LEČENJE IZ VEČNOG SNA - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

123loncar

LEČENJE IZ VEČNOG SNA

Oceni ovaj blog
Kada ulaziš u božje boravište
koje miriše tamjanom, moraš biti čist,
a misao je čista kada misliš pobožno.

Kažu da je ovaj stih bio uklesan na ulazu u hram Asklepija !


Asklepije
" Postoje brojni mitovi o njegovom rođenju. Jedan od tih mitova zabeležio je Pausanija (II vek). Kada je tesalski kralj Flegija došao na Peloponez, pratila ga je ćerka Koronida, krijući pred ocem da nosi Apolonovo dete. U tajnosti se porodila na brdu Tition, a brigu o detetu preuzeli su koza i pastirski pas. Pastir Arestana je primetio da mu nedostaju jedna koza i pas, te je krenuo u potragu za njima. Našao ih je uz dete, ali kada je hteo da ga uzme, video je oko njega svetlost, pa je ustuknuo iz straha da se radi o božanskim stvarima. Uskoro se pročulo da dečak pronalazi lek za svaku bolest.
Veštinu lečenja naučio je od svog oca Apolona, ali i od kentaura Hirona koji mu je otkrio lekovitost biljaka. Legende kažu da je njegova veština bila toliko velika da je mogao ne samo da izleči od svake bolesti, nego čak da vraća iz mrtvih. Stoga se Had, bog podzemnog sveta, požalio Zevsu da mu Asklepije „krade podanike”. Zevs će Asklepija, kao narušioca reda koji vlada u svetu, kazniti usmrtivši ga munjom, ali će ga i vratiti u život.
Od oca Apolona nasledio je i moć proricanja. Jedan od njegovih simbola bila je proročka zmija. Ona mu je otkrila tajne koje krije zemlja, kao i misterije života i smrti. Zmija se oduvek povezivala s obnavljanjem života jer odbacuje staru, a dobija novu, mladu kožu. Kaže se da su zmije vezane za Asklepija bile malene i svetlocrvenkaste, a živele su samo na području Epidaura.
Asklepije je imao tri sina i dve ćerke. Sinovi Mahaon i Podalerija učestvovali su u Trojanskom ratu kao zapovednici, ali i kao poznati lekari. Mahaon je lečio ranjenog Menelaja. Treći sin, Telesfor, imao je moć da ubrza izlečenje. Ćerka Panakeja oslobađala je od svih bolesti, dok je Higija darivala zdravlje. Ublažavanjem bolova svoj doprinos je davala i njegova žena Epiona.
U Homerovo doba Asklepija nisu smatrali bogom i Homer o njemu govori kao o smrtniku koji je živeo u vreme Trojanskog rata i bio kralj u Tesaliji. Međutim, njegova slava kao lekara rasla je s vremenom, tako da je prerastao u boga medicine. Atinjani su njegov kult uveli za vreme kuge 429. g. p.n.e., a Rimljani 293. g. p.n.e., takođe za vreme kuge. Po savetu proročišta u Delfima, iz Rima je u Epidaur krenulo izaslanstvo kako bi od Asklepija zatražili pomoć. Legenda kaže da se Asklepije ukrcao na njihov brod u obliku zmije. Kada je brod uplovio u reku Tibar, zmija je napustila brod i izašla na jedno ostrvo. Rimljani su na tom ostrvu podigli hram u čast Asklepija, a bolest je iznenada nestala
. " )

Imamo li mi božanstvo , ili lekara , koji će oteti od Tantosa , božanstva smrti , oteti život za srbadiju - jer , ovaj sa svojim izaslanicima na zemlji je preterao ! Iz dana u dan , sve nas je manje !
Nekad je Asklepije lečio ljude u snu , pa mu rimljani sazidaše hram - kome mi hram da zidamo za ovaj pogibelj !

Pošalji "LEČENJE IZ VEČNOG SNA" na Facebook Pošalji "LEČENJE IZ VEČNOG SNA" na Google Pošalji "LEČENJE IZ VEČNOG SNA" na My Yahoo! Pošalji "LEČENJE IZ VEČNOG SNA" na Live Pošalji "LEČENJE IZ VEČNOG SNA" na MySpace Pošalji "LEČENJE IZ VEČNOG SNA" na Twitter Pošalji "LEČENJE IZ VEČNOG SNA" na Digg Pošalji "LEČENJE IZ VEČNOG SNA" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. mizaca (avatar)
  Ja nisam iz Srbije,molicu lepo.....Divan tekst kolega bez zadnje tri recenice,naravno.....Bog je najveci ljekar! A mi smo njegovi pomocnici ili negatori......
 2. 123loncar (avatar)
  Citat Original postavio mizaca
  Ja nisam iz Srbije,molicu lepo.....Divan tekst kolega bez zadnje tri recenice,naravno.....Bog je najveci ljekar! A mi smo njegovi pomocnici ili negatori......
  ....ma još ti nisu Gospođo javili ( šalim se - znam ), ali nije bitno odakle je ko , bar meni - kad lepo oratimo i razmenjujemo viđenja , ako možemo da se dokopamo još otoičke slobodice !

  ....inače , mislio sam na zemaljske bogove i bogčiće - te na spasenje od zemaljskoih tantosa.....sve je kao moj pokušaj da mit kroz neku metaforičnu stvar znesem u mom slučaju ....a mislim da imam podosta sapatnika zemaljskih sunarodnika.....

  ....a što se tiče , kako bi stari heleni rekli : SVEPOKRETAČA , pa on sa mojim i sa stradanjima mojih zemaljskih sapatnika nema veze...dao nam sve , a to što smo mi kukavice , strašljivci , poltroni - kukavna sirotinja , to je samo naša stvar i naših tirana , me gde bili !

  Pozdrav Gospo i prijatno veče želim ti iz mog zaseoka , koga u ovim večernjim satima košava zaposeda i kovitla prvo jesenje lišće ; najavljuje prvi sneg !
 3. 123loncar (avatar)
  " Primena prinude u društvu, u većoj ili manjoj meri, karakteristična je za sva savremena društva i sve oblike vladavine. Ta prinuda, kao što je poznato, ostvaruje se preko institucija vojske i policije, koje legitimno raspolažu silom. Pri tome, po definiciji, vojska štiti građane od eventualne spoljnje agresije, a građanska policija učvršćuje i jača vladavinu prava i pravne države u društvu, pre svega, putem doslednog sprovođenja krivičnog prava, obezbeđujući tako ličnu sigurnost građana i društvenu stabilnost uopšte, praćenu poštovanjem principa policijske i vojne neutralnosti i političke nepristrasnosti."

  http://www.danas.rs/dijalog.46.html?...o%c5%a1+primer

  Mislim da su oblici državne prinude raznovrsni , te da međ njima ima daleko značajnijih i moćniji institucija prinude , od policije i vojske - jer ove dve poslednje , su institucije koje se baziraju na goloj sili i oružanim sredstva koja ona koristi u sadejstvu sa ljudskom , rsavo animalnom silom . Oružana sia je poslednje sredstvo prinude , koje za posledicu ima krvoproliće , a tad , okreni obrni biva kraj vlasti . Zato svaka vlast koristi sve tihe i sakrite , kontinuirane , laskavo porfidne oblike peinude ; koje se baziraju na ljudskoj radoznalosti i rođenom neznanju - kroz obrazovne institucije , koje po definiciji su sredstvo za promenu i programiranje ljudske svesti i njene duhovnosti !
  Nijedna promena vlasti , čak ni revolucionarna , ne menja svrhu ovh institucija , te se ne odriče njihovih usluga !
  Naravno , rade se njihove takozvane reforme i reorganizacije - kozmetičke promene , ali svrha njihova i strategija delovanja ni za jotu se ne menja ! Jer obrazovne institucije u bilo kojoj državi , ikad - svest , kako mladih tako i starih , ne menjaju u smeru izgardnje postojanih , dostojanstvenih jedinki , koje svoj život baziraju na sopstvenom "ja" , koje je časno , pošteno , dostojanstveno i odgovorno kako za svoj opstanak , razvoj i rast , dako isto odgovorno i za opstanak , razvoj i rast zajednice !
  Obrazovne institucije , vazda su bile i ostale , izvori tihih sakrivenih kontinuiranih prinuda , koje stanovništvo neguju i ugrađuju im svest strpljivih trpljača , argatora , sa izrazitim "mi" , sklonom beskrajnom samožrtvovanju , do besvesti i imbicilnosti .
  U ove institucije podpada ceo školski obrazovni sistem , ceo sudski sostem , dok sve to prati religijski sistem zajedno sa takozvanim kulturno umetničkim institucijama - gde non stop , udarno iz minuta u minut , podupire medijski sistem ( takozvano naše pravo da znamo sve ).
  Ovaj vid prinude , bolniji je i dalkosežniji od milicijske i vojne torture - a što je najgore , njega stanovništvo gotovo i da ne može da se oslobodi , čak i da ga locira - jer je ugrađen usamoj ljudskoj biti i u suštinu same vlasti !
  Tako , menjaju se vojske i milicije , ali ostaju tiha sakrita sredstva prinude koja su utkana u život od kolevke pa do groba !
  Obrazovne institucije bilo koje države proizvode podanike , podobne i korisne ljudima na vlasti , te države . Pa kakvi su ti ljudi na vlasti , takvoj ljudskosti i njenim potrebama menjaju se postojeći podanici i proizvode novi naraštaji u obrazovnoj farmi te države !
  Konačno , da nam nisu promenili svest i njenu duhovnost , nebi bili mogući ovi poslednji građanski ratovi , po svojoj brutalnosti zlokobniji i grđi nego oni za vreme i posle II svetskog rata !
  U kojoj meri nam je svest i duhovnost promenjena , u kojoj meri smo razčovečeni , neljudski i nasilno govori i činjenica , koja kaže da nas naši predstavnici vlasti preziru do besvesti , nazivajući nas lenštinama , koje hoće u toplim stanovima razgaćeni da se baškare , bezidejni nerdnici i bezobraznici - koji samo traže a ništa nežele da urade i pokrenu ; čak su nam i žene bezobrazne i lukave , rađaju decu da ne rade a primaju dodatke kao plate . Sve u tom stilu , bez trunke srama i stida , jeli oni rade 24 sata u danu kao drakstor , nastojeći poreske novce koje otmu od ovakvih podanika da ukrupne i preliju kod ratnoprofiterske elite - za naš boljitak i srećnu budućnost , a mi tako ! Zaista sramota !
 4. Lord Gledston (avatar)
  Cela nevolja,koja prati ovaj nas narod je u tome,sto se razlenjio.Razmazio,nece da radi.Pogledajte samoprepune kafee pre i po podne.To se
  ispijaju kafe,pivo se pije na gajbe,pice se jedu po ceo dan.Uzas od nerada i nediscipline.Stariji gradjani,samo sede po kafancinama,piju,citaju
  besplatno novine i vode neku svoju "politiku". A kakva je to politika ? Jednostavno,neprestano kritikuju VLAST. Dakle njima ni jedna vlast ne valja.
  A zasto im ne valja.Ne valja im,jer im ne daje penzije toliko velike,da oni mogu po ceo dan,samo da jedu i piju pivcinu,i da pune stomake hranom
  a da recima prosipaju otrov,protiv vlasti.Sve bi ja njih upregao na neku radnu akciju.Da im malo spadnu stomaci,da vide kako to izgleda,nesto i
  raditi,a ne samo kritikovati i "pametovati"kao ovaj nas uvazeni kolega Loncar.Ja bih jako voleo,da kolega Loncar,da i neki svetli primer,kojih ima
  i previse.Pa nasa cela Vlada,spava u kasarni u Nisu.To Loncar nije pomenuo.A to je bas svetao primer,koji treba svima nama,da bude za ugled.
 5. hakim bej (avatar)
  Eh, Lorde. Kada bi probali nešto da rade, prvo bi ih saplela komunalna policija, odmah zatim radna, finansijska, tržišna i ekološka inspekcija, moguće je da su ovih dana smislili još neku,
  par prekršajnih, par krivičnih prijava,
  a zatim bi bili upućeni u poresku službu, da registruju delatnost.
  Država je malom čoveku zabranila rad. Svako ko želi da radi mora da na leđima vuče i pravnika i knjigovođu, koji će ga navigati kroz more birokratije.
  Jeftinije je provesti dan u kafiću nego ispred državnih šaltera.
  Rad je zabranjena delatnost.

  Izvinjenavam se Lončaru za offtopic, morao sam da odgovorim. Razumeću ako obrišeš komentar.
 6. 123loncar (avatar)
  ....ja ne brišem komentare ( jedino da sam u neznaličkom bunilu - ako je toga bilo , ikad, izvinjavam se )....inače foliranciju prezirem....naročito koja se krije iza rsavo animalne sile....fikiserija - nju ignorišem !