DAN REFORMACIJE - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

SDG (Soli Deo Gloria)

DAN REFORMACIJE

Oceni ovaj blog
Da se ne zaboravi!Predavanje Tatjane Samardžije o francuskim hugenotima. Održano 22.11. 2014. godine u Beogradu.

Naslov predavanja:

Prizori iz života francuskih protestanata u 17. i 18. veku.


Ove godine Srbija obeležava 100 godina od početka I Svetskog rata. A Beograd 70 od oslobođenja po završetku II Svetskog rata. S obzirom na ogromne žrtve koja je ova zemlja podnela sasvim je opravdano sećati se sa zahvalnošću milona ljudi, koji u ovom odbrambenom ratu bili ili žrtve ili branioci.

I dok se države i narodi Evrope i pored sve svoje grešnosti i slabosti sećaju onih najplemenitijih među njima. Koji i u najstrašnjim vremenima su bili kadri stići i uteći i na strašnom mestu postojati. Vernici crkava protestantskog nasleđa sve više i češće zaboravljaju svoje preteče, učitelje i uzore, koje u duhu ekumenizma sve više kritikuju a sve manje poštuju i hvale.

Oni koji se zovu protestantima zaboravljaju da se bez muke sablja ne iskova, niti pjesma ne ispoja. Zaboravljaju da sloboda vere, koju primaju zdravo za gotovo, nije zauvek izvojevana. I da su iste one sile koje koje su je oduzimale u vreme Erazma i Lutera i danas veoma aktivne i da se cilj tih duhovno - političkh sila nimalo nije promenio. Samo su se metode promenile.

Samo su se protestanti promenili.

Pošalji "DAN REFORMACIJE" na Facebook Pošalji "DAN REFORMACIJE" na Google Pošalji "DAN REFORMACIJE" na My Yahoo! Pošalji "DAN REFORMACIJE" na Live Pošalji "DAN REFORMACIJE" na MySpace Pošalji "DAN REFORMACIJE" na Twitter Pošalji "DAN REFORMACIJE" na Digg Pošalji "DAN REFORMACIJE" na del.icio.us

Ažurirano 01.11.2016. u 16:33, autor: SDG (Soli Deo Gloria)

Kategorije
Nekategorizovano