Veliki petak i njegov datum - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Zoran Jov

Veliki petak i njegov datum

Oceni ovaj blog
Da li je moguće da svi istorijski događaji imaju datum, a da se samo i jedino datum Isusovog „uskrsnuća” pomera svake godine?

Veći deo hrišćanskog sveta danas obeležava Isusovo stradanje na krstu (ili na stubu). Prošle godine se obeležavalo drugačijeg datuma. Iduće godine će se obeležavati takođe drugačijeg datuma. Da li vam to nešto govori?

Farbanje jaja za Uskrs potiče iz Vavilona i ima veze sa drevnom paganskom boginjom Ištar; opširnije ovde:http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/1509139-resena-misterija-evo-zasto-uskrs-simbolizuju-zec-jaja-i-otkud-sunka-u-toj-priciU religiji (religijama), bilo kojoj religiji, nema nikakvih dokaza; još niko nije naišao na religiju koja nudi konkretan dokaz za to da se nešto dogodilo. Neke bajke koje su isprepletane oko Bude i Isusa, recimo, samo su bajke, ali vernici ih doživljavaju kao „čudo“. Tako, recimo, po budističkim spisima, gde god je Sidarta Gotama (Buda) hodao, iza njegovih stopala bi u otiscima (stopama) momentalno izrastao lotosov cvet (simbol prosvetljenja); dok je po Bibliji Isus, recimo, hodao po vodi. Razlika u tumačenju je u tome što budista ne spori „čuda“ koja je činio Isus, ali hrišćani spore „čuda“ koja je činio Buda, nazivajući ih glupostima. Mada i jedno i drugo, objektivno, i jesu gluposti, odnosno bajke. Tako, da, u stvari, bilo kakav dokaz o nečemu što se dogodilo pre 2500 godina, u vreme Bude, čvrst je koliko i bilo koji dokaz o nečemu što se dogodilo u vreme Isusa pre oko 2000 godina. Dakle nema nikakvih čvrstih dokaza.

Srećno vam slavljenje Boginje Ištar... svima koji je danas slavite...
easter.jpg
Eto dobili ste i čestitku od mene - ćutite i budite zadovoljni, i ne kritikujte, čak sam vam i čestitao drevno slavljenje Boginje Ištar.

Jaja za Ištar koje spremaju pagani...
129107480_1589c0f058.jpgŠta više, uskrsnuće Isusa, pod uslovom da se uopšte moglo dogoditi, ako se jedne godine dogodilo u nedelju, iduće bi se obeležavalo u ponedeljak, pa tako redom, na isti dan, a ne svake godine u neku nedelju, po nečijem nahođenju, od kraja marta pa do početka maja. Dakle, radi se o izmišljenom događaju, ni manje ni više nego mitološkom. Da ne govorimo o tome da je apsolutno nemoguće da se mrtvo telo podigne i ponovo živi (osim ako se u novije vreme ne radi o ubrizgavanju „TT sindroma“, pa se telo ponaša kao zombi, ima takvih priča, mada sumnjam). I svaka dalja slična tvrdnja je samim tim obesmišljena. Bog koji se propoveda preko nečijeg uskrsnuća, koje nema tačan datum, već šeta gore-dole po nečijem nahođenju, apsolutno ne pruža nikakvu sigurnost onome ko ga prihvata, da ne kažem da nije nikakva siguracija, pa čak i zato što nije u stanju da napiše original, već celo Postanje prepisuje iz oko dva veka starijeg Gilgameša, a priču o Isusu Hristu iz starijih svetih spisa. Pametnom dosta.

Uzdravlje.

Pošalji "Veliki petak i njegov datum" na Facebook Pošalji "Veliki petak i njegov datum" na Google Pošalji "Veliki petak i njegov datum" na My Yahoo! Pošalji "Veliki petak i njegov datum" na Live Pošalji "Veliki petak i njegov datum" na MySpace Pošalji "Veliki petak i njegov datum" na Twitter Pošalji "Veliki petak i njegov datum" na Digg Pošalji "Veliki petak i njegov datum" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. Zoran Jov (avatar)
    Pa već mi neki vernici vade crno ispod nokata zbog ovoga... po celom forumu... Uzdravlje.