Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1995. Dirigent Koncerta: ZUBIN META. - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Loengrin

Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1995. Dirigent Koncerta: ZUBIN META.

Oceni ovaj blog
TV gledalac nastavlja da beleži svoja sećanja. Ovo je bio drugi Novogodišnji Koncert maestra Zubina Mete. I prvi iz dva dela. Pet godina ranije, njegov debi na ovom muzičkom događaju, bio je poslednji Koncert sastavljen iz samo jednog dela.

Otvorio ga je ''Konjički marš'' Johana Štrausa-mlađeg, melodijski i ritmički pregnantno izveden od strane Bečkih Filharmoničara. U nastavku, izvedene su dve kompozicije Jozefa Štrausa: valcer ''Bečko dete'', sa dražesnim uvodom u horni i polka mazurka ''Ruka za ruku''. Usledila je polka ''Favorit'' Jozefa Lanera, kao prvi primer ranog perioda razvoja moderne bečke muzike za igru (nastala je u prvoj polovini XIX veka), a vrhunac prvog dela Koncerta bio je valcer ''Jutarnji list'' Johana Štrausa-mlađeg. Interpretacija filharmoničara je pod Metinim vođstvom bila jasna, melodijski i ritmički prozračna rečju, ubedljiva. Prvi deo Koncerta završen je Štrausovom polkom ''Proces'', izvedenom uz prateću baletsku tačku, koju je Balet Bečke Državne Opere snimio na poznatom bečkom trgu ''Heldenplac''.

U drugom delu Koncerta, najpre je izvedena uvertira za operetu ''Doživljaji bandita'', Franca Fon Supea. Filharmoničari su je izveli efektno, pri čemu su se posebno istakle fanfare u uvodu, kraći solo za gitaru u sredini i žustrina u završnici. Usledile su dve kompozicije Johana Štrausa-mlađeg: popularni ''Perpetuum mobile'', izveden uz prateću baletsku tačku koju su izveli troje odraslih, troje mladih i troje najmlađih solista. Valcer ''Mefistov pakleni zov'' koji je zatim izveden, inspirisan je ''Faustom'', pri čemu je u interpretaciji posebno ispoljen dirigentski temperament Zubina Mete. Sa izrazitom pevljivošću, Filharmoničari su izveli polku mazurku ''Talija'' Jozefa Štrausa, a onda je, sa tipičnom žustrinom, ali bez imalo usiljenosti, usledila brza polka ''Tramvaj'', majstora ovog muzičkog roda, Eduarda Štrausa. Naredna tačka, polka ''Alisa'' Johana Štrausa-oca, drugi je na ovom Koncertu primer polke iz prve polovine XIX veka (Johan Štraus-otac i Jozef Laner, bili su savremenici). Potom je izvedena kratka fantazija Johana Štrausa-mlađeg na temu ruskog marša, a onda drugi deo Koncerta dolazi do svoga vrhunca. To je valcer ''Moj životni put su Ljubav i Radost'' (''Mein Lebenslauf ist Lieb und Lust''). Izveden je uz baletsku tačku u kojoj je učestvovao Balet Bečke Državne Opere. Prema završnici, blistavošću i lepotom interpretacije, odlikovao se kadril ''Strelci'', svojevrsna koktel-kompozicija Johana-mlađeg, Jozefa i Eduarda Štrausa, sa jednim karakterističnim momentom: kraj kompozicije označio je timpanista pucnjem iz lovačke puške. Izvedena je, sa karakterističnom žustrinom i brza polka ''Put na odmor'' Jozefa Štrausa. U završnici, valcer ''Na lepom plavom Dunavu'' izveden je bez prateće baletske tačke, čime se i ovom prilikom jasnije videla dirigentska gesta Zubina Mete u kojoj se posebno isticala tačka i pokret. I uzmah ruku je kod ovog dirigenta izuzetno dobro oblikovan. Završni ''Radecki Marš'', Meta je izveo u tipičnoj pozi dirigenta vojnog orkestra prilikom svečanog izvođenja marša.

Televizijsku režiju ovog Novogodišnjeg Koncerta, osmislio je istaknuti austrijski televizijski reditelj Klaus Viler.

Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1995. Dirigent Koncerta: ZUBIN META." na Facebook Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1995. Dirigent Koncerta: ZUBIN META." na Google Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1995. Dirigent Koncerta: ZUBIN META." na My Yahoo! Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1995. Dirigent Koncerta: ZUBIN META." na Live Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1995. Dirigent Koncerta: ZUBIN META." na MySpace Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1995. Dirigent Koncerta: ZUBIN META." na Twitter Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1995. Dirigent Koncerta: ZUBIN META." na Digg Pošalji "Novogodišnji Koncert Bečke Filharmonije 1995. Dirigent Koncerta: ZUBIN META." na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari