PODIGNUTA ZAVESA 5. deo - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Soradze

PODIGNUTA ZAVESA 5. deo

Oceni ovaj blog
MILIVOJE ŽIVANOVIĆ

U Aleji zaslužnih velikana u Beogradu, u jednom kraku zvezde, kružne grobnice , sahranjeni su kolege i prijatelji, glumci Milan Ajvaz, Joviša Vojnović, Milivoje Živanović... Ponekad se vidi cvet preko imena... Potomci i poštovaoci posećuju poslednje konačište njima dragih, šapućući među sobom, ne narušavajući večiti mir svetog mesta.

Zvali su ga Bambula...Taj nadimak je dobio u putujućoj pozorišnoj grupi. Voleo je da viče na bini, to mu je ostalo od igranja u kafani, kada je trebalo da nadjača konobara i onih njegovih "deset vrućih na kajmaku". Samouk, bez školi.
Bojan Stupica i Eli Finci su ga 1947. godine, a u njegovih 47 godina, pozvali da postane član novog, Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, kod Cvetnog trga. Tada su se osnivači Pozorišta opredelili za "nebeski kvartet" zrelih glumaca: Ljubišu Jovanovića, Milana Ajvaza, Viktora Starčića i Milivoja Živanovića, koji će do kraja svojih bitisanja nositi repertoar Pozorišta na svojim plećima i postati pojam jugoslovenskog glumišta i učitelji kasnijim generacijama. Takvom glumačkom osovinom, Jugoslovensko dramsko pozorište je postalo pojam i poznato i u svetskim razmerama.

Milivoje Živanović je bio glumac eksplozivnog temperamenta, sugestivan, istinit, realističan, nije bio nikada dosadan, neponovljiv... Neukrotivu prirodu, silan scenski temperament, emotivnost i veliki talenat jedino je veliki reditelj, Mata Milošević, mogao da brusi, kanališe i obuzda i da nađe pravu meru, da svaka ta uloga postane nezaboravna. Kada se pitali velikog vajara, Rodena, kako vaja, on je odgovorio: "Odvajam nepotrebno". Veliki majstor brisanja teksta, dirigent dramsko-umetničkih simfonija, čarobnjak režije, reditelj Mata Milošević, odvajao je "nepotrebno" u dramskim ulogama Milivoja Živanovića.

Velibor Gligorić, pozorišni kritičar, piše: "Njegova kreacija Jegora Buličova je remek delo glumačke umetnosti."

Jedini strani glumac koji je na sceni Hudožestvenog akademskog teatra u Moskvi dobio, za ulogu Jegora Buličova, Medalju Stanislavskog, bio je Milivoje Živanović.
Kada se vratio iz Moskve 1966. godine, Milivoje je pričao: "Smestili me Rusi u hotel "Moskvu", na sedmom spratu dobili smo ja i moja Nevena apartman sa pogledom na Kremlj. Da bih se upoznao sa ambijentom najvećeg pozorišnog hrama na svetu, poveli su me do foajea, preko pozornice, pa sve do kabineta i muzeja Stanislavskog i Dančenka, kroz sve prostorije Hudožestvenog teatra. Naročiti utisak na mene je ostavila garderoba Stanislavskog, koja se svake večeri osvetljavala. Zadržala je isti izgled kao iz vremena oca ovog teatra.. Kao strani glumac, imao sam dve probe sa ansamblom ruskih glumaca. Morao sam da zapamtim njihov mizanscen. Došla je predstava. Stigao sam ranije. Obukao sam se, maskirao i pošao još jednom da vidim scenu. Kad tamo - veliko iznenađenje! Zapanjio sam se kada sam tamo ugledao, na deset minuta pre početka predstave sve glumce iz prvog čina kako sede i ćute. Kakav je to bio muk i tišina! Tada sam prvi put osetio disciplinu scene i duboko poštovanje svog posla. Pitao sam se kako da pobedim publiku koja zna sve tajne pozorišta... Ja sam kao oružje imao samo tri stvari: svoje srce, znoj i suze. Predstava je krenula. Prva dva čina su prošla korektno, ali mi je pri izlasku na pozornicu, na početku trećeg čina, došapnula Guljajeva, koja je igrala Šuru: "Milivoje, igrajte Vašu igru, igrajte kako Vi igrate!" To me je trglo iz sna. Te noći plakao sam izistinski i to su osetili i glumci i publika. Valjda ni jedne noći ni jedan Jegor nije voleo tako svoju dočku kao ja i to se nije moglo skriti, pa su o tome i kritičari pisali.
Igrao sam dve predstave. Na drugoj predstavi, prišao mi je narodni umetnik Kedrov i uz oduševljeni pozdravni govor predao mi medalju Stanislavskog. Očekivali su da nešto kažem, a ja nisam imao reči.Jednostavno sam otvorio kutiju pred publikom i sa suzom u oku poljubio Medalju Stanislavskog. I ostao sam u svome snu dok se val aplauza nije stišavao, nego pojačavao. Može se reći da je nastala prava bura u gledalištu. Tada sam, prinevši Medalju Stanislavskog svom srcu prošaputao sebi: "Milivoje, uspeo si". Posle predstave u garderobu je ušla seda ruska starica i po starom običaju poljubila me u čelo s rečima: "Spasiba, sinok". Bila je to supruga Maksima Gorkog, s unukama."

Jugoslovensko dramsko pozorište je, putujući po svetu, učestvovalo na mnogim festivalima glumačkih dostignuća, tako da je sa "Jegorom Buličovim" sa Milivojem Živanovićem u ulozi Jegora igralo pred publikom u Parizu, Moskvi, Lenjingradu, Gorkom, Kijevu, Varšavi, Poznanju, Vroclavu, Sofiji....

U Požarevcu, rodnom mestu Milivoja Živanovića, se od sutra 2. pa do 7. aprila održavaju XXI glumačke svečanosti "Dani Milivoja Živanovića". Za bronzanu statuetu Milivoja Živanovića će se na sceni požarevačkog Centra za kulturu "boriti" Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Narodno pozorište iz Beograda, Zvezdara teatar i Pozorište "Boško Buha" sa predstavama "Rodoljubci", "Majstori, majstori", "Otelo", "Pijani" i "Klaustrofobična komedija".
Divna vest je bila da se prvog dana prodaje karata za tri sata prodalo 80% karata. Podsetilo me je na sliku dugačkog reda poklonika pozorišta, kupaca karata, koji se protezao od biletarnice Jugoslovenskog dramskog pozorišta, duž pozorišnog zida do SKC-a, pa zavijao pored knjižare SKC-a prema parku. Slika za pamćenje. Dokle god je nas, poštovalaca i ljubitelja pozorišne umetnosti, biće i njih, voljenih i poštovanih umetnika koji imaju samo "svoje srce, znoj i suze"

Pošalji "PODIGNUTA ZAVESA 5. deo" na Facebook Pošalji "PODIGNUTA ZAVESA 5. deo" na Google Pošalji "PODIGNUTA ZAVESA 5. deo" na My Yahoo! Pošalji "PODIGNUTA ZAVESA 5. deo" na Live Pošalji "PODIGNUTA ZAVESA 5. deo" na MySpace Pošalji "PODIGNUTA ZAVESA 5. deo" na Twitter Pošalji "PODIGNUTA ZAVESA 5. deo" na Digg Pošalji "PODIGNUTA ZAVESA 5. deo" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. sanja* (avatar)
 2. Soradze (avatar)
  Citat Original postavio sanja*
 3. faraonn (avatar)
  ...ponekad je snaznija scena iza ,-Scene...
  Pozoriste je neunistivo
  a film je jedna vrsta plagijata
  gdje se kipovi prave od aktera/ ...namjerno stavljeno aktera a ne glumaca../
  i snimi
  a onda slaze mozaik
  i ne zna se vise koje sta uradio
  jedino finansijeri pustaju ko je glavni a ko epizodni
  ...sve ovo sto pise i kako pise moja Prijateljica
  to je poznato jos od No Drame
  pa do danas...Pozoriste je cjelokupna jedna Stvarnost
  i trpi samo svoje pripadnike...s kartom u rukama
  ili scenarijem...isto je...
 4. gost 382857 (avatar)
  Soradze predano održava svoj visoki nivo kulture počastivši njime i svoje čitaoce. :zag::heart:
 5. Soradze (avatar)
  Citat Original postavio faraonn
  ...ponekad je snaznija scena iza ,-Scene...
  Pozoriste je neunistivo
  a film je jedna vrsta plagijata
  gdje se kipovi prave od aktera/ ...namjerno stavljeno aktera a ne glumaca../
  i snimi
  a onda slaze mozaik
  i ne zna se vise koje sta uradio
  jedino finansijeri pustaju ko je glavni a ko epizodni
  ...sve ovo sto pise i kako pise moja Prijateljica
  to je poznato jos od No Drame
  pa do danas...Pozoriste je cjelokupna jedna Stvarnost
  i trpi samo svoje pripadnike...s kartom u rukama
  ili scenarijem...isto je...
  Istina je, dragi faraonne, da život vri iza scene, talenti se prepliću, vidi se delić iluzije na bini toga dana...sledećeg dana isto enormno preplitanje talenata, drugačija iluzija, priča.. to je lepota pozorišta...talenti u mirisu mastiksa... Moja komšinica me je jednom zamolila da joj kupim "Skandal"...to je njena stvarnost. Moja stvarnost se vidi kakva je i šta je. Moja stvarnost koju obožavam!! Hvala, faraonne, na komentaru koji me je inspiraisao na lepo razmišljanje...
 6. Soradze (avatar)
  Hvala Vama, Sfyontull, što predano pratite moje tekstove. Veoma me raduje činjenica da su mladi željni kulturnih sadržaja, uprkos činjenici što farma i pink haraju našim nebom. Mladi dokazuju svojim interesovanjem da će kulturne institucije nadživeti sve koji se nalaze u "Skandalu" i to deluje umirujuće na mene. Hvala Vam na divnom komentaru.
 7. Ellena01 (avatar)
  Još jedan divan osvrt na ljude koji su svojom pojavom obilježili jednu epohu...hvala Ti, draga prijateljice, što ne dozvoliš da padnu u zaborav...
 8. Soradze (avatar)
  Citat Original postavio Ellena01
  Još jedan divan osvrt na ljude koji su svojom pojavom obilježili jednu epohu...hvala Ti, draga prijateljice, što ne dozvoliš da padnu u zaborav...
  Draga moja Ellena01, meni je neopisivo zadovoljstvo što sam rasla uz takve umetnike i osećam da je sada vreme da se podsetimo na svoje korene i na to kakvi stvaraoci i ljudi mogu da budu uzori i nama i našoj deci. Ne mislim da treba da budemo svi umetnici, ali mislim da treba da težimo da budemo odlični ljudi. Hvala ti, mila moja, na poseti i lepom komentaru.