"Stvaranje Adama", Mikelanđelo ---- OČOVEČENJE ! - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

123loncar

"Stvaranje Adama", Mikelanđelo ---- OČOVEČENJE !

Oceni ovaj blog
Uvrženo mišljenje , školskih istoričara umetnosti , bilo je , pa i ostalo ( naročito ovih godina kad smo preplavljeni veroučiteljima , manrijašima i pastirima svih fela - pa i kasti , sekti što da ne ) , da je ovo religijski prikaz Tvorca Boga koji Adama oživljava i darivajući mu život , daruje mu svest o sebi !Pokadkad , otrgne se ko , pa iznese i ovakav stav i njegovo viđenje:

" Neki eksperti na polju anatomije smtraju da ovo Mikelanđelovo delo sadrži aluzije na anatomiju čovečijeg tela. Oni smatraje da je desna strana slike zapravo anatomski tačna slika ljudskog mozga. U stvari možete i da vidite čak nekedelove mozga poput malog mozga, hipofize i optičkog nerva. Istovremeno se i zelena traka može poistovetiti sa kičmenom arterijom. "

No , zahvaljujući tezi o umetničkim slobodama iz kojih se trukaju umetničke istine - pa tako danas svaki posmatrač može imati svoje slobodno i njihova viđenje tih umetničkih istina , čak to može biti i jedinstveno viđenje nikad ponovljivo ! Sledstveno tome , često želim u tim slobodama da idem dalje od , kako da kažem : službenih i zvaničnih - taman posla da sam nameran da prkosim i budem vazda anti protivan , već da sebe za trenutak izvestim iz viđenog i znanog , da proširujem , možda čak i obogaćujem . Konačno , tako i sama umetnička istina osvežava svoju aktuelnost , podmlađuje se i vraća u fokus publike . Postaje velika !
Pa tako , ako je desna strana slika našeg mozga , koji uspostavlja kontakt čulima , gde je preko čula dodira uspostavljena centralna komunikacija sa našim telom , to je onda proces ucelovljivanja - kad naš um uspostavlja večni kontak sa našim telom , pa se tad u naše telo useljava svest o nama i otpočinju procesi samospoznaje kako telesni tako i duhovni/umni.....iz tog ucelovljenja rođeno je svesno biće , a ta svest o sebi i svetu oko sebe rađa ideju o čovečnosti , koja odpočinje u nama naše očovečenje !
Pa tako , sve što više koristimo naše prirođene datosti / potencijale , više znamo , a sa višim saznanjnim razinama , veće su nam šanse da se sve više i više očovečujemo !
Možemo slobodno da kažemo , da u tom dodiru , u tim pogledima / viđenjima , u tim naporima našeg uma da uspostavi kontak sa našim telom - u svemu tome Mikelanđelo je hteo da nam predstavi te šanse koje imamo i koje treba da iskoristimo. Naravno , sve je to neizvesno pa i pomalo tromo ! Jer na slici Adam je pomalo zabrinut , nalazi se u nehajnoj pozi koja ne stvara utisak energično zaiteresovanog , nit se raduje a ne bi jasno da pokaže odbijanje - što nagoveštava neizvesnost očovečenja njegovog potomstva .
Koliko se Adamovo potomstvo očovečuje , a koliko se razčovečuje , to je priča za sebe !

Pošalji ""Stvaranje Adama", Mikelanđelo  ---- OČOVEČENJE !" na Facebook Pošalji ""Stvaranje Adama", Mikelanđelo  ---- OČOVEČENJE !" na Google Pošalji ""Stvaranje Adama", Mikelanđelo  ---- OČOVEČENJE !" na My Yahoo! Pošalji ""Stvaranje Adama", Mikelanđelo  ---- OČOVEČENJE !" na Live Pošalji ""Stvaranje Adama", Mikelanđelo  ---- OČOVEČENJE !" na MySpace Pošalji ""Stvaranje Adama", Mikelanđelo  ---- OČOVEČENJE !" na Twitter Pošalji ""Stvaranje Adama", Mikelanđelo  ---- OČOVEČENJE !" na Digg Pošalji ""Stvaranje Adama", Mikelanđelo  ---- OČOVEČENJE !" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Lord Gledston (avatar)
  Dragi moj prijatelju Loncar.Pa naravno da je Adam na slici veoma neraspolozen,i naravno,veoma zabrinut.Zasto je tako bezvoljan i zabrinut ?

  Pa zbog toga,sto u momentu,dok ga Mikel Andjelo slikao,Adam jos nije znao za Evu. A nije znao,jer Bog koji je stvorio Adama,jos nije znao,da

  je njemu potrebna zena za seks.Dakle,Eva jos nije bila stvorena. Kasnije,kada je Bog,njemu iscupao jedno rebro (mora da je bolelo) i kada je

  stvorio onu rasnu sisatu Evu,e,tada je Adam sinuo od srece.Tada su se oni "spojili",i tada su poceli da prave nas,ostale ljude...
 2. gost 320781 (avatar)
  Mislim da Adam kaze Bogu : "Sve je to samo u tvojoj glavi"
 3. 123loncar (avatar)
  ....ako je sa desne strane slike , Adamov um , onda je sve to u njegovoj glavi - mislim na to očovečenje , u koje on ulazi na način , koji je pomalo sumnjičav, rezervisan, nepoverljiv, suzdržan, može se reći i malo distanciran ; a opet takav , da ne odbija put u očovečenje !
  Takvim jednim viđenjem , možemo ustvrditi da BOG sa ovim procesom nema veze , jel dolaze iz Adamovog uma , a ne od BOGA !

  ....kao što znamo Biblija kaže da Adam nije rođen od majke , već stvoren na zemlji od njenih elemenata moćima tvorca zemaljskog , tako da se može reći da je za Adama zemlja kao što je mačinska utruba za svako novorođenče....a to kao da kaže , da je majčinska utruba raj za svakog čoveka , kao što je za Adama bila zemlja , dok sopstvenim umom nije odpočeo očovečenje....
  ....postavlja se pitanje , zašto se čovečnost onda okrivljuje za proterivanje iz raja....zar svest o ovome i onome , o sebi pa i okolini nije božanska....jeste....ali ona sa aznanjima donosi i takozvane razlike o o vome i onome - o sebi i okolini.....onda se zna šta je dobro a šta zlo....šta je korisno a šta nekorisno....šta je slatko a šta gorko......i tako dalje.....tad se razlikuje bol od sreće.....a bez svesti nema toga....sve je isto - sve je linearno !

  ....tad može se reći , da je Adam sam sebe preporodio sopstvenim umom !


  Inače Lorde , pre ovog čina koji po meni simboliše očovečenje . biblijska žena je stvorena...i tu , u tom detalju sakriveni su svi razlozi polne diskriminacije , pa i robovlasničkih pretentija muškog pola - gde imamo i dan dani po nekim šerijatskim zakonima pravo muškarca nad ženinim telom i životom....tu je reč o divljaštu grozomornijem od svakog zverskog....možeš da čitaš po novinama kako javno muhamedanci seku ženama delove tela , glave i izlažu na jarbolima....dominantan ovakav odnos prema ženama je u zemljama odakle potiču dični investitori vašeg prestonog beograda na vodi ( to je ona patka , koju vama prestoničarcima lupiše šeici pa se sad čudite čudu , boli kad ti neko zvekne podebelu patku ).....
  ....naime , hoću da kažem , kad od nečega mudro , vešto sa puno umeća gradiš nešto , dobijaš kroz viši stepen obrade kvalitetniju tvar....pa tako od žita dobijaš brašno - a opet od brašna dobijaš hleb - a od hleba sendvič sa jagnječim pečenjem - a od sendviča ukusan obrok.....pa tako tvorac od zemljanog Adama , stvori žensko biće , sa rajskom utrubom....
  ....mislim da je pametnom dosta - nisam siguran za sve prestoničare , ali niko nije savršen , pa tako nije savršena ni naša prestonica ---- oću reći , ako nama , kao državi , ne ide dobro , što je očita belodana istina , onda to dolazi zlo iz prestonice nesavršene , koju većinski čine nesavršeni prestoničari ( možda piju tomovaču za šešeljističkom trpezom , koju kao agapu im je organizovao prestoni svemogući i sve prisutni mudrac - muhamedanski anđeo !

  ....i dokle god srpski rod zadojen srpštinom , ženu vidi kao predmet / objek , dotle će vladati našim životima ono kakvi smo mi i udaljavaće nas od rajskih i čovečnih blagodeti !

 4. 123loncar (avatar)


  Preko pet milenijuma muškarcima se puni um o njihovoj superiornosti nad svim postojećim , a o ženama da ne govorimo . Taj period dominacije dao je neka civilizacijska otkrića koja su uglavnom dela muškog roda - pa i ovako nešto što je prikazano na slici - što u stvari simboliše veštačku , simuliranu pamet i njen um - čip....što može sugerisati da umnost muškarca je više programska , veštačka , tako da oni sav svet u kome živimo su zapravo slika simuliranog života - poznat u filmskoj umetnosti kao MTRIX.....mi smo živi a da i ne živimo - parafraziram Aurelija , tako nešto beše on reče Brutu !

  No , trebalo bi da dozvolimo ženama , sledećih pet milenijuma da se bave samo intelektualnim poslovima - naučno inovativnom delatnošću , a mi proizvodnjom hrane , staranjem o domaćinstvu i porodici , i da radimo sve grube poslove od vecejke do časne sestre....jednom rečju da zamenimo uloge u društvu....i naravno da ne podrivamo taj sistem podlo , lukavo i skriveno kao što znamo samo mi muškarci !
  ...Mislim da bi svet bio već u prvom milenijumu lepo mesto za život , a tehnološki bi svakom stanovniku bilo dostupno putovanje kroz našu galaksiju - dog bi životni vek bio udesetostručen - jer se medicina nebi bavila profitom i nebi podržavala bolesne umove koji streme da budu gospodari bola i smrti !

  Treba o ovome ponekad razmišljati i na ljudski način , a ne samo iz polnog organa !
 5. 123loncar (avatar)