Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1997. Dirigent Koncerta: RIKARDO MUTI. - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Loengrin

Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1997. Dirigent Koncerta: RIKARDO MUTI.

Oceni ovaj blog
Naš TV gledalac, vatreni poklonik neprolazne muzičke klasike i velikih muzičkih priredbi, nastavlja da evocira svoja sećanja. Drugi Mutijev Novogodišnji Koncert (prvi je bio četiri godine ranije, naravno, dvodelni, i tako je Muti bio prvi dirigent u istoriji Bečkog Koncerta sa svim dvodelnim Novogodišnjim Koncertima), počeo je valcerom ''Motori'' Johana Štrausa-mlađeg. Zatim je izvedena polka ''Carski grad'' istog autora, nakon čega je usledila brza polka ''Kamere'', Jozefa Štrausa. Do kraja prvog dela, izvedene su još četiri kompozicije Johana Štrausa-mlađeg: najpre polka ''Čaure'', a zatim, kao vrhunac prvog dela, valcer ''Igra na dvorskom balu'', koji nam je u zvučnom pogledu verno slikao ambijent nekadašnjih dvorskih balova. Valcer se, što nije tako tipično, završava u jednoj zamiručoj tonskoj gradaciji. Usledila je polka ''Zvončica'', da bi brza polka ''Bajadera'', kao svojevrsna aluzija na istoimene indijske igračice, završila prvi deo Koncerta.

Drugi deo Koncerta, počeo je uvertirom za operetu ''Laka konjica'' Franca Fon Supea. Sa obiljem marševskih ritmova i efektne melodike, izvedena je od strane Filharmoničara pregnantno i sonorno u ritmičkom i melodijskom pogledu.

Vrhuncem drugog dela i Koncerta u celini, smatra se sledeća kompozicija, valcer ''Dinamide'' Jozefa Štrausa. Izveden je sa baletskom tačkom u koreografiji na temu iz ''Pepeljuge'', koju su izveli solisti Brigit Štadler, Tamaš Solimoši i Kristijan Tihi sa članovima Baleta Bečke Državne Opere. Usledila je polka ma zurka ''Gospođino srce'' istog autora, a zatim su Filharmoničari sa puno stila i elegancije izveli brzu polku ''Graciozno'', kompozitora Jozefa Helmesbergera-mlađeg. Sledeću tačku, veoma popularnu ''Novu picikato polku'' Johana Štrausa-mlađeg, maestro Muti je dirigovao rukama, zamahnuvši palicom tek pri završnom akordu.U nastavku, izvedene su još dve Štrausove kompozicije: polka mazurka ''Fatamorgana'' ,kao svojevrsna muzička aluzija na istoimeni fenomen-halucinaciju i ritmički pregnantni ''Ruski marš''. Usledio je Štrausov valcer ''Radost života'', neobične lepote i melodioznosti, a prema završnici, izveden su dve brze polke Jozefa Štrausa: ''Napred!'' sa jednim karakterističnim efektom u završnici. Nastupio je timpanista pucnjem iz lovačke puške; ''Eingesendet'' nas uvodi u završnicu. Posle usmene čestitke, valcer ''Na lepom plavom Dunavu'', izveden je sa pratećom baletskom tačkom, koju su izveli solisti Rozvita Over, Eva Peters, Gregor Hatala i Kristijan Musil sa ostalim članovima Baleta Bečke Državne Opere. Tradicionalni finale, ''Radecki marš'' Johana Štrausa-oca, koji je ovoga puta izveden izrazito melodiozno, praćen je pljeskanjem publike u dvorani.

Tradicionalni cvetni aranžman i ovoga puta je osmislila Kristl Fišer, a koreografije je uradila Maja Pliseckaja uz asistenciju Nikolaja Androsova. Koncert je za televiziju režirao Brajan Lardž. Od uglednih gostiju u bečkom Muzikferajnu, Koncertu je prisustvovao proslavljeni egipatski glumac Omar Šarif.

Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1997. Dirigent Koncerta: RIKARDO MUTI." na Facebook Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1997. Dirigent Koncerta: RIKARDO MUTI." na Google Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1997. Dirigent Koncerta: RIKARDO MUTI." na My Yahoo! Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1997. Dirigent Koncerta: RIKARDO MUTI." na Live Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1997. Dirigent Koncerta: RIKARDO MUTI." na MySpace Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1997. Dirigent Koncerta: RIKARDO MUTI." na Twitter Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1997. Dirigent Koncerta: RIKARDO MUTI." na Digg Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1997. Dirigent Koncerta: RIKARDO MUTI." na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari