна рука" Аустро-Угарске власти су искористиле новонасталу ситуацију да упуте ултиматум Србији. Српске власти су одговориле позитивно на све тачке ултиматума, осим на једну која је захтевала упућивање Аустро-Угарских истражних органа унутар територија Краљевине Србије. Ово су власти Аустро-Угарске искористиле да објаве Србији рат, који је убрзо ескалирао у Први светски рат.

По првобитном плану атентата, извршилаца је било шест.Од тих шест четири није урадило ништа приликом првог проласка царске колоне приликом које је Недељко Чабриновић бомбом промашио аутомобил у коме се налазио Фердинанд али је лакше ранио пуковника Ериха фон Мериција и грофа Боз-Валдека.Приликом повратка колоне Гаврило Принцип је успешно извршио атентат. На суђењу је установљено да атентатори нису имали намеру да убију Софију Хотек Оружје које је Принцип користио био је белгијски Fabrique Nationale M 1910 полуаутоматски пиштољ, калибра 7.65x17mm (.32 ACP) и наводно га је припадницима Младе Босне уручио сам Драгутин Димитријевић Апис.


ПРЕСУДА И КАЗНА

У време кад се догодио атентат, Гаврило Принцип је био сувише млад за смртну казну, па је осуђен на 20 година затвора, где је био изложен мучењима.

Казну је служио у чешком Терезину, где је и умро од туберкулозе 28. априла 1918., мало пред крај Првог светског рата. При крају живота био је због лоших затворских услова врло ослабио и имао око 40 килограма.


ЗАОСТАВШТИНА

Гроб Гаврила Принципа се данас налази у капели видовданских хероја у Сарајеву. Ауто, Гаврилов пиштољ и окрвављена униформа Франца Фердинанда налазе се у војноисторијском музеју у Бечу. Метак који је убио Фердинанда изложен је у чешком граду Конопиште.

Pošalji "Гаврило Принцип" na Facebook Pošalji "Гаврило Принцип" na Google Pošalji "Гаврило Принцип" na My Yahoo! Pošalji "Гаврило Принцип" na Live Pošalji "Гаврило Принцип" na MySpace Pošalji "Гаврило Принцип" na Twitter Pošalji "Гаврило Принцип" na Digg Pošalji "Гаврило Принцип" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari