-Istina - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Ljubav prema mudrosti

-Istina

Oceni ovaj blog
Steven Kolbert: “Ne plaši se da ispadneš budala. Zapamti, ne možeš biti odjednom i mlad i mudar. Mladi koji se pretvaraju da znaju kako svijet funkcioniše su uglavnom cinici. Cinizam se preruševa u ruho mudrosti, pri čemu je svjetlosnu godinu daleko od nje. Zato što cinici ništa ne uče. Zato što je cinizam samonametnuto sljepilo, odbacivanje svijeta zato što se plašimo da će nas povrijediti ili razočarati. Cinici uvijek kažu: ne. Reći ‘da’ znači pokrenuti stvari. Reći ‘da’ je način na koji stvari počinju da rastu. Reći ‘da’ vodi nas ka znanju. ‘Da’ je za mlade ljude. I zato, dok god imaš imalo snage, govori ‘da’.”

-Ovaj iskaz je ocigledan primer da se svako misljenje treba podrobno razmotriti i da se nista ne treba bezuslovno prihvatati. Zivot je suvise kompleksan da bi imao formulu u vidu stalnog izjasnjavanja sa da. Takva vrsta ponasanja vodi u drugu krajnost pa, lako moze stvoriti hronicnu budalu. Ostani dosledan sam sebi pa, reci da ili ne kad osecas ili mislis da je tako ispravno.
--------------------------
Bukowski: “Uvek se nadje neko da ti pokvari dan, ako ne i zivot.”

-Kakav ce biti nas dan ili nas zivot nikad ne zavisi od nikog osim, nas samih. Svaki covek ima mogucnost reakcije na akcije drugih ljudi. Prema tome, samo od nas zavisi da li cemo dozvoliti da nam neko kvari raspolozenje ili pravi haos od naseg zivota.
-------------------------
Leonardo da Vinci: “Tamo gdje je galama ne postoji istinsko znanje.”

- Veoma tacno. Galama je prvi znak pristrasnosti ili snaznog ega koji zanemaruje ili ne slusa argumente sagovornika, posto po bilo koju cenu nastoji predstaviti svoju istinu kao apsolutnu. Sto je vise galame, to je manje argumenata i obrnuto. Razborit covek razmenjuje misljenje argumentima a, ne galamom.”
--------------------
Engleska poslovica: “Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara.”

-Ne kaze se bez razloga da je nuzda majka izuma. Svaka nevolja je i prilika da ucimo ili sticemo novo iskustvo i otkrivamo dublju istinu.
------------------------
Francois Jacob: "Ništa nije opasnije nego sigurnost da si u pravu. Ništa nije potencijalno tako razorno kao opsesija istinom koja se smatra apsolutnom. Svi zločini u povijesti bili su rezultat jedne ili druge vrste fanatizma. Svi povijesni pokolji činjeni su u ime kreposti, istinite religije, legitimnog nacionalizma, pravedne politike ili ispravne ideologije, ukratko – u ime borbe protiv nečije druge istine."
---------------
Kolton: “Najveći prijatelj istine je vrijeme, njen najveći neprijatelj je predrasuda, a njen stalni pratilac je poniznost.”

- Istina je zivot koji se, u ovoj dimenziji, neprestano razvija kroz vreme. Zato vreme i jeste njen prijatelj. Predrasuda se ne razvija pa, nije u stanju da sagledava zivot, odnosno istinu. Razvoj, sam po sebi, uslovljava beskonacnost istine koja se, shodno tome, nikad u potpunosti ne moze stici vec, samo slediti.

Pošalji "-Istina" na Facebook Pošalji "-Istina" na Google Pošalji "-Istina" na My Yahoo! Pošalji "-Istina" na Live Pošalji "-Istina" na MySpace Pošalji "-Istina" na Twitter Pošalji "-Istina" na Digg Pošalji "-Istina" na del.icio.us

Ažurirano 22.11.2015. u 06:55, autor: sofija06

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. LadyDydy (avatar)
  LadyDydy - 18.11.2015. 11:58

  Genijem se ne mož' postat' nit' u jednoj školi,
  genijem se - r o d i !

  Osporavanjem istine,
  ona ne ne staje.
  Zna ta mala vatrena istina
  put kojim će da ispliva...
  Istina se genijem rodila! :)

  __________

  to je pola šala -pola zbilja - moja za vas sada bila :)

  ...a u zbilji,
  potsetili ste me na "Hazarski rečnik" Milorada Pavića i ono čuveno:

  "[B]Razlika između dva "da" može biti veća nego između "da i ne".[/B]

  Puno pozdrava za vas postovana Sofija
  i hvala za jos jedan lep blog i divan prostor za razmenu mišljenja na lepu temu :)
  :hvala:
  :bye:
 2. mizaca (avatar)
  Predivno,draga gospođo Sofija.......

  Onako kao sto i prilici vama
  zelim vam ugodan ostatak dana.....
 3. sofija06 (avatar)
  Naravno, u poluzbilji je dosta toga dopusteno pa, i to da se istina radja s genijem. U zbilji je drugacije. Istina postoji nezavisno od genija. Genije samo ima talent ili dar da je sledi, tako sto uocava njene tragove. Ali, i tu postoje odredjene zakonitosti, sto je i navelo Edisona da kaze da je genije 99 posto znoja i 1 posto talenta. Talent koji se stalno ne podstice, koristi ili razvija vremenom zakrzljava i postaje beskoristan. Velicina genija je u tome sto shvata karakter istine. Zbog toga je neprestano sledi i time razvija svoj talent.

  Ne samo sto moze postojati razlika izmedju dva da vec, isto tako moze postojati istovetnost izmedju da i ne. Sustine te razlike, odnosno istovetnosti je iskrenost. Velika je razlika izmedju iskrenog i neiskrenog da, kao sto postoji istovetnost izmedju iskrenog da i ne. Samo iskrenost omogucava autenticnost. Upravo iz tog razloga je neophodno ostati dosledan sam sebi i svojoj sustini pa, se u svakoj situaciji iskreno izjasnjavati sa da i ne. Puno pozdrava i tebi i hvala za komentar.
  Ažurirano 22.11.2015. u 06:59, autor: sofija06
 4. sofija06 (avatar)
  Hvala mizaca.
 5. LadyDydy (avatar)
  Poštovana Sofija moj šaljivi stih stih glasi ovako:
  "istina se genijem rodila!"

  ...nisam zelela reci da se rodila i radja u nekom geniju(osobi ni licu),
  vec da je sama po sebi istina genijelna,
  izmedjuostalog zbog te sposobnosti isplivavanja uvek,kao da ima takve sposobnosti-jednog visprenog genija :)

  hvala vam puno na odgovoru i puno pozdrava za vas :)
  :bye:
 6. sofija06 (avatar)
  Draga LadyDydy, izvinjavam se na pogresnoj interpretaciji tvoga komentara. Mada stojim iza toga sto sam gore napisla, to se ipak ne odnosi na tvoj komentar o genijalnosti. To sam uvidela tek, kada sam poslala komentar. Drago mi je sto si na to ukazala i time me opomenula da ispravim gresku. Hvala na gracioznom prihvatanju moje greske. Mnogo pozdrava i sve najbolje! Nadam se da ce me ovo lepo cvece iskupiti. hehe
 7. LadyDydy (avatar)
  U startu sam spremna na toliko shvatanja- koliko pari očiju ima :)
  Zašto se „borih“ za smisao izrečenog, vi ste umešnije iskazali u drugoj polovini svog odgovora meni,
  Koji zaslužuje citat: :)
  „Samo iskrenost omogucava autenticnost. Upravo iz tog razloga je neophodno ostati dosledan sam sebi i svojoj sustini pa, se u svakoj situaciji iskreno izjasnjavati sa da i ne.”
  Sa vama je lako se izjasnjavati, razjasnjavati… jer imate dosledno pristojan ,topao ,autentičan manir :)
  ps.
  Hvala za cveće i udostojavanje. :)
 8. sofija06 (avatar)
  Molim. Pricinilo mi je zadovoljstvo da posaljem cvece dami koja tako ljupko ukazuje na gresku. Ja to ne bih nazvala “borbom” vec, korisnim razjasnjavanjem izvesne nedoslednosti. S provom se kaze da je ljudski gresiti. Jer, dok je duh neogranicen, telo je ograniceno pa, telesni umor veoma cesto dovodi do gubitka koncentracije. Meni se takodje svidjaju tvoji maniri prilikom razmene misljenja.