Devetogodišnji programer

Devetogodišnji Malezijac Lim Ding Wen napisao je program za slikanje za "Apple" iPhone, prenosi BBC. Lim je program za slikanje prstima, poznat pod imenom "Doodle Kids", napravio za svoje dvije mlađe sestre, starosti tri i pet godina. "Napravio sam program za moje sestrice koje vole da slikaju", rekao je Lim. "Ali sretan sam što se sviđa i drugim ljudima".Dječakov program omogućava vlasnicima iPhone-a da crtaju prstima dodirujući ekran, koji se poslije očisti tako što se iPhone malo "prodrma". Za manje od dvije sedmice , Limov program je učitalo više od 4.000 korisnika. Lim, koji dobro poznaje šest programskih jezika, prvi put je počeo da koristi kompjuter kada je imao dvije godine. Programiranje je otkrio sa sedam godina i od tada je napravio više od 20 projekata.
"Doodle Kids" je originalno napravio na svom kompjuteru, ali ga je sada prilagodio za upotrebu na iPhone-u. Lim, koji živi u Singapuru, izjavio je za lokalne medije da je program napisao u Pascalu za svega nekoliko dana. Njegov otac Lim Thye Chean , koji se takođe bavi programiranjem za iPhone, skromno je naveo da se Lim veoma interesuje za kompjutere, a posebno za programiranje.
"Doodle Kids je veoma jednostavan program i može ga uraditi svako", rekao je Thye Chean. "Svako može da programira. Ako je to uradio Ding Wen, možete i vi". Devetogodišnji programer sada radi na naučno-fantastičnoj igrici za iPhone "Invader Wars" i planira da se učlani u školski robotički klub.
(Izvor 24sata.info)
 

Back
Top