Kosovka devojka - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Ketrizita

Kosovka devojka

Oceni ovaj blog
Srećno sam 1999 godine, u podrumu, istrpela bombardovanje i od tad nemam baš mnogo razumevanja za ljude koji drugima razbijaju glave, a to nazivaju junaštvom. Isto to se desilo, i na istom mestu pre više od šest vekova.
Zato medju herojima i izdajnicima prvo zapažam onu koja nije ni jedno ni drugo. Razumem samo nju – Kosovku devojku. Polje zamišljam kao veliku livadu pretvorenu u bojište. Ranjeni junaci leže kraj svojih konja i polomljenog oružja. Zbog krvave odeće jedva se razlikuju Srbin od Turčina. Posle su jedni na jednom kraju livade izgradili crkvu, a drugi na drugom džamiju. Tako su zauvek razdvojili one koji su u smrt otišli zajedno.
Jedni su glave razbijali topuzima drugi buzdovanima, jedni sekli mačevima, drugi sabljama. Kosovka devojka je i jedne i druge pojila vinom i umivala suzama.
Vidim je visoku i tanku povijenu nad nekim ranjenikom, kao brezu na vetru. Oči crne i bez sjaja, isplakane i užasnute prizorom. Vilica podrhtava bez jecaja. Na rukama skorela krv ranjenika.
Posle svakog koraka se sagne pokušavajući da pomogne vitezu. Svaki put se sve manje i sve teže ispravlja. Crna raspuštena kosa vidljivo sedi. Traži dragog ili brata, kao da i jedan od onih nije nečiji brat ili dragi.
Naći će nesreću, starost, smrt... Od jednog do drugog kraja livade na hiljade svadbi koje se neće desiti i dece koja neće biti rodjena.Dok predje polje Kosovka devojka pretvoriće se u staricu, grbavu i zabradjenu.
Danas se na Kosovo zovu neke nove svate, na svadbu bez mlade. Opet se dele naheroje i izdajnike i dalje ne shvatajući da niko nikada neće pobediti. A gube svi.

Pošalji "Kosovka devojka" na Facebook Pošalji "Kosovka devojka" na Google Pošalji "Kosovka devojka" na My Yahoo! Pošalji "Kosovka devojka" na Live Pošalji "Kosovka devojka" na MySpace Pošalji "Kosovka devojka" na Twitter Pošalji "Kosovka devojka" na Digg Pošalji "Kosovka devojka" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari