Concerto for Two Violins and Orchestra in D minor BWV 1043 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Poslednja zdravica

Concerto for Two Violins and Orchestra in D minor BWV 1043

Oceni ovaj blog
[SIZE=3]

Kazu da je Ingmar Bergman, par godina u svojoj dubokoj starosti i pred smrt, slusao najvise Bahovu muziku.

Upravo slusam ovaj koncert za dve violine i u meni se sve pomera.
Kao da je u pitanju, kako bi to Lacan* rekao "psihoanaliticni cin"; koji prodrma temelje i vrati zidove kao i krov kuce popravljen, njegovom vlasniku. Ili jos rizicnije, premesti kucu u lepse i zdravije okruzenje, sto uvek ide praceno sa mnogo bola. Suze su stvarne.

Dve violine razgovaraju prvo Vivace, ljubavnici koji se posle mnogo godina susretnu, prepoznaju i obraduju.
Prve ljubavi ciji glasovi sakrivaju razocarenje zivotom a srecnim glasovima postavljaju jedni drugom ista pitanja, puna neznosti i veselja od iznenadno vracene mladosti: "Kako si? Pa ne mogu da verujem!! Divno izgledas! Gde si? U kojem gradu? Da li si srecan?" Oni zagrle jedno drugo, preplavljeni, poznatim slatkim dodirom i mirisom mladosti.

Sledi Largo ma non tanto; stari ljubavnici odlucuju da popiju kafu i podele svoje tajne , svoje zivote , gde su bili poslednjih trideset godina, pricaju o deci, o partnerima, pobedama ,iluzijama, sitnicama i sve vreme, oboje su svesni nostalgije i zala za njihovom ljubavi.Ruke i kada se dotaknu, miruju jedna na drugoj kao vecni prijatelji.Oni se secaju sebe kada su bili zaljubljeni, vremena dalekih proleca kada je cvetanje bilo u drugim bojama, drugim neznostima a srce puno hrabrosti i sebicnosti: sve je bilo samo njihovo, jedinstveno i neponovljivo!

Ali proci ce i taj jedan sat! Oni ne mogu tu sediti do kraja njihovih zivota iako bi to mozda i zeleli. Allegro je ovde osecaj nemoci, krivice cak kajanja zbog izgubljene ljubavi.Cija je greska? Nema greske- Nije nam bilo sudjeno, reci ce on .Mozda ona. Poslednji zagrljaj i bure misli koje vitlaju srcima.On misli ;kako je ipak ostarila. Ona zapaza bore gorcine oko njegovih usta. Ali oni su stari borci.Pustili su jedno drugo upravo iz ljubavi.I sada ce se rastati, negde na nekom bulevaru u velegradskim svetlostima. Mozda se on okrene jos jednom i mahne joj. Mozda ona. Ona zeli samo da dodje ziva do stana. Bol u grudima je nesnosan. Mozda je upravo njihova ljubavna prica najtuznija ljubavna prica.

Kada slusam Baha, pomera se u meni tektonska ploca, kao poezija, kao dodir voljenog. I placem.

Sta volite od klasicne muzike da cujete? Muzika koja je u vama ne uspavljujuca nego upravo suprotno,muzika sto vam sve zaboravljeno donese na povrsinu, razbije ogledala, muzika koja je unutrasnji dijalog[/SIZE].* Jacques Lacan (1901-1981)

Pošalji "Concerto for Two Violins and Orchestra in D minor BWV 1043" na Facebook Pošalji "Concerto for Two Violins and Orchestra in D minor BWV 1043" na Google Pošalji "Concerto for Two Violins and Orchestra in D minor BWV 1043" na My Yahoo! Pošalji "Concerto for Two Violins and Orchestra in D minor BWV 1043" na Live Pošalji "Concerto for Two Violins and Orchestra in D minor BWV 1043" na MySpace Pošalji "Concerto for Two Violins and Orchestra in D minor BWV 1043" na Twitter Pošalji "Concerto for Two Violins and Orchestra in D minor BWV 1043" na Digg Pošalji "Concerto for Two Violins and Orchestra in D minor BWV 1043" na del.icio.us

Ažurirano 28.03.2016. u 23:45, autor: gost 320781

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
 1. gost 320781 (avatar)
  [video=youtube_share;TwfNY7H3xiI]https://youtu.be/TwfNY7H3xiI[/video]
 2. sanja* (avatar)
 3. gost 320781 (avatar)
  :ok: fantasticno..teska za naci u dobrom izvodjenju..
 4. gost 382857 (avatar)
  Stidim se da kažem da baš i ne slušam klasičnu muziku. Volim je, ali me podseća na neke ljude... Možda kad ih više ne bude...
  Odličan tekst. Slušaću (sutra kad budem imala više snage) ovo što ste vas dve stavile. Ne sumnjam u vaš ukus (mislim na obe:)). :bye:
 5. wirdz (avatar)
  Pachelbel - Canon... valjda se tako kaže
 6. gost 320781 (avatar)
  [QUOTE=Sfyontull;bt288644]Stidim se da kažem da baš i ne slušam klasičnu muziku. Volim je, ali me podseća na neke ljude... Možda kad ih više ne bude...
  Odličan tekst. Slušaću (sutra kad budem imala više snage) ovo što ste vas dve stavile. Ne sumnjam u vaš ukus (mislim na obe:)). :bye:[/QUOTE]

  nema stida... uostalom od kada se o ukusima raspravlja? relax :heart:
 7. gost 320781 (avatar)
  [QUOTE=wirdz;bt288645]Pachelbel - Canon... valjda se tako kaže :)[/QUOTE]


  ovo tebe razdrma, probudi?ovo se obicno na vencanjima izvodi,,,:zper:

  [video=youtube_share;hOA-2hl1Vbc]https://youtu.be/hOA-2hl1Vbc[/video]
 8. wirdz (avatar)
  to to upravo slušam... nzm, sviđa mi se.
 9. sanja* (avatar)
  I kod mene je taj kanon često budio unutrašnji dijalog, s tim što postoji jedno izvođenje s harfama koje mi je naročito odgovaralo.
  Kao mala sam volela i Debisija, opet kada arabesku ili clair de lune izvode na harfama.

  Ali sećam se da sam tokom neke pete-šeste, pa sve do puberteta, što se tiče unutrašnjeg dijaloga, najviše sama sa sobom razgovarala uz ovo:

 10. gost 382857 (avatar)
  Meni je omiljeno Kitaro - The field, ali ne umem da stavim klip... :)
  [url]https://www.youtube.com/watch?v=lgPACPeFvaQ[/url]
 11. gost 320781 (avatar)
  [video=youtube_share;lgPACPeFvaQ]https://youtu.be/lgPACPeFvaQ[/video]
 12. gost 382857 (avatar)
  Oh! Hvala... :heart::D
 13. 123loncar (avatar)
  .....muzičko obrazovanje , kao i sva druga "stručna" obrazovanja , s'vremenom , kod obrazovanog formira takozvano stručno slepilo...takav slepac sve sagledava kroz svoju struku i s'njenim pogledima uslovljava i ograničava život , ne samo svoj , već i okolnih ljudi....često su uticaji raznoraznih stračnjaka predominantni u zajednici , pa takva zajednica ide nizbrdo !

  ....muzika , ako nije ratnička , zna slušaoca , nekako , svojom zvučnom misterijom da ga uzdigne u njemu nepoznate svere čovečnosti.... da , muzika oplemenjuje....danas , mislim da se više ne stvara i ne protažira takva muzika.....kažu da su nekad manji sinfonijski orkestri svirali po gradskim trgovima takvu muziku - pa ako nisu oplemenjivali sa takvom muzikom , ono su bar smirivali psihičku napetost kod stanovnika....hoću da kažem , da takva muzika ima psihoterapeutsko dejstvo i koristi se kao lek u mnogim institucijama za mentalno zdravlje ljudi....
  ....mnogi takvu terapiju upražnjavaju - dnevno...takva muzika korisna je pri radu rutinskih poslova...posle drugog svetskog rata , kad je države htele da grade socijalno odgovorna društva , mnoge fabrike koje su imale linijsku proizvodnju , izgradike su razglasne sisteme , sa kojih se mogla čuti tiha muzika , sa zvučnim sadržajima koji oplemenjuju !.....a u onim fabrikama gde je to bilo nemoguće sprovesti , po pogonima , u svlačionicama , menzama i sličnim administrativnim prostorijama non stop se čula ovakva muzika - tiha i umirujuća !
  ...ja nebih da govorim o svim ciljevima koje su nastojali menadžeri i vlasnici tih sistema da postignu , tek navodim ovakve masovne pojave koje su koristile moći i misterije muzike !

  ....nemam interesovanja za stručnim poznavanjem muzike , čak i na školskom nivou...ali je u svom životu arčim u dozama koje često smetaju okolini...volim sklad filharmonija....umiruje me i vraća u svere optimizma i verovanja , u hipnotička ubeđenja da mogu sve životne probleme da rešim.....
  ....za ovo ubeđenje , kažu da je zadužena Mocartova muzika .....
  ....verovatno očekujete neki klip od ovog muzičkog velikana !?...no , to je krupan zalogaj za mene , zato podeliću sa vama nešto narodskije stvaralačko delo , koje u meni utera nekakav ratnički duh koji se obračunava sa sopstvenom dušom , a nakon toga , brzo dosežem mir , bez takozvanog unutrašnjeg dijaloga...smiruje se moja napaćena , nezadovoljna , izmrcvarenu i terorisana životom duša - prebrođuje sve bure , kroz raznorazne intervale i kao nekim čudom lečke oplemenjena podiže me na noge junačke i baca u život :

 14. gost 382857 (avatar)
  Hvala, loncar, i ja volim to... :D:bye:
 15. wirdz (avatar)
  "Čovjeku su dati krv i dah i svjestan duh, ali njegova osjećanja tuge i sreće, radosti i bijesa, zavise od okolnosti. Njegove određene želje potiču iz reagovanja na materijalni svijet. Zato, kada preovladava tip sumorne i teške muzike, znamo da je narod u nevolji i da je potišten. Kada preovladava čežnjivi, laki tip muzike, sa mnogim razvučenim melodijama, znamo da su ljudi mirni i srećni. Kada preovladava jak i snažan tip muzike, koji je na početku i na kraju pun zvukova, znamo da je narod srčan i snažan. Kada preovladava čisti, pobožni i dostojanstveni tip muzike, znamo da je narod pobožan. Kada preovladava nježni, svijetli tip muzike, mirnog razvoja, znamo da je narod srdačan i osjećajan. Kada preovladava raskalašan, uzbudljiv i uznemirujući tip muzike, znamo da je narod nemoralan. Kada je zemljište jadno, usjev ne raste, kada se klima pogorša, životinje i biljke nazaduju, i kada je svijet haotičan, obredi i muzika postaju raskalašni, prećerani. Onda nailazimo na tip muzike koja je žalobna bez suzdržanosti i radosna bez smirenosti.

  Poezija daje izraz našem srcu, pjevanje pjesme daje izraz našem glasu, a igra daje izraz našim pokretima. Te tri umjetnosti potiču iz ljudske duše i onda obogaćuju izraz preko muzičkih instrumenata. Iz dubine osjećanja proizilazi čistota oblika, a iz jačine raspoloženja duhovnost njegove atmosfere. Taj sklad duha izvire iz duše i nalazi izraza ili cvjeta u obliku muzike. Zato je muzika baš ono čime ne vrijedi ni pokušavati da druge prevariš, niti njome čovjek može da se predstavlja drugačijim nego što je."

  Konfučije
 16. gost 382857 (avatar)
  [QUOTE=wirdz;bt288665]"Čovjeku su dati krv i dah i svjestan duh, ali njegova osjećanja tuge i sreće, radosti i bijesa, zavise od okolnosti. Njegove određene želje potiču iz reagovanja na materijalni svijet. Zato, kada preovladava tip sumorne i teške muzike, znamo da je narod u nevolji i da je potišten. Kada preovladava čežnjivi, laki tip muzike, sa mnogim razvučenim melodijama, znamo da su ljudi mirni i srećni. Kada preovladava jak i snažan tip muzike, koji je na početku i na kraju pun zvukova, znamo da je narod srčan i snažan. Kada preovladava čisti, pobožni i dostojanstveni tip muzike, znamo da je narod pobožan. Kada preovladava nježni, svijetli tip muzike, mirnog razvoja, znamo da je narod srdačan i osjećajan. Kada preovladava raskalašan, uzbudljiv i uznemirujući tip muzike, znamo da je narod nemoralan. Kada je zemljište jadno, usjev ne raste, kada se klima pogorša, životinje i biljke nazaduju, i kada je svijet haotičan, obredi i muzika postaju raskalašni, prećerani. Onda nailazimo na tip muzike koja je žalobna bez suzdržanosti i radosna bez smirenosti.

  Poezija daje izraz našem srcu, pjevanje pjesme daje izraz našem glasu, a igra daje izraz našim pokretima. Te tri umjetnosti potiču iz ljudske duše i onda obogaćuju izraz preko muzičkih instrumenata. Iz dubine osjećanja proizilazi čistota oblika, a iz jačine raspoloženja duhovnost njegove atmosfere. Taj sklad duha izvire iz duše i nalazi izraza ili cvjeta u obliku muzike. Zato je muzika baš ono čime ne vrijedi ni pokušavati da druge prevariš, niti njome čovjek može da se predstavlja drugačijim nego što je."

  Konfučije[/QUOTE]
  Bravo za citat... :klap:
 17. mizaca (avatar)
  Citat Original postavio 123loncar
  .....muzičko obrazovanje , kao i sva druga "stručna" obrazovanja , s'vremenom , kod obrazovanog formira takozvano stručno slepilo...takav slepac sve sagledava kroz svoju struku i s'njenim pogledima uslovljava i ograničava život , ne samo svoj , već i okolnih ljudi....često su uticaji raznoraznih stračnjaka predominantni u zajednici , pa takva zajednica ide nizbrdo !

  ....muzika , ako nije ratnička , zna slušaoca , nekako , svojom zvučnom misterijom da ga uzdigne u njemu nepoznate svere čovečnosti.... da , muzika oplemenjuje....danas , mislim da se više ne stvara i ne protažira takva muzika.....kažu da su nekad manji sinfonijski orkestri svirali po gradskim trgovima takvu muziku - pa ako nisu oplemenjivali sa takvom muzikom , ono su bar smirivali psihičku napetost kod stanovnika....hoću da kažem , da takva muzika ima psihoterapeutsko dejstvo i koristi se kao lek u mnogim institucijama za mentalno zdravlje ljudi....
  ....mnogi takvu terapiju upražnjavaju - dnevno...takva muzika korisna je pri radu rutinskih poslova...posle drugog svetskog rata , kad je države htele da grade socijalno odgovorna društva , mnoge fabrike koje su imale linijsku proizvodnju , izgradike su razglasne sisteme , sa kojih se mogla čuti tiha muzika , sa zvučnim sadržajima koji oplemenjuju !.....a u onim fabrikama gde je to bilo nemoguće sprovesti , po pogonima , u svlačionicama , menzama i sličnim administrativnim prostorijama non stop se čula ovakva muzika - tiha i umirujuća !
  ...ja nebih da govorim o svim ciljevima koje su nastojali menadžeri i vlasnici tih sistema da postignu , tek navodim ovakve masovne pojave koje su koristile moći i misterije muzike !

  ....nemam interesovanja za stručnim poznavanjem muzike , čak i na školskom nivou...ali je u svom životu arčim u dozama koje često smetaju okolini...volim sklad filharmonija....umiruje me i vraća u svere optimizma i verovanja , u hipnotička ubeđenja da mogu sve životne probleme da rešim.....
  ....za ovo ubeđenje , kažu da je zadužena Mocartova muzika .....
  ....verovatno očekujete neki klip od ovog muzičkog velikana !?...no , to je krupan zalogaj za mene , zato podeliću sa vama nešto narodskije stvaralačko delo , koje u meni utera nekakav ratnički duh koji se obračunava sa sopstvenom dušom , a nakon toga , brzo dosežem mir , bez takozvanog unutrašnjeg dijaloga...smiruje se moja napaćena , nezadovoljna , izmrcvarenu i terorisana životom duša - prebrođuje sve bure , kroz raznorazne intervale i kao nekim čudom lečke oplemenjena podiže me na noge junačke i baca u život :

  Na ovaj nacin bi svrseni muzicki akademci mogli dase zaposle u budzetu drzave.....Kad bi bilo drzave,bilo bi i dobre muzike......
  Volim Baha.On mi vrati zivotnu radost.......
 18. 123loncar (avatar)
  ...svaka dobro organizovana država , rekao bih socijalno odgovorna , budžetski finansira umetnost , pa između ostalog i muzičku vrhunsku umetnost....to nije novina...nekad su vrhunske orkestre izdržavale državne regije , a one najbolje i akademije centralna državna vlast....svaki plemić , koji je imao regionalnu vlast , morao je bar jedan profesionalni orkestar da plaća i rpfesionalnog komopzitora....sva je zapisano - samo smo mi na početku uvek sa novim vladarem ; počinjemo sve izpočetka , pa o ovim stvarima kao "toše" neznamo ništa....ima dana...dok Palmi u kafani , ili za slavu ćurana , ne bude svirao , lično pokojni Mocart - dotle strpimo se malo !...pa evo dobar je i Betoven :

 19. gost 320781 (avatar)
  Interesantno ja sam to posmatrala iz individualnog kutka.I ne o kvalitetu klasicne muzike i skolstvu kao ni o povrsnom slusanje necega sto mi je -lepo.Samo sam htela potvrditi kako volim klasicnu muziku i da je klasicna muzika moj prvi izbor..Bas kao sto je priroda ljubavi.Uvek me vuce ka sebi.Uvek me pomeri i otvori neku novu viziju, od nje znam da zaplacem i da se nasmejem; da postavljam pitanja, da opominjem sebe i da dozivim "aha!"-paljenje lampice- trenutke.

  Kandinski , koji je bio i odlican muzicar je cesto govorio ( ako se dobro secam iz njegove biografije) da su boje kao dirke na klaviru, oci su sve melodije i dusa -sve strune koje vezu dirke kavira. Umetnik je ruka koja svirajuci izaziva treperenje struna duse. Kandinski je cak tvrdio da je slusajuci muziku dozivljavao ( video) boje te muzike.

  On je video boje a u meni je muzika cin, delo, pomeranje, poticanje, neorganski dodir...
 20. 123loncar (avatar)
  ...muzika , šta god mislili , zamišljali ili kao istraživali - može da oplemenjuje....ja bar tako stvar doživljavam !....zato treba u njoj uživati :

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja