No2 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Vila_Dobrila

No2

Oceni ovaj blog
Nova godina sa velikim slovom koliko se sjećam odnosi se samo na 1.1., a ostalo je nova godina, to valjda je ono što će trajati. Postoji jedna pjesma od Balaševića koja se trebala zvati 1. januar popodne, ali nekako je drugačije zovu. U toj pjesmi (čije riječi napamet ni u ludilu ne znam) opisuje to stanje kako se poslije bančenja tog dana sjećamo kome sve treba čestitati. I da ne prepričavam pjesmu do tančina (mada mi je to omiljena zanimacija), ukratko neka njegova ljubav iz prošlih vremena i spoznaja sadašnjeg stanja.
Nije baš radnja mojih sjećanja smještena u taj 1.1. nego malo ranije kada, po ideji moje tetke (koja je uvijek imala neviđeno ideja), sam u prvom razredu osnovne škole dobila dar od Djeda Mraza i to onako sve sa priredbom i „pravim“ Djedom Mrazom u školi.
Moji roditelji nisu baš mnogo pričali o Djedu Mrazu. Priče koje su mi obavezno pričali bile su donekle drugačije, pa tako ni ta saznanja da li Djed Mraz stvarno postoji nisu bila tema mog interesovanja.
Uparađeni i sa osmjehom (da nema ušiju smijala bi se oko cijele glave) ko i sva djeca, čekamo paketiće i Djeda Mraza. Djed Mraz polako počinje prozivati i dijeliti paketiće (slikanje nije bilo u modi). Jedno po jedno dijete uzima dar . Dolazim ja na red. Sa ostalom dijecom Djed Mraz baš i nije pričao, ali nešto mu naišlo da priča sa mnom. On pita ja odgovoram. I sve je bilo dobro dok nije upitao.
-Ko te uči?
Gledam čovjeka i ne mogu povjerovati. To se on zeza sa mnom, ali jok. Ponavlja pitanje. Misli da ga oni brkovi i odjelo sve sa kapom i kosom mogu sakriti i da ge ne prepoznajem.
-TI. – bez persiranja i sa paketićem pod miškom dobro zagrljenim, jer može se desiti da mi oduzme.
-Ne mogu ja. Ja sam Djed Mraz.-uporan je.
-Budi ti šta oćeš. Ti si moj učitelj.- onako već u odlasku sa paketićem preko ramena mu odgovaram.
Bilo je to prvi i zadnji put da su me vodili na takve manifestacije. Poslije su mi samo davali paketiće, bez objašnjenja.
Život u saznanju da Djed Mraz ne postoji i da je to samo izmišljotina je trajao. Sve dok jednom nisam sama otkrila da to zaista postoji.
Sad iskreno vjerujem u Djeda Mraza.
Naravno, to nije čičica sa bijelom kosom i bradom obučen u crveno. To je onaj osjećaj i praznična atmosfera. Zapravo onaj trenutak kad se svježa jelka (sa busenom u zadnje vrijeme) unese u kuću na Staru godinu, kad unese sa sobom zimu i zelenilo, kad zamiriše na praznik

Pošalji "No2" na Facebook Pošalji "No2" na Google Pošalji "No2" na My Yahoo! Pošalji "No2" na Live Pošalji "No2" na MySpace Pošalji "No2" na Twitter Pošalji "No2" na Digg Pošalji "No2" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. REVELIN (avatar)
    Slazem se ,sa onim da Deda Mraz postoji,ali ne mora doci uvek i samo kad je Nova godina,dolazi on i drugim danima,ali ga tada zovu serendipity.Potrebno je samo naci se u pravo vreme na putu za serendip.,i verovati da postoji.
  2. Almsivi (avatar)
    Deda Mraz mozda postoji.... al ko ga zna.

    Sneg je lep dar.. skromno da bude, dao Deda ili Bog, lepo je.

    A paketice, nek se deca raduju..........