Alkohol i duhan opasniji od LSD-a !? - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

(s)AINT

Alkohol i duhan opasniji od LSD-a !?

Oceni ovaj blog
Autori najnovije britanske studije, profesori David Nutt i Colin Blackmore, tvrde da su alkohol i duhan kao "legalna sredstva" štetniji o mnogih ilegalnih supstanci poput cannabisa, amfetamina, ecstasyja i LSD-ja te da je trenutačna sistematizacija narkotika, prema kojoj se određuju kazne za posjedovanje ili preprodaju, iracionalna i ima malo veze sa stvarnom štetom koju oni proizvedu.

Jedino se slažu sa kategorizacijom u slučaju heroina i kokaina, koji su znanstveno opravdano okarakterizirani kao najteže i najopasnije droge na svijetu.

Novi sustav razvrstavanja legalnih i ilegalnih narkotika trebao bi se voditi veličinom štetnih posljedica po konzumente, tvrde stručnjaci. Alkohol i duhan koji su legalni i rašireniji u društvu, štetniji su za veći broj ljudi. Dok ecstasy u Velikoj Britaniji uzrokuje deset smrti godišnje, unatoč činjenici da je pola milijuna konzumenata tjedno, svakog dana jedna osoba umre od trovanja alkoholom, pokazuju statistike.

Prof. Slavko Sakoman, voditelj Centra za ovisnost o drogama u KB "Sestre Milosrdnice" načelno se slaže s takvim stavom. On napominje da je potrebno zaoštriti kriterije po pitanju alkohola, nikotina, ali i lijekova koji se izdaju bez recepta koji često mogu stvoriti ovisnost, posebno kod mladih. Dok LSD ima samo naznake psihičke ovisnosti, slično kao i ecstasy, alkohol i duhan dokazano stvaraju ovisnost. Posljedice pića i cigareta znatno su veće od posljedica droga po društvo jer su znatno raširenije, legalne i dostupne svima.

Britanski znanstvenici su pri razvijanju nove tablice istraživali zdravstvene posljedice pojedinih supstanci, psihosocijalne faktore i efekte za obitelj i zajednicu u cjelini.

Pošalji "Alkohol i duhan opasniji od LSD-a !?" na Facebook Pošalji "Alkohol i duhan opasniji od LSD-a !?" na Google Pošalji "Alkohol i duhan opasniji od LSD-a !?" na My Yahoo! Pošalji "Alkohol i duhan opasniji od LSD-a !?" na Live Pošalji "Alkohol i duhan opasniji od LSD-a !?" na MySpace Pošalji "Alkohol i duhan opasniji od LSD-a !?" na Twitter Pošalji "Alkohol i duhan opasniji od LSD-a !?" na Digg Pošalji "Alkohol i duhan opasniji od LSD-a !?" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. crvene cipele (avatar)
    Slika je uvek ubedljivija od reči.

  2. valheru (avatar)
    E to je jako glupo, mislim koliko ljudi pije i pusi, a koliko koristi np. amfetamin tako lepo izracunaj pa ces videti da to nije nista cudno sto dnevno lipse jedna osoba gde rece u Engleskoj od akohola... a od ecstasya samo 10... I da ajde makar da su naveli hemijski sastav jednog i drugog pa ponaosob objasniili stetno dejstvo svake i utvrdili da je ovo gore nego spomenuta droga, a i poznat je put krenes od lake stignes do teske droge np. heroina to je jednostavno nesto sto se utvrdilo u drustvu i danasnjem kakvom takvom moralu... Dakle oni koji probaju ecstasy su sigurno mnogo skloniji ka svemu tome nego neko ko pije eto onako kad ode u grad, sasvim je druga stvar ako je neko alkoholicar... Zato je bolje da ostane na ovome nego da izbacimo alkohol i cigare, a ozakonimo navedene droge pa i u ostalom pije se iz zadovoljstva( UKUSA AKOHOLNOG PICA), a ne zbog napijanja dok se drogira samo zbog pruzrokovanog stanja usled konzumiranaj psihoaktivnih supstanci...

    Pozdrav