Dobitnik NIN-ove nagrade - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Vrela Cica

Dobitnik NIN-ove nagrade

Oceni ovaj blog
Ove godine je NIN-ovu nagradu dobio DUsan Velikic za svoj roman "Ruski prozor". JA sam tu knjigu procitala davno i nije ostavila neki utisak, ali sam napisala lepu i kratku recenziju, pa da je neko ne izbrise, ostavila sam je ovde u blogu.

JA sam procitala njegovu knjigu. Knjiga nije losa. Ima neke prica o nekom dirigentu, druga je o nekom Rudiju, a treca je isto o Rudiju. Citala sam ga kada je objavljen, pa se ne secam nesto. Za ovo pondeblje knjiga je nesto novo i malo drugacije, ali ja sam u osnovnoj skoli citala knjigu Shaija Agnona "Mladin krov", ne znam tacno kako bih to prevela na srpski, koja se slicno bavi problemom ljudi, koji su iz Galicije isli u vece gradove, ali su se vracali u svoja sela. Tu je bila i Hava, koja se udaje za Josifa i odlaze na medeni mesec u Lavov. To je za njih bio kao odlazak u dzunglu i Pariz istovremeno. Poneseni gradom, on se zaposljava kao trgovac i pocinju da zive, sasvim drugi zivot. Posto im je poslo za rukom zapocinju svoj posao i uspevaju da zarade dosta i tako putuju po velikim gradovima Varsavi, Vilnusu, Berlinu, Stokholmu, Parizu i Londonu. Medjutim, u Havi je uvek bila zelja da se vrati u svoje selo i da cuje kako vetar nosi prasinu i kako se deca smeju dok trce kuci na Sabat. Pred kraj zivota, ona se vraca i slicno kao dirigent Rudi se priseca svega sto je videla i cula dok prica deci iz komsiluka. Ona i muz su postali poznati i dobijala je pisma svojih prijatelja sirom sveta, a ona se samo secala dana kada je bacila zlatnik na krov, jer je na njemu bio violinista. Malo sam napravila paralelu sa Velikicevim Rudijem i nadam se da mi ne zamerate. Preporucujem da procitate knjigu, iako je kao sto vidite mozda cak i plagijat.

Pošalji "Dobitnik NIN-ove nagrade" na Facebook Pošalji "Dobitnik NIN-ove nagrade" na Google Pošalji "Dobitnik NIN-ove nagrade" na My Yahoo! Pošalji "Dobitnik NIN-ove nagrade" na Live Pošalji "Dobitnik NIN-ove nagrade" na MySpace Pošalji "Dobitnik NIN-ove nagrade" na Twitter Pošalji "Dobitnik NIN-ove nagrade" na Digg Pošalji "Dobitnik NIN-ove nagrade" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. mizaca (avatar)
  Hvala Cico!
 2. sanja* (avatar)
  Cico, ako ti nekad ne prokomentarišem blog, to je zato što sam smatrala da su reči suvišne, ali ti svakako na ovom dugmetu gore desno ocenjujem blog sa pet zvezdica.
 3. Vrela Cica (avatar)
  Citat Original postavio sanja*
  Cico, ako ti nekad ne prokomentarišem blog, to je zato što sam smatrala da su reči suvišne, ali ti svakako na ovom dugmetu gore desno ocenjujem blog sa pet zvezdica.