Dvorac od peska - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Sfyontull

Dvorac od peska

Oceni ovaj blog
Četvrtog dana ujutru posustala je najstrašnija oluja koja se ikada dogodila otkad se pamti. More se razdvojilo od neba spustivši se blago namreškano u svoja udubljenja, a poslednji ostaci vetra su očistili sve tragove oblaka sa horizonta. Činilo se da sunce prvi put ponovo izlazi nakon tri duga dana.
U peščanom dvorcu vladalo je svečano i radosno raspoloženje. Šteta je bila prilično velika, ali samo na ukrasnim detaljima, dok nijedan važan deo građevine nije bio bitno oštećen. Stanovnici su sa ponosom čestitali jedni drugima na dobro organizovanoj odbrani od nevremena i primenjenom nauku prikupljenom iskustvom nakon nebrojenih godina.
Moglo je da bude mnogo gore, štaviše izgledalo je krajem trećeg dana i tokom poslednje noći da će se najisturenija kula severozapadnog krila stropoštati, a most koji je vodio ka njoj su nekoliko puta radnici spasli od urušavanja podupirući ga sopstvenim telima dok su inžinjeri zalivali pukotine gnojem, krvlju, slinama, gnojivom, suzama i svim ostalim poznatim lepkovima.
Vojnici su bili raspoređeni na sve strane i imali su zadatak da dugim kopljima brane zidine od otkinutog lišća, cveća, grančica, šljunka i insekata koji su, nošeni vetrom, postajali opasni poput topovske đuladi. Desilo se da je jedna zalutala lasta bila bačena velikim talasom posred zida iznad zapadne kapije, ali vešte ruke su je kopljima presrele u letu i odbacile nazad.
Posebni odredi milicije dežurali su ispred zamka, u podnožju zidina, pazeći da uznemireni račići ne pokušaju da se sakriju od nevremena kopajući duge tunele u pesku, zbog kojih je u prošlosti više puta dolazilo do podlokavanja temelja i jednom se čak i cela zapadna kapija odlomila i sručila na plažu. Zapadna strana, okrenuta moru, bila je ionako najugroženija i njen opstanak je značio koliko i opstanak celog zamka, tako da nije bilo čudno što je glavnica svih raspoloživih boraca, majstora i graditelja bila razmeštena duž nje.
Ostatak življa koji nije bio dovoljno stručan, snažan ili zdrav, sklonjen je u najbezbednije sale gde je nastojao da svoj doprinos da skupljajući što veće količine lepkova.
Sad, kada je sve napokon bilo gotovo i dvorac je opet bio sasvim siguran, svako ko može izmileo je da učestvuje u rasčišćavanju i popravkama koje će trajati do velike proslave preživljavanja koja je zakazana za jutro sedmog dana od početka oluje.
Život se vratio u svoje uobičajene tokove: svakodnevno brižljivo održavanje, dodatno utvrđivanje i ojačavanje građevine i analiziranje prošlih opasnosti ne bi li se što bolje zaštitili od neminovnog sledećeg pokušaja prirode da razori brižljivo čuvan mali grad. Ni za šta drugo nije bilo vremena, niti se smatralo važnim. Umetnost, filozofija i posvećenost duhovnim iskustvima bili su strogo zabranjeni kao besmisleno raskalašni načini gubljenja vremena, a takođe i držanje biljaka i životinja, koje su svojim korenjem i neukroćenom zverskom dušom lako mogle dovesti do velikog stradanja.
„Ništa čudnije nisam video“, pomislio je leptir stojeći nepokretan kao kip i skoro nevidljiv na vrhu velike stene nedaleko od vredne, poslom zaokupljene zajednice. Danima ih je zaneseno posmatrao diveći se požrtvovanju i posvećenosti sa kojom su prkosili daleko nadmoćnim silama i neizmernom trudu da održe privid trajnosti nečega toliko nepostojanog kao što je dvorac od peska.
U rano jutro na dan zakazane proslave, leptir se pokrenuo, protegao nožice i osvrnuo oko sebe. Tek tada je primetio vatromet ružičastih tonova izlazećeg sunca kako se presijava na mirnom staklastom moru, okruženom prstenom finog peska presečenog tek tu i tamo velikim stenama, obraslim algama i školjkama na delovima kojima su zaranjale u slanu vodu. Iza peščanog pojasa širokog tek kojih desetak metara, tle se uspinjalo pokriveno miomirisnim poljskim cvećem, bagremovima, lijanderima, bugenvilijama, čempresima i primorskim borovima, dok ne bi preraslo u ogoljene visove koji su se zaštitnički nadnosili nad zalivom.
Sa velikom tugom, shvatio je da niko u dvorcu nije svestan lepote i veličine sveta koji ih je okruživao. Neočekivano, u leptiru se rodi potpuno nerazumna želja da oslobodi jadne male stanovnike. Svestan svoje moći, oprezno je doleteo i, veoma pažljivo, prednjom nožicom dodirnuo vrh središnje kupole. Istog trenutka cela konstrukcija je počela nezadrživo da se topi i curi mešajući se i stapajući sa ostalim peskom.
Zaprepašćeni, ali potpuno nepovređeni, mali ljudi, žene i deca stajali su na ravnom morskom žalu gde se donedavno izdizao ponos i smisao njihovog postojanja. Začuo se lelek, kuknjava i plač presečen izlivima stravičnog očajanja. Najodvažniji među njima pojuriše leptira i zasuše ga kopljima, drvljem i kamenjem i svime što se uopšte moglo zavitlati u njegovom pravcu, kunuše mu ceo rod i vrstu tako strašnim kletvama kakve se do tada nisu mogle ni zamisliti.
„To je bila samo jedna obična gomila peska“, pomislio je leptir pre nego što se okrenuo i odleteo da se nikada više ne vrati u te krajeve.

Pošalji "Dvorac od peska" na Facebook Pošalji "Dvorac od peska" na Google Pošalji "Dvorac od peska" na My Yahoo! Pošalji "Dvorac od peska" na Live Pošalji "Dvorac od peska" na MySpace Pošalji "Dvorac od peska" na Twitter Pošalji "Dvorac od peska" na Digg Pošalji "Dvorac od peska" na del.icio.us

Ažurirano 09.07.2016. u 00:19, autor: Sfyontull

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
 1. Sfyontull (avatar)
  Napasti, bio si u pravu za suze, skroz sam zaboravila... Sad sam ih dodala... Hvala što si mi skrenuo pažnju...
 2. faraonn (avatar)
  ...ples liliputanski
  na Sf,
  nacin
  ...igra leptira i prezivljavanje svijeta
  koje njegove oci vide
  i u jednom danu sazriju
  Sf,
  i njena imaginacija,- poznati su
  ali ulazak je samo za one koji pripadaju Misterijama...
  ...moj pozdrav i pohvala...
 3. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio faraonn
  ...ples liliputanski
  na Sf,
  nacin
  ...igra leptira i prezivljavanje svijeta
  koje njegove oci vide
  i u jednom danu sazriju
  Sf,
  i njena imaginacija,- poznati su
  ali ulazak je samo za one koji pripadaju Misterijama...
  ...moj pozdrav i pohvala...
 4. sanja* (avatar)
  Ali opet... ne mogu a da ne primetim kontrast ovoga "to je samo gomila peska" sa onim maloprinčevskim:" Naravno, običan prolaznik povjerovao bi da moja ruža sliči na vas. Ali ona sama značajnija je od svih vas zajedno zato što sam ja nju zavolio. Zato što sam je stavljao pod stakleno zvono. Zato što sam joj napravio zaklon. Zato što sam zbog nje poubijao gusjenice (osim one dvije-tri radi leptira). Zato što sam je slušao kako se žali, hvali ili kako ponekad šuti. Zato što je to moja ruža.”

  Zar se i dvorac od peska ne razlikuje od gomile običnog peska upravo po tome?
 5. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio sanja*
  Ali opet... ne mogu a da ne primetim kontrast ovoga "to je samo gomila peska" sa onim maloprinčevskim:" Naravno, običan prolaznik povjerovao bi da moja ruža sliči na vas. Ali ona sama značajnija je od svih vas zajedno zato što sam ja nju zavolio. Zato što sam je stavljao pod stakleno zvono. Zato što sam joj napravio zaklon. Zato što sam zbog nje poubijao gusjenice (osim one dvije-tri radi leptira). Zato što sam je slušao kako se žali, hvali ili kako ponekad šuti. Zato što je to moja ruža.”

  Zar se i dvorac od peska ne razlikuje od gomile običnog peska upravo po tome?
  Razlikujue se, ali ako je to zatvor u kome je neko sopstvenom iluzijom zatvoren, onda dvorac vredi koliko i obična gomila peska.
  Da li ako nešto zavolimo, to čini tu stvar vrednu samu po sebi?
 6. sanja* (avatar)
  Za onoga ko voli to postaje vrednost, ali to samo po sebi nije vrednost.

  No može se voleti nešto upravo zato što je samo po sebi vrednost.
  zato sam ja uvek više volela lisicu nego ružu: princ voli ružu zato što je u nju uložio svoje vreme i svoju ljubav, iako je ona, sama po sebi, ista kao ostale ruže; za ružu nisam čak ni sigurna voli li princa, jer je samoživa i prezahtevna; lisica voli malog princa zato što je on sam po sebi vrednost, i ta njegova vrednost mu je omogućila da je pripitomi; ruža princu otuđuje deo njegove slobode; lisica se odriče svoje slobode zbog princa.
  Voleti znači dozvoliti nekom da te pripitomi.


  Uvek sam bila lisica, a ne ruža

  Skrenula sam s teme
 7. Sfyontull (avatar)
  Nema veze, skrenula si u dobru drugu temu...
  To ti i kažem, taj dvorac je isti kao i ruža...
 8. zxy (avatar)
  Leptir kao Milosrdni andjeo
 9. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio zxy
  Leptir kao Milosrdni andjeo
  Aha, i to onaj koga ne zaslužujemo...
 10. 123loncar (avatar)
  ...aktuelna priča...bar meni...!

  ...kule od peska , prepoznatljive su u matičnjacima , plemenskim zajednicama , pa i u palanci....danas se vodi velika polemika o palanci - oću reći , jedni stoje na poziciji da je filosofija palanke izdala srpstvo svojim viđenjima , dog drugi misle da je ona locirala srpštinu ( možemo da kažemo , ono primitivno , što nudi plemenska matična zajednica ) , i sve njene negativnoti....
  .....ne videti svet i njegovu lepotu , velika je šteta.....no opet , nezavisno od viđenog sveta i njegovog kosmopolitskko internacionalnog ushićenja , krajnje je ružno pa i pogubno srušiti sopstvenu kuću , a još je pogubnije dozvoliti da taj kosmopolitizam i internacionalizam sruši vam kuću , da bi ste videli svet - makar kuća bila i kula od peska.....
  .....mi smo bili i još uvek smo u ovoj zavrzlami , kuli od peska koja se ruši i koju je rušio čak i sam milosrdni anđeo....
  .....metaforično rečeno , kad se od peska pravi kuća - kula / država , umesto slina , gnoja i krvi , pa čak i samih koještarija , treba uzimati cement za vezivni matrijal ( naravno uz pripadajuću građevinsku tehnilogiju armiranog prenapregnutog betona ) , a to nekako znači da treba odbaciti mudrost matičnjaka i krenuti saznajnim stazama čovečanstva ili slušati nauku i naučno istraživačke delatnike.....nek vladaju pametni , časni i pošteni umesto moćnika i javnif patriota !

  ....Mali Princ , meni je često veća knjiga mudrosti nego mnoge knjige od postanka - pa mi je pomalo i čistiji.....no jedno je sigurno , da bilo koji iskaz u njemu može se višestruko sagledavati , naročito ako se iz različitih životnih mogućnosti sagledava rečeno....
  ...no simbolika u komunikaciji uvek je nekako nepromenljiva , jer se Mali Princ obarčunava sa ovim svetom i njegovim knjigama o postanku na kojima se vaspitavaju svaka pokoljenja , pa i ova koja se rađaju i uz Malog Princa....

  ...tako da ruža prečesto može biti simbol lepote , nebeske lepote međ ljudima , kojoj oni teže....ona je ono višnje , čime simbolično hoćemo sve lepo u nama da vežemo za nju.....više je ona nama potrebna nego mi njoj....a ono opet , njoj njena lepota nekako je nedovoljna bez našeg divljenja...
  ...a pak lisica je simbol lukavstva , njegove upornosti , istrajnosti i samodovoljnosti....lisica se ne pripitomljava...lepa je pomisao da se lisica pripitomi , čak je prekrasno uživati u lisičijem lukavom predavanju koje stavara utisak da je pripitomljena i odana - naravno dok joj se ne poveri kokošinjac na čuvanje....konačno , ona je retka zver koja sama sebi pregrize nogu zarad slobode !

  ...čuvajte se ljudi lisica , koje ste pripitomili !
 11. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio 123loncar
  ...aktuelna priča...bar meni...!

  ...kule od peska , prepoznatljive su u matičnjacima , plemenskim zajednicama , pa i u palanci....danas se vodi velika polemika o palanci - oću reći , jedni stoje na poziciji da je filosofija palanke izdala srpstvo svojim viđenjima , dog drugi misle da je ona locirala srpštinu ( možemo da kažemo , ono primitivno , što nudi plemenska matična zajednica ) , i sve njene negativnoti....
  .....ne videti svet i njegovu lepotu , velika je šteta.....no opet , nezavisno od viđenog sveta i njegovog kosmopolitskko internacionalnog ushićenja , krajnje je ružno pa i pogubno srušiti sopstvenu kuću , a još je pogubnije dozvoliti da taj kosmopolitizam i internacionalizam sruši vam kuću , da bi ste videli svet - makar kuća bila i kula od peska.....
  .....mi smo bili i još uvek smo u ovoj zavrzlami , kuli od peska koja se ruši i koju je rušio čak i sam milosrdni anđeo....
  .....metaforično rečeno , kad se od peska pravi kuća - kula / država , umesto slina , gnoja i krvi , pa čak i samih koještarija , treba uzimati cement za vezivni matrijal ( naravno uz pripadajuću građevinsku tehnilogiju armiranog prenapregnutog betona ) , a to nekako znači da treba odbaciti mudrost matičnjaka i krenuti saznajnim stazama čovečanstva ili slušati nauku i naučno istraživačke delatnike.....nek vladaju pametni , časni i pošteni umesto moćnika i javnif patriota !

  ....Mali Princ , meni je često veća knjiga mudrosti nego mnoge knjige od postanka - pa mi je pomalo i čistiji.....no jedno je sigurno , da bilo koji iskaz u njemu može se višestruko sagledavati , naročito ako se iz različitih životnih mogućnosti sagledava rečeno....
  ...no simbolika u komunikaciji uvek je nekako nepromenljiva , jer se Mali Princ obarčunava sa ovim svetom i njegovim knjigama o postanku na kojima se vaspitavaju svaka pokoljenja , pa i ova koja se rađaju i uz Malog Princa....

  ...tako da ruža prečesto može biti simbol lepote , nebeske lepote međ ljudima , kojoj oni teže....ona je ono višnje , čime simbolično hoćemo sve lepo u nama da vežemo za nju.....više je ona nama potrebna nego mi njoj....a ono opet , njoj njena lepota nekako je nedovoljna bez našeg divljenja...
  ...a pak lisica je simbol lukavstva , njegove upornosti , istrajnosti i samodovoljnosti....lisica se ne pripitomljava...lepa je pomisao da se lisica pripitomi , čak je prekrasno uživati u lisičijem lukavom predavanju koje stavara utisak da je pripitomljena i odana - naravno dok joj se ne poveri kokošinjac na čuvanje....konačno , ona je retka zver koja sama sebi pregrize nogu zarad slobode !

  ...čuvajte se ljudi lisica , koje ste pripitomili !
  Prosto mi je fascinantno šta ste sve izveli iz ove priče. Primiću ovo kao kompliment u smislu da je simbolika priče toliko široka da može da primi u sebe najraznija tumačenja.
 12. faraonn (avatar)
  ...Loni je tezak i iscrpan poznavalac
  i Demosa i njegovog
  Etosa
  poznavalac je i vrela vrelog zivota
  obiljezja naseg prostora
  koje ispisuje istim jezikom ali
  na drugom Polju
  kako je civio i oslikavao M. E lijade...
 13. Napast (avatar)
  Citat Original postavio Sfyontull
  Napasti, bio si u pravu za suze, skroz sam zaboravila... Sad sam ih dodala... Hvala što si mi skrenuo pažnju...
  Hvala tebi što si ubacila u priču nešto što sam ja rekao
  Jako zanimljiv osećaj
 14. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio Napast
  Hvala tebi što si ubacila u priču nešto što sam ja rekao
  Jako zanimljiv osećaj
  Nema na čemu, stvarno, pa ti si mi pomogao da uvidim da sam zaboravila nešto što je normalno bilo da se tu nalazi...
  Popravio si mi priču...
 15. 123loncar (avatar)
  ...leptir nekako simboliše lepršavost , životnu kratkoću i njenu naivnost.....ljudi su skloni zbog ove simbolike da ga idealizuju....
  ...no jeli baš sve tako....otkud u prirodi leptir !?...kažu biolozi , iz gusenice....

  ....zar je ovaj stvor bespomoćan !?....ponekad je najezda ovih stvoreva smrt za prirodu....pod njihovom najezdom bivaju uništene silne šume , obradiva polja - mnogi biološki životi....
  ...rekao bi čovek , svet bez leptira bio bi mnogo lepši , jer bi nestale gusenice !?

  ....pa ako ljudi znaju od kojih uništitelja i štetočina nastaju leptiri , zašto im se dive !?
  ...da nije možda zbog totalne PREOBRAZBE - PREOBRAŽENJA u kome štetočina se pretvara u lepu naivčinu !?

  ....ta telesna reinkarnacija , u kojoj štetočina postaje sladokusni lepotan , poslužila je ljudima da ustvrde da je moguća i duhovna reinkarnacija , u kojoj će zver postati anđeo čovekoljubivi.....

  ....zver u ljudskoj koži , ma koliko se preobražavala , ostaće zver , koja živote časnih i poštenih pretvara u kule od peska na morskoj obali !

  .....leptir iz priče , ako se ovako ili još mudrije sagledava , govori da svako zlo je lepršavo , lepo , razigrano i najvno deluje - dok ne proradi....tako pojmanje , metaforično , zla - kaže da je đavo lep , dopadljiv , umiljat i najvno deluje !
 16. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio 123loncar
  ...leptir nekako simboliše lepršavost , životnu kratkoću i njenu naivnost.....ljudi su skloni zbog ove simbolike da ga idealizuju....
  ...no jeli baš sve tako....otkud u prirodi leptir !?...kažu biolozi , iz gusenice....

  ....zar je ovaj stvor bespomoćan !?....ponekad je najezda ovih stvoreva smrt za prirodu....pod njihovom najezdom bivaju uništene silne šume , obradiva polja - mnogi biološki životi....
  ...rekao bi čovek , svet bez leptira bio bi mnogo lepši , jer bi nestale gusenice !?

  ....pa ako ljudi znaju od kojih uništitelja i štetočina nastaju leptiri , zašto im se dive !?
  ...da nije možda zbog totalne PREOBRAZBE - PREOBRAŽENJA u kome štetočina se pretvara u lepu naivčinu !?

  ....ta telesna reinkarnacija , u kojoj štetočina postaje sladokusni lepotan , poslužila je ljudima da ustvrde da je moguća i duhovna reinkarnacija , u kojoj će zver postati anđeo čovekoljubivi.....

  ....zver u ljudskoj koži , ma koliko se preobražavala , ostaće zver , koja živote časnih i poštenih pretvara u kule od peska na morskoj obali !

  .....leptir iz priče , ako se ovako ili još mudrije sagledava , govori da svako zlo je lepršavo , lepo , razigrano i najvno deluje - dok ne proradi....tako pojmanje , metaforično , zla - kaže da je đavo lep , dopadljiv , umiljat i najvno deluje !
  Nije ni bitno šta sam ja pričom htela da kažem, to jeste jedno od mogućih tumačenja...
  Uostalom, impresija čitaoca je pravi život priče...
 17. 123loncar (avatar)
  Citat Original postavio Sfyontull
  Nije ni bitno šta sam ja pričom htela da kažem, to jeste jedno od mogućih tumačenja...
  Uostalom, impresija čitaoca je pravi život priče...
  ....ja ovako stvar vidim - kad neko hoće nešto da kaže u vezi nečeg , on to i uradi i nastoji da bude konkretan , direktan sa više ili manje uspeha....no , kad neko izabere neku književnu tehniku da izkaže svoja viđenja , on se odrekne direktnosti /konkretnosti i njihove jasnoće , te se kreće kroz takozvane umetničke modele....to , što proistekne iz takvih napora , ako se objavi , stiče punoletsvo i sve slobode u odnosu na svog tvorca i prepušta se slobodnoj komunikaciji sa publikom...u toj komunikaciji publika je ogledalo njegovo - i to takvo ogledalo koje zasigurno neće davati realnu sliku , već će biti totalno podložno svakom pojedinačnom konzumentu....može se reći da je publika galerija iskrivljenih ogledala u kojima takav jedan rad nastoji da vidi svoj realan lik....tako taj rad , književno umetnički živi - preko publike....i kad god se pojavi njegov nov konzument , rad dobija novo lice i sa njim novi život.........trebalo bi da bude nekako tako.....oću reći , da bilo kom knjževnom radu ne treba autorovo tutorstvo ili pak zaštita od publike.....autor može da bude svom radu publika , ali u javnoj komunikaciji mora da se ponaša tako kako se ponaša uobičajeno publika - da stalno brusi , menja svoje čitalačko ogledalo , kako bi njegov rad uvek imao novo lice , a sa njim i nov život !....
  ...tako ja mislim u vezi ovih stvari , koje su na ovakvim prostorima postale masovna pojava....mnogo smo književno nadareni , nadahnuti i plodonosni....

  ....neznam , jesam li već rekao , da je ova priča aktuelna i u tom smislu inspirativna...moderna basna...a i komentari su meni lečke inspirativni....

  ....u stvarnom životu , političkom , pripitomljenu lisicu možemo videti - prepoznati u liku i delu Slobodana Miloševića prema , Petru Stamboliću / pa i u likovima Vučića i Nikolića , prema Šešelju....kako to pragmatizam pripitomljene lisice veli : to je politika nemogućeg !
 18. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio 123loncar
  ....ja ovako stvar vidim - kad neko hoće nešto da kaže u vezi nečeg , on to i uradi i nastoji da bude konkretan , direktan sa više ili manje uspeha....no , kad neko izabere neku književnu tehniku da izkaže svoja viđenja , on se odrekne direktnosti /konkretnosti i njihove jasnoće , te se kreće kroz takozvane umetničke modele....to , što proistekne iz takvih napora , ako se objavi , stiče punoletsvo i sve slobode u odnosu na svog tvorca i prepušta se slobodnoj komunikaciji sa publikom...u toj komunikaciji publika je ogledalo njegovo - i to takvo ogledalo koje zasigurno neće davati realnu sliku , već će biti totalno podložno svakom pojedinačnom konzumentu....može se reći da je publika galerija iskrivljenih ogledala u kojima takav jedan rad nastoji da vidi svoj realan lik....tako taj rad , književno umetnički živi - preko publike....i kad god se pojavi njegov nov konzument , rad dobija novo lice i sa njim novi život.........trebalo bi da bude nekako tako.....oću reći , da bilo kom knjževnom radu ne treba autorovo tutorstvo ili pak zaštita od publike.....autor može da bude svom radu publika , ali u javnoj komunikaciji mora da se ponaša tako kako se ponaša uobičajeno publika - da stalno brusi , menja svoje čitalačko ogledalo , kako bi njegov rad uvek imao novo lice , a sa njim i nov život !....
  ...tako ja mislim u vezi ovih stvari , koje su na ovakvim prostorima postale masovna pojava....mnogo smo književno nadareni , nadahnuti i plodonosni....

  ....neznam , jesam li već rekao , da je ova priča aktuelna i u tom smislu inspirativna...moderna basna...a i komentari su meni lečke inspirativni....

  ....u stvarnom životu , političkom , pripitomljenu lisicu možemo videti - prepoznati u liku i delu Slobodana Miloševića prema , Petru Stamboliću / pa i u likovima Vučića i Nikolića , prema Šešelju....kako to pragmatizam pripitomljene lisice veli : to je politika nemogućeg !
  Jeste, publika je galerija iskrivljenih ogledala. Ali, ta iskrivljena ogledala su narastanje i obogaćenje samog dela.

  Drago mi je da vam je bila inspirativna priča, kao i meni vaši komentari u kojima ste mi dali nove i drugačije perspektive shvatanja priče.
 19. tirano (avatar)
  Drugi put čitam i sve više , mi se dopada , svi čitamo tudje tekstove
  i dozvolimo sebi da tumačimo , šta se htjelo reć .Meni priča prijala
 20. Sfyontull (avatar)
  Citat Original postavio tirano
  Drugi put čitam i sve više , mi se dopada , svi čitamo tudje tekstove
  i dozvolimo sebi da tumačimo , šta se htjelo reć .Meni priča prijala
  tirano
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja