Crnogorci VS samuraji i još nekoliko istinitih priča - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Zoran Jov

Crnogorci VS samuraji i još nekoliko istinitih priča

Oceni ovaj blog
Dobar dan svima; i muškima, i ženskima. Šta ima?Aleksandar-Lekso-Saicic-1-620x350.jpgMoji preci su na današnji dan slavili svetog Stefana. Tako je bilo sve do 1945. godine. Tradiciju je prekinula Titova vladavina, a kasnije i moje koketiranje sa filozofijom i svim religijama podjednako. Brat je mio koje vere bio.

To naravno nema nikakve veze sa Mekom turizma na crnogorskoj obali. Ali ima veze sa Crnom Gorom.

Upravo pomislih na svog čukundedu, zastavnika u Crnogorskoj Vojsci, koji je 1904. godine, sa nekoliko desetina Crnogoraca, kao dobrovoljac otišao u Rusko-Japanski rat 1904-1905. I vratio se živ da pradedi ispriča svoje doživljaje.

Mojim junačkim precima je bilo malo to što su dobili bitke protiv svih onih koji su napadali naša brda, uključujući tu i Napoleonovog maršala Marmona, nego su se početkom dvadesetog veka zakačili čak i sa japanskim samurajima. Mašala.

Putovali su brodom iz Bara kroz Jonsko i Egejsko more, pa kroz Dardanele i Bosfor (uz grčku i tursku dozvolu) i preko Crnog mora do Sevastopolja, a odatle železnicom do Vladivostoka, odakle su upućeni na bojište u Mandžuriju. Čukunded je još kao dete slušao priče o mongolskoj najezdi na Rusiju u trinaestom veku, o tome kako su niski i fizički slabi Mongoli postajali nepobedivi kad bi seli na konje, i da su na konjima jeli, spavali, čak i vodili ljubav sa ženama. I kao inkarnacija tih ratnika kojima se divio još od malih nogu, pred njegovim očima pojavili su se Japanci, niski, ali veoma hrabri i borbeni ljudi, vojnici koje bi poželela bilo koja vojska na svetu. Na konju ili na sopstvenim nogama, bez obzira, bili su veličanstveni. Bespogovorno su se žrtvovali za svoju vojsku i domovinu.

Vatreno krštenje za crnogorskog zastavnika dogodilo se u prvoj bici u kojoj je učestvovao. Letele su glave, ruke i noge na sve strane, a mrtve trupine padale na krvlju natopljenu obema vojskama stranu mandžursku zemlju. Oko njega su sevali samurajski mačevi i ruske sablje, i leteli kuršumi sa svih strana. Crnogorski dobrovoljci borili su se požrtvovano i srčano, podjednako kao i Rusi i Japanci. Kao jahači apokalipse kojima ga je baba nekada plašila čitajući mu priče iz Biblije, naoružani pripadnici ako ne najstarijeg onda svakako jednog od najstarijih naroda na svetu probijali su se kroz brojniju rusku vojsku koseći vojnike kao travu. Svojim očima je video kako japanski vojnik uzima pušku od palog ruskog vojnika i u stavu mirno odaje počast ubijenom neprijatelju.

Bilo kako bilo, dogodilo se da je čukundedov kolega i drug, kapetan Lekso Saičić, pristao na dvoboj sa samurajem i ubio ga u tom dvoboju. O tome je po povratku u Crnu Goru ispevana pesma:„...ej pade glava silnog samuraja.“ Gud, gud, gud... Svir, svir, svir... Ojha.

Čestitke na dobijenom dvoboju Lekso je dobio od admirala ruske flote Roženstvenka i admirala japanske flote Togoa.

Od tada se u Crnoj Gori poštuju samuraji. I ja sam od malih nogu poštovao samuraje. I trudio se da budem kao oni, da se hranim i ponašam kao oni, da radim zgibove na jednoj ruci i sklekove na dva prsta... i svršim više od sedam puta, kao oni... Ali ja nisam Japanac i ne mogu biti samuraj. E, sad, pošto sam im dosta sličan, a nisam Japanac, mogu biti jedino samurajc. Bravo i za tolicko.

A svi vi koji ne verujete, ili vam je sve ovo u „smara“ fazonu, jer ne znate za bolje, i ne vidite dalje od sopstvenog nosa, zapitajte se zašto ste čitali sve dovde. He he he. Vi ne možete biti ni samuraj ni samurajc, ali možete biti samudajc ili samujajc, po vašem izboru. I, naravno, bez upotrebe photoshopa.

Samurajc i samudajc, bez upotrebe photoshopa, izgledaju ovako nekako:O kako je lep, je6o majku u prdaljku.

Nema više junaka, ali mi koji bismo mogli biti junaci kao naši preci (ako ustreba), koji poznaju princip čojstva i junaštva, ne možemo doći u situaciju da se stidimo svojih predaka.

Ali ovo ne može reći masa ljudi oko mene za sebe i svoje pretke. Imam jedan mali dokaz za ovu tvrdnju.

Naime, u Dunavskom parku u Novom Sadu, u toplo majsko veče pre mnogo godina, pet huligana stoji pored jezera i maltretira labudove. I najednom jedan labud izleće iz vode na obalu, širi krila, nasrće na svu petoricu - i rasteruje ih kao soko golubove. Ha ha ha. A ja se zapitah gde to nestadoše potomci hajduka, uskoka, Solunaca, četnika i partizana, a bogami i Atile Biča božjeg. Rastera ih jedan jedini labud. Nemaju muda da se brane od labuda. A prvi su ga dirali.

Junaštvo je sačuvati sebe od drugoga, a čojstvo sačuvati drugoga od sebe. Junaštvo je nužno zlo koje je naturio neprijatelj. Junaštvo može da obruka čojstvo, ali čojstvo junaštvo nigda.

Hmmm... Ne znam na čiju bi se stranu trebalo staviti u ovom incidentu. Da li zastupati pet huligana ili labuda? Ili čuvati svoja muda? Odlučio sam se za ovo poslednje. I nisam pogrešio. Rasteravši ih, labud se vratio u jezero. Pokazao je da ima više čojstva i junaštva od huligana. Ha ha ha.

Epilog ove priče je filozofsko pitanje: istina ili tradicija - šta? Moj odgovor je istina. No većina vas teško da će da skonta bilo šta od ovoga. „Šatro, gistro, extra, kul... smaraš... smaraš... smaraš...“ Ojha, ojha, Ojha ha...

Pošalji "Crnogorci VS samuraji i još nekoliko istinitih priča" na Facebook Pošalji "Crnogorci VS samuraji i još nekoliko istinitih priča" na Google Pošalji "Crnogorci VS samuraji i još nekoliko istinitih priča" na My Yahoo! Pošalji "Crnogorci VS samuraji i još nekoliko istinitih priča" na Live Pošalji "Crnogorci VS samuraji i još nekoliko istinitih priča" na MySpace Pošalji "Crnogorci VS samuraji i još nekoliko istinitih priča" na Twitter Pošalji "Crnogorci VS samuraji i još nekoliko istinitih priča" na Digg Pošalji "Crnogorci VS samuraji i još nekoliko istinitih priča" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Zoran Jov (avatar)
  Još jedna pesma o ovom podvigu... 2. zxy (avatar)
  Pusti priče,od 45.na ovamo svi pokazaše svoje lice,mnogi bi trebalo ušima da se pokriju da obraza imaju.
 3. faraonn (avatar)
  ...Zxy,
  sve se zna...Lexo Saicic jest ubio samuraja
  kako se zbilo ostaje legenda
  i postavljac Teme
  a i ti, postovani Prijatelju
  malo karikirate
  a malo i vrijedjate
  jer,
  svako ima Penezica i Kapidzica...
 4. 123loncar (avatar)
  Jov , počni ti malkice i da razmišljaš...jerbo čojstvo je kad guzicu usranu sačuvaš od zla neprijateljska , a junaštvo kad nprijatelja sačuvaš od svoje guzice usrane....junak je onaj koji pobedi sebe - oće reći...svaka šuša može da ubije junaka iz potaje...tako iz potaje , mučki , ubi i onaj David junaka megdandžiju - prađkaš....razmisli lečke ako si Miljanova kova...a oni , što ih guska razjuri , pa to su potomci čuvenih austrougarskih plaćenika - rodoljupci ...meć tim sojem , ima mnogo i guslara sa dinarskih masiva ( od albanije do istre ) - viđu vraga....no veljo , čuvaj se ti porekla crnogoričkog - naročito one čuvene po kojoj potežete vladikino svjetlo oružje !
 5. 123loncar (avatar)
  "svako ima Penezica i Kapidzica"....jes vala , ali ima vazda i Aga i Begova Pozderaca ; a i arbanosa sa Dedinja !
 6. zxy (avatar)
  Citat Original postavio faraonn
  ...Zxy,
  sve se zna...Lexo Saicic jest ubio samuraja
  kako se zbilo ostaje legenda
  i postavljac Teme
  a i ti, postovani Prijatelju
  malo karikirate
  a malo i vrijedjate
  jer,
  svako ima Penezica i Kapidzica...
  Ne sumnjam da se sve zna šta je bilo nekada,o ponečem se priča o mnogo čemu ćuti...zasada,ali ovo šta se zadnjih decenija zbiva svako vidi i zna,Faraone ,ne vidim šta te u mojim rečima vredja
 7. faraonn (avatar)
  ...Loni,
  Faraonn je naucio od tebe prijatelju uvijek konstruktovnu i nezajedljivu raspravu da cita a ovaj 'slucaj Saicic' je istorijska istina i lijepo je Covjek gore podkrijepio vikipedijski...to sto karikira predak svoje predke njegovo je a i guslari razvodnjavaju isto...Saicici su sigurno , casno pleme Vasojevica znam to jer sam i ima u Gimnaziji druga iz Vinicke sela vasojevickog...no , ne bih sad opet navodio 'jedvacekaoce tj. dezurne pljuvace' da otvore razne 'umotvorine'....Istorija zna, ali ona Istorija koja dobija na vrijednosti kad distanca ucini svoje...

  ...ne vrijedjas ti mene Zxy, nego pominjanjem neke post- 45...a misli idu na Informbiro i crnogorska 'prenaplata' proleterstva...mislim da su dosta platili na Otoku...no...nema tu ni vrijedjanja niti polemike...zao mi je samo sto postovano sjecanje na viteza Saicica ovako se 'prosiplje'...
  Ako mislis, prijatelju , da se Faraonn nesto ljuti oprosti samo eto...zaboli kad neko nije ispostovan bar onoliko koliko ga potkrepljuje dokumentacija...
  Pozdrav i svako dobro,-prijatelju...
  Ažurirano 09.01.2016. u 16:13, autor: faraonn
 8. 123loncar (avatar)
  Faraone , nisam ni reč prozborio o Leksu Saičiću....jza koga kažu izvori , na koji se poziva Jov , da je bio "lukaviji" ratnik od kosookog i ubio ga u borbi....nisam čak ni komentarisao to vojničko lukavstvo , koje se ne može povezati sa viteškim veštinama i umećima , koje predpostavljaju nekakva uzvišena karakterna svojstva kod viteza...osvrnuo sam se na ono naše, imam utisak dominantno svojstvo, koje manipulativno , lukavo i kukavičko veliča po uzoru na jevrejštinu , koja u mučkom ubistvu vidi junalku čin i takvu duhovnost uzdiže svetu balkanskog malog i slabašnog kova .....zato i dvrdim , da mali narodi imaju kukulj za velikane !....

  ...a o pouzdanosti naše istorije , koja se bazira na mitologiji , pa i na guslarskoj poeziji , ne bih ovom prilikom - naročito ne , kad ona ima tako lepo složene hvalospevove za neprijateljske vojskovođe i zavojevače i tako ružne priče o njihovim protivnicima i žrtvama !....

  ...mogu ta kažem , da ovde istorija nije učiteljica koja seje znanje , mudrost , čast i poštenje - čojstvo i junaštvo!
 9. faraonn (avatar)
  ...Saicicu nije nigdje pripisano na 'lukaviji' nacin
  njemu je cestitao i na ponasanju 'odavanja pocati' poginulom
  I glavnokomandujuci japanske kao i ruske vojske
  Saicic se naklonio poginulom, kao sto je i 'kodex samuraja,
  Saicic je to uradio na uvrijezen oficirski gest...u imrovizaciju Jov_a ne ulazim...
  Mada te nevoljno podrzavam u istorijske 'pohvale' junacima koji 'zadobise slavu i postenje
  kao vazda sto su naviknuli' a ulaz u tursku vojsku Nikca od Rovina obezbijedio je njegov pobratim
  Zvizdic Asan aga,-sreti nikca pobratima svoga...onda ljute sablje povadise...e, to je 'vitestvo'
  jadno...onda,- gadja mucki,- pogodi hajducki gdje se puce pod grlo zatvara...
  a lijepo je rekao Vladika,- junastvo je car zla svakojega, kojime se pjane pokoljenja...
  No,-moj prijatelju,
  ...da ovdje zakopamo ratnu sjekiru i pozdravimo se...slazemo se vise nego, preporijecamo,
  a oboje je za raspravu ...ali trazilacku...

  Cojstvo ,-drugoga od sebe...
  Junastvo,-sebe od drugoga...
  - Vojvoda kucki-
 10. zxy (avatar)
  Citat Original postavio faraonn
  ...Loni,
  Faraonn je naucio od tebe prijatelju uvijek konstruktovnu i nezajedljivu raspravu da cita a ovaj 'slucaj Saicic' je istorijska istina i lijepo je Covjek gore podkrijepio vikipedijski...to sto karikira predak svoje predke njegovo je a i guslari razvodnjavaju isto...Saicici su sigurno , casno pleme Vasojevica znam to jer sam i ima u Gimnaziji druga iz Vinicke sela vasojevickog...no , ne bih sad opet navodio 'jedvacekaoce tj. dezurne pljuvace' da otvore razne 'umotvorine'....Istorija zna, ali ona Istorija koja dobija na vrijednosti kad distanca ucini svoje...

  ...ne vrijedjas ti mene Zxy, nego pominjanjem neke post- 45...a misli idu na Informbiro i crnogorska 'prenaplata' proleterstva...mislim da su dosta platili na Otoku...no...nema tu ni vrijedjanja niti polemike...zao mi je samo sto postovano sjecanje na viteza Saicica ovako se 'prosiplje'...
  Ako mislis, prijatelju , da se Faraonn nesto ljuti oprosti samo eto...zaboli kad neko nije ispostovan bar onoliko koliko ga potkrepljuje dokumentacija...
  Pozdrav i svako dobro,-prijatelju...
  Žao je i meni Faraone,naslušali smo se lepih priča o čojstvu i junaštvu ,verovali u njih i u nas a šta nam se ovo dešava danasZnam da i tebe to pogadja kao i mene i sve poštene ljude ali bre ne mogu da se skupe tamo ni dve hiljade.I gde će se u novom savezu junaštva dešavati ,za koga i protiv koga,to je ono što uznemirava.ali ništa tu ne možemo nas dvojica pa bolje da ne pričamo više i tome.
  Ažurirano 10.01.2016. u 09:43, autor: zxy
 11. 123loncar (avatar)
  ....da ubiješ zlo u sebi i karekterni loš nakot , treba čoveku mnogo znanja , mudrosti , poštenja pa i ljudskosti ... za sve ovo možeš reći da je duhovno oružje , a sam čin izvojevanja pobede je duhovno junaštvo....
  ...a pak da ubiješ svog suparnika , neprijatelja ili izazivača na megdan u matrijalnom svetu , potrebno je dobro megdansko oružje , telesne veštine i umeća u korišćenju oružja , kao i ubilački nagon - odveć krvave ruke....sve u svemu treba biti utreniran u ubijanju....kako se kaže , treba biti bezdušan....
  ....ljudski pa i čovečno je odbraniti se od ovakva utrenirana bezdušnika.....sveta je dužnost čovekova....no, treba takovoga , kad ga čovk savlada , junačkim duhom svojim , sačuvati od svoje bezdušnosti.....samo veliki junaci ne zadaju samrtni udarac poraženom , pa makar on bio i veliki , dotad nepobetivi bezdušnik sa krvavim rukama do ramena....
  ....konačno , ako ništa drugo , zašto uzimati u ruke svoje , tolike grehe njegove !?

  ...o tome treba razmišljati !
 12. faraonn (avatar)
  ...ratnik, vojnik, samuraj ili Nindja,
  sve su to prljave ruke velmoza, bili oni Vojvode, knezevi, kraljevi Soguni ili Carevi,
  to su sve na silu mase na zlo naucene...da postizu pogodnosti ili otimacine navedenim Velmozama a , sve pod plastom rodoljublja i 'slave oruzja' necijega...po neka medalja rangirana mizernim stepenima...zato Narod i kaze,- junacka djeca po sokaku skicu...
  P.S.
  ...znaci prijatelju,
  ratna sjekira zakopana
  i kalumet_mira zadimljen,- H A U G H ....
 13. sanja* (avatar)
  super kul blog. Ne šatro gistro, nego vaistinu super kul. Nisi smorio. Dapače.
 14. 123loncar (avatar)
  Citat Original postavio faraonn
  ...ratnik, vojnik, samuraj ili Nindja,
  sve su to prljave ruke velmoza, bili oni Vojvode, knezevi, kraljevi Soguni ili Carevi,
  to su sve na silu mase na zlo naucene...da postizu pogodnosti ili otimacine navedenim Velmozama a , sve pod plastom rodoljublja i 'slave oruzja' necijega...po neka medalja rangirana mizernim stepenima...zato Narod i kaze,- junacka djeca po sokaku skicu...
  P.S.
  ...znaci prijatelju,
  ratna sjekira zakopana
  i kalumet_mira zadimljen,- H A U G H ....
  ..pa da !

  ...svet ovakav kakav je , još dugo negovaće kult ratnika....no , iza tog kulta ( kako lepa reč za neljudsko delanje ) , stoji gazdina srebroljubiva vlastoljubivost....i on , kao kakvo zlo nebesko , u svili i kadifi , sav optočen zlatom i dragim kamenjem ( uzgred , koje je opljačkano , oteto , poharano , namaknuto , iznuđeno - samo ne pošteno i časno stečeno ) , optočen lažnim sjajem , deli medalje i priznanja za uspešno zlodelateljstvo svojim ratnicima...
  ...kažem , tog zla biće jošte mnogih leta....
  ...zato sam sklon da slobodu svoju branim , u onoj meri u kojoj imam mudrosti , znanja , veština i umeća da je odbranim - u toj meri sam slobodoljubiv ; a pak , u onoj meri u kojoj sam neznalica , nesposobnjaković , kukavica u toj meri sam ROBoljubiv....to smatram čovečnim....a nije čovečno tuđ život uzimati...zato moja slobodoljubivost ne ubija u završnom činu , pa zbog toga moja roboljubivost ne ide do kraja , oću reći spremna je da za oslobođenje život da !
  ...ratnički kult , kad je vlast dominantno nečovečna , širi se kao infekcija , pa zadire u sve životne pore...naprosto , na svakom planu životnih aktivnosti , ljudi unose ratničke veštine i umeća , te se sav život pretvara u rat za ovo ili ono....u svemu jedan mora da stoji kao porobljivač drugog , pa i u običnom razgovoru o vremenskoj prognozi....uvek se nađe neko ko je veš u ubijanju tuđih viđenja , koji bi da sudi i presuđuje - da je njegova , kako se to kaže , poslednja i najača....
  ....jaka reč...kao da reč je vo ili pak slon , pa može da povuče onoliki tovar , svega i svačega , pa i svakakvu glupost...no , ratnici za to ne haju...njihova je poslednja...

  ...svakako da slobodoljubivi ljudi i od takvih moraju po svom unutrašnjem svojstvu da se brane , da predupređuju , slobodno mogu da kažem ratničko sudijsku glupost.....jer , ničija nije poslednja , do nebeske !

  ...verovatno , zato se i kaže : živ mi ti bio i vatda sa sobom svoju jabuku nosio , gde god nogom kročio !
 15. faraonn (avatar)
  ...svaka Vlada je prvo 'slozena Institucija'
  sto manje vlada to je uspjesnija
  a narod je neko
  ko postoji dok glasa
  porez placa
  i ratuje
  bezimeno i kao pokretno meso
  pocasne paljbe i sahrane uz pocane paljbe
  prasina su i ...
  ..i , to je tako...
  ...postoje samo vrhovi
  prvi Do,
  isto je marioneta
  ...nijesmo dosli na ovaj svijet
  da ucinimo dobrim za zivot
  nego da zivimo u njemu
  bio on dobar ili los..."
  Ažurirano 10.01.2016. u 22:51, autor: faraonn