ODBRANA UTOPIJE - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

beograd74

ODBRANA UTOPIJE

Oceni ovaj blog


Odbrana Utopije, njenih granica i prostora, uzvišenja i ravnica, uvala i klisura, ravnih i krivudavih drumova, skretanja ka šumskim stazama i usponima, stenovitim liticama – ušuškana duboko u nedrima književnih velikana, kao malo dete, zaspalo u sigurnosti okrilja roditeljske luke.
Na samoj životnoj stazi, u njenoj srži, stoji ukotvljen stari poznavalac ljudske mašte, čovek sa kaputom od večnosti, šalom od ponosa i naočarima od mudrosti, stoji na stazi posutoj cvećem i trnjem, radosnim bojama i tamnim senama, i s naporom pokušava da promisli odgovor na pitanja što muče ljudski rod, poznavalac književne zapitanosti i nemira, gospodin Veliki pisac gleda u stranu, ka rečnom ušću, ili, sedi u stolici kabineta, zamišljen i okružen samoćom, hotimice ili nehotice uznemiren cvrkutom ptica ili lupom granja što šiba prozorsko okno.
Prateći smenu dana i noći, napolju promiču oblaci, počinje da duva, cela slika što obuhvata prozorski vidik se menja, nastupa spuštanje noći, a oluja i dalje ne prestaje, šiba vetar, (ne) menjajući pravca, udarajući i besneći po nebu.
Pisac se rađa u nemirima te noći, okrvavljen prolaskom kroz tunel što iznosi u život, pri izlasku praćen oranicama ničije zemlje, crvenim suncem što oduzima vazduh i drvenim putokazima koji ga ne vode nikuda. Koračajući tako stazom, posmatra on ljude u prolazu, zastajkujući u razgovoru s nekima ili mimoilazeći ih, i pita se ko je on među njima, veći privid od njih samih, nepostojeće i nerođeno biće, osobenjak zbog književnog dara, odbačen od stvarnosti koja ne priznaje senku i drugu realnost.
Kad sklopi oči, zavesa tame se spušta, dok iza nje se nazire tek po neki koncentrični krug nastao begom vidnog polja. Sklopljeno oko se prvo unese u crnilo spuštene zavese, a onda odnekud opet sevne i zagrmi, i promoli se novo polje, predeo ispunjen rajem, čovekovim vrednostima i neuništivom ljubavlju.

M.S.Marstoj

Pošalji "ODBRANA UTOPIJE" na Facebook Pošalji "ODBRANA UTOPIJE" na Google Pošalji "ODBRANA UTOPIJE" na My Yahoo! Pošalji "ODBRANA UTOPIJE" na Live Pošalji "ODBRANA UTOPIJE" na MySpace Pošalji "ODBRANA UTOPIJE" na Twitter Pošalji "ODBRANA UTOPIJE" na Digg Pošalji "ODBRANA UTOPIJE" na del.icio.us

Ažurirano 12.01.2016. u 20:00, autor: beograd74

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. mizaca (avatar)
    Ovo mi se vec dopada......
    Odbrana utopije-dostizanje mira u vjecnosti.Uvijek ponovo i iznova ka dobrom,ka sebi i drugima.......