Senka među tvojim senkama - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Sfyontull

Senka među tvojim senkama

Oceni ovaj blog
Tražim te danonoćno i na javi i u snu. Češljam oblačno nebo uzavrelim pogledom, rasecam ga sve do dna, orem svežu crnicu zgrčenim mislima, prodirem do nadirućih gejzira, erupcija lave, gasim Sunce noćnim vodama da zavirim iza njega, ili iza Meseca koji treskam o daleke planine dok od njega ne ostane tek tanani srp.

Jesi li u ljudima? Da li su tvoje laži napunjene do prelivanja u gospođinim iskrenim rečima? Da li je tvoja nevinost brutalno zverska u očima deteta? I istina groteskno i bolno prisutna u delima okrutnih zločinaca? Nežnost, neočekivana, u žuljevitom dodiru grubih spoljašnosti, a lepota isilovana da se poderana rastegne i prekrije more postiđene i obezvređene ružnoće lišene prava na postojanje, a tek na smislenost?

Sećam se da sam se vraćao kući motociklom kroz ovu našu božanstvenu šumu i imao osećaj da letim. Bio je to jedan savršen dan. Hteo sam da urlam od sreće ili pevam na sav glas, da mahanjem blagosiljam i poškropim sve što vidim i dozvolim potpuno slobodnu volju svemu što ne vidim, osmehom isijavam radost i poput tople kiše plododnosno ga raspem po celom svetu.

Ali, kao za inat, bio sam potpuno sam. Nisam video nijednog čoveka, konja, kravu, ni psa, mačku, goluba, pa čak ni vrapca, muvu ili komarca. Kipeo sam od poletnog zanosa koji zahteva usecanje novih idejnih korita u iscrtanoj karti sveta, otkidanje kuće sa stabljike i vrtložnu bačenost nepoznatim prostranstvima, deljenje i pružanje, još više od toga, rasipanje, razbacivanje.

Umesto na način starog maslačka, eksplozija se raširila unutra protresavši temelje mojih neotkrivenih podzemnih visina, otvorivši neprohodne i nesazidane tunele, probudivši drevne duhove u uspavanim kipovima. Navela te je da primetiš da postojim. Preneražen otkrićem tebe, u maglovenju mi se učinilo da si i ti bio isto toliko iznenađen kada si ugledao mene.

Dodir dve usmerene pažnje, lutkara i lutke u previrućem mravinjaku uznemirenih konaca.

Upravo tada dogodio se tresak u kome sam izgubio svest. Probudio sam se lebdeći u krevetu, omekšanog uma lekovima protiv bolova uprkos kojih mi je bridela cela leva polovina glave, moj unakaženi obraz, tvoj pečat meni na dar.

Videvši tebe, izgorele su mi oči za sve što postoji na zemlji. Zavodljiva čar se istopila i ostavila za sobom prazninu napuštenih ljuski. Potresna drama velike ljubavi, usijana mržnja, tiha reka pitome sreće, neprestano mlevenje svakodnevne tragedije, odsustvo svitanja u sivilu očajanja, snaga rasta u bezazlenom veselju radosti, vodoskok ispunjene nade i ambis razočarenja, nadnesena krila moćnog straha, nicanje, rađanje, bujanje i bezbrojna lica smrti, sve se preda mnom urušilo i pretvorilo u sled već viđenih pokretnih slika u nekom prastarom bioskopu iza granica zaborava. Ovo je mesto kopija i neuspelih pokušaja, papirne figure ispred kulisa od prljavih krpa, senke u senkama i senke tvojih senki.

Ljude doživljavam kao stena mahnite vetrove. Ja sam za njih oštećen tvojim poljupcem, pocepana haljina koja beše gizdava i skupocena, još više odgurnut i ponižen sažaljenjem zbog vidljivih ostataka nekadašnjeg sklada. Odbačenost prihvatam sa zahvalošću. U nakinđurenim ćupovima ne pronalazim ništa do nataloženog užasa koji bude neizvesna putovanja nakon predstojeće smrti. Nema opojnog mirisa dubina, eha pesme razigranog kamena, težine kristalnog neba što olakšava nošenje srca u grudima.

Pa ipak, život je divan i ja tek sad učim da volim sve ono što nije moje i čemu ne pripadam. Ljude više od svega iako nam se putevi toliko često razilaze.

Ne znam kako će se završiti ovaj lov i hoće li na kraju lovina progutati lovca. Nije mi ni potrebno da znam. Dozvolio si mi da se svakog trenutka ponovo rađam i za sobom vučem tek svoreni svet u neprekidnoj začuđenosti neraščinjene misterije.

Hvala ti.

Pošalji "Senka među tvojim senkama" na Facebook Pošalji "Senka među tvojim senkama" na Google Pošalji "Senka među tvojim senkama" na My Yahoo! Pošalji "Senka među tvojim senkama" na Live Pošalji "Senka među tvojim senkama" na MySpace Pošalji "Senka među tvojim senkama" na Twitter Pošalji "Senka među tvojim senkama" na Digg Pošalji "Senka među tvojim senkama" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Atlas (avatar)
  Jel ovo pisala M.Jursenar ?
 2. Sfyontull (avatar)
  Hvala na komplimentu.

  Priča je moje delo.
 3. zxy (avatar)
  Citat Original postavio Sfyontull
  Hvala na komplimentu.

  Priča je moje delo.
  Zaista ,podsetilo me je na "Vatre",alal vera
 4. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio zxy
  Zaista ,podsetilo me je na "Vatre",alal vera
  Hvala
 5. Baudrillard (avatar)
  Divnim jezikom pišeš, ovo delo je poput najbolje pesme u prozi.
 6. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio Baudrillard
  Divnim jezikom pišeš, ovo delo je poput najbolje pesme u prozi.


 7. Gloriana (avatar)
  Odlicno! Odlicno! Odlicno!
 8. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio Gloriana
  Odlicno! Odlicno! Odlicno!

 9. Ellena01 (avatar)
  Sjajna si! Bravo!
 10. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio Ellena01
  Sjajna si! Bravo!
  Hvala Ellena,
 11. Boljarin (avatar)
  ili zvezda medju zvezdama....

  ili pesma nad pesmama...

  Lepo
 12. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio Boljarin
  ili zvezda medju zvezdama....

  ili pesma nad pesmama...

  Lepo
  Hvala
 13. kvazar12 (avatar)
  respect
 14. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio kvazar12
  respect