Živojin Mišić - O Hrvatima - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Koschei.Besmertnii

Živojin Mišić - O Hrvatima

Oceni ovaj blog
Živojin Mišić (1855 – 1921)

O Hrvatima

Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita
(Iz beleške sekretara Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovića)

„Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala…..

Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.

Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.

Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati.”

Pošalji "Živojin Mišić - O Hrvatima" na Facebook Pošalji "Živojin Mišić - O Hrvatima" na Google Pošalji "Živojin Mišić - O Hrvatima" na My Yahoo! Pošalji "Živojin Mišić - O Hrvatima" na Live Pošalji "Živojin Mišić - O Hrvatima" na MySpace Pošalji "Živojin Mišić - O Hrvatima" na Twitter Pošalji "Živojin Mišić - O Hrvatima" na Digg Pošalji "Živojin Mišić - O Hrvatima" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. Cicoka (avatar)
    E da ga je poslusao?