BALKANSKI POMOR VRABACA , ČISTAČICA I PTICA PEVAČICA - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

123loncar

BALKANSKI POMOR VRABACA , ČISTAČICA I PTICA PEVAČICA

Oceni ovaj blog
Priča se u mom zaseoku , da nema više vrabaca . Veli raja malobrojna , ispario naš komšija dživdžan , kao da ga nije bilo . Ajd to što ga nema , može se nekako i prebaciti preko glave , svašata smo prebacili ovih decenija i preboleli ; a bogami mnoge smo posahranjivali , a baš nam se mnogo nije rodilo ! No , da vi rečem , bez vrabaca udario neki insekt , gamad neviđena , sad nema ko da ga tamani , a ona utamani žetvu . Ojadi usev ! Veli komšija paorin, proćićemo k'o kinezi !
Oni kod velikog crvenog vođe , potamaniše vrapce , a insekti pojedoše rod - te im posle pomogoše mandžurci ili ko već , od kosookih ; izvezoše im vrapce za zapat ..
Setih se po ovoj priči , onog čuvenog Nebojše Krstića , nadalekog čuvenog savetnika Botina , koji se gradonačelniku prestonog grada obraćao otvorenim pismom , u vezi vrapčijeg pomora u njiovim atarima , lanskih godina !
Navalim da drljam po netu , da iskopam stvar , ko velim , nije duboka ; pa da vidim kako ovi stvar prestoničari rešiše -pa samo da iskopiram , prepišem ko čovek , al' more slaba vajda . Žuti gradonačelnik , nije secao po tom pitanju !
No javi mi se jedan braco , čovek iz ovi' društvenih mreža , kaže , ovi severni biolozi izučavali taj fenomen , utamanjivanja vrabaca , te otkrili da ih tamane SVRAKE .
Ova tica je grabljivica , vele ; koja vrapčijem svetu uništava jaja u gnezdu ,a hrani se i vrapčijim mladima , pa čak lovi i odrasle jedinke , kao kakav jastreb ! Njenoj krvožednosti nisu , vele , strane sve male ptice pevačice i spremačice !
Bogo moj , ja mišljah da te svrake nisu opasne , pogubno opasne ! Malo se lažno , bezazleno kinđure i to je to . A kad ono , to lažno predstavljanje , zapravo je kamuflaža krvožderca , sa može se reći , istrebljivačkim namerama .
Tako zaključiš nije ovde paorin , il možda običan domaćin razlog pomoru vrapčijeg roda , kao u kini , pa džaba bi nam bio čak uvoz vrapčijeg sveta !
A brate rođeni , sad kad pogledam , taj svračiji svet se rasprostranio , namnožio nebrojano - više ne možeš pticu da vidiš , do svrake. Kažu ovi naučni biolozi , da se vrapčija populacija sa pticama pevačicama i čistačicama , u evropi , naročito na balkanu , prepolovila - ali se zato svračiji svet udesetostručio .

Eto ti sad , svraka međ nama koliko oćeš , do zla boga , a vrabaca , malih čistačica i pevačica ni za lek ! Pa još kad se ovom svračijem rodu dodaju najezda insekata i kojekakve gamadi što sve pred sobom uništava - jadan nam je ovaj svet i život u njemu !

Nema više vrabaca sa onim njiovim : živ , živ ; nema senica i slavuja - ali zato ne možeš sa ušima bez voska , od kreštanja svraka i zujanja gamadi i insekata u rojevima !

Pošalji "BALKANSKI POMOR VRABACA , ČISTAČICA I PTICA PEVAČICA" na Facebook Pošalji "BALKANSKI POMOR VRABACA , ČISTAČICA I PTICA PEVAČICA" na Google Pošalji "BALKANSKI POMOR VRABACA , ČISTAČICA I PTICA PEVAČICA" na My Yahoo! Pošalji "BALKANSKI POMOR VRABACA , ČISTAČICA I PTICA PEVAČICA" na Live Pošalji "BALKANSKI POMOR VRABACA , ČISTAČICA I PTICA PEVAČICA" na MySpace Pošalji "BALKANSKI POMOR VRABACA , ČISTAČICA I PTICA PEVAČICA" na Twitter Pošalji "BALKANSKI POMOR VRABACA , ČISTAČICA I PTICA PEVAČICA" na Digg Pošalji "BALKANSKI POMOR VRABACA , ČISTAČICA I PTICA PEVAČICA" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. 123loncar (avatar)
  ...... " način na koji se odnosimo prema smeću ne odgovara vrapcima, ali odgovara gačcima i vranama, čija ogromna jata opsedaju Beograd. To su ptice oportunisti kojima prija život uz čoveka i koje u naseljenim mestima nalaze dobre uslove za prosperitet svoje populacije.

  "Počev od sive vrane preko gačka, svrake, sojke ili kreje, pa do gavrana i čavke, čitava ta plejada se ponaša kao i kobac, kao predator", kaže Milenković i objašnjava:

  "Svojim očima sam gledao kada svraka besomučno juri za mladim vrapcima, grabi ih, ubija i odlazi. Isto to radi i sojka. U jednom trenutku sam pomislio da je to kobac koji je takođe stanovnik velikih gradova, on operiše na širokom prostoru, a u Botaničkoj bašti je postojalo i gnezdo. To je ogroman pririsak koji se praktično ne dešava u prirodnom ambijentu, jer i svraka i sojka imaju dovoljno hrane u prirodi, ovde je to u gradu redukovano. Prosto, ptice predatori su preusmerile svoju pažnju na vrapce, tako da i to može da bude razlog redukcije njihovog broja."
  ...........
  ....... Za razliku od ranijih godina kad su vrapci bili gospodari naših parkova, umesto njih to su postale svrake i vrane kojih svake godine ima sve više. A one su „eksperti” da love vrapce naročito kad izleću iz gnezda, da jedu njihova jaja, tako da su im znatno pogoršane šanse za preživljavanje – objašnjava Vasić. "

  http://www.sloboda-za-zivotinje.org/sr/patnja-zivotinja/ekologija/564-Za%C5%A1to%20izumiru%20vrapci
 2. Lord Gledston (avatar)
  Mnogo postovani i bogo ugodni,Prijatelju Loncar. Svasta sam dobroga od tebe ocekivao,ali ovoliko dobroga,.....
  zaista ne.Pa ti si napisao citavu naucnu disertaciju,o nestajanju vrabaca,iz varosi beogradske.Da li znas,postovani
  Loncar,da su mnogi nasi znameniti ljudi,postali Doktori (DR,sci) Megatrend Univerziteta,sa daleko skromnijom
  doktorskom disertacijom,nego sto je tvoja o vrapcima.

  Moram te ipak u necemu ispraviti.Postoji u zoologiji,poglavlje,koje se zove ptice iz familije Gavrana.Tu su navedene
  sve ptice,koje pripadaju toj pticjoj familiji.Prvi je naravno,gavran,pa vrana,gacci itd. Moja ispravka bi bila samo u tome,
  sto zelim da obavestim forum,da vrapce ne istrebljuju vrane,nego GACCI.To da vrabaca ima drasticno manje u beogradu,to je ziva istina,nazalost.Mislim,da ukoliko bi neko o ovom pomoru vrabaca,obavestio Gradonacelnika
  Gospodina Malog,da on kako je efikasan,i kako brzo i uspesno resava sve probleme u beogradu,ekspresno resio
  i to pitanje,nestajanje vrabaca.Ja mislim,da bi trebalo pristupiti van telesnom vestackom oplodjavanju,onih zenki
  vrabaca,koje su jos zive.

  Mislim da neki od beogradskih instituta,vec radi nesto u tom pravcu,na polju vestacke oplodnje vrabica.
 3. 123loncar (avatar)
  ...ah počitovani Lorde , nemam ja naučnih ambicija , čak ni prestonih megatrendovskih , jok more...ja to onako , tek da skrenem pažnju da malene moje komšije , pernato svadljive nestaju...pa ko velim , može biti da taj problem golica mnoge....no , što se tiče koje sve ptice tamane vrapce , možeš se podrobno informisati iz priloga koje ovde priložih...a što se tiče zoologije koja je obavezno obtazovno štivo , moram da te obavestim da je ona izresavljena nekoliko puta , pa pored prevodilačkih ima i prepisivačkih grešaka ; zato rođeni čitaj malo i druge autore može biti da naučiš štogod....a što se tiče beogradskog problema u vezi svoje maskote , pa u vas beogračići , tih vrabaca gotovo da i nema.....vi rođeni više vrana , svaraka , sojki ( naročito su vam sojke aktivne na svim poljima delatnosti ) i slepih miševa imate nego li stanovnika....vaša maskota može komotno sad da bude umesto vrapca SLEPI MIŠ.....a po pežurativnim svojstvima , vi stvarno dejstvujete kao slepi preplašeni miševi...za ostalu insekcidnu gamad da i ne govorim....a sve se to nakupilo u vašim atarima , kako kažu naučnici , zbog đubriva...rođeni veliko je đubre u vas....silno....pa se sav taj svračiji rod sa insektima i koje čime , hrani vašim đubrivom.....
  ...rođeni , ne budi lenj pa pročitaj priloge koje dadoh tu.....ima tu istine....

  ...i sad , ja da ti kažem poštovani Lorde , institucija gradonačelnika je javno obaveštena o ovom problemu....proletoske , ono kad se dosmanilije pokarabasiše onaj genijalac , navedoh njegovo cenjeno ime i nprezime , obratio se javnim pismom gradonačelniku...otad gradska uprava menjala se i menjaće se , ali problem nisu ni takli....dal zbog tog silnog beogradskog đubreta koje preti da grad uništi , dal zbog tih svraka , vrana , gavrana , gačaca , slepih miševa i ostalog gada koji se tu navukao zbog beogradskog đubriva - tek ništa nije učinjeno....
 4. 123loncar (avatar)
  ..a da ta stvar stoji , u vezi ovog , evo poštovani Lorde pa se uveri sam :

  " Primetio sam, g. gradonačelniče, da u Beogradu ima sve manje vrabaca. U stvari, da ih gotovo uopšte više i nema. Šta je tome uzrok, ne znam. Da li su u pitanju oštre zime, vrela leta, ili nešto treće, pitanje je na koje će neko stručan znati odgovor, ali ja samo, sa ne malom setom, primećujem da ih nema.
  Vrabac je, inače, jedan od simbola Beograda. To čak i u Wikipediji piše. Siguran sam, svoje važno mesto ima u ekosistemu. Međutim, ono što je možda i važnije, vrapci važno mesto imaju u emotivnom sistemu svakog Beograđanina, zbog toga, apelujem da se nešto oko ovog problema preduzme.
  "

  http://blog.b92.rs/text/20881/Otvoreno-pismo-Draganu-DJilasu/
 5. mizaca (avatar)
  Ja zivim na selu i kod mene ima vrabaca.Imamo vec drugu godinu i par divnih divljih golubova koji nas redovno posjecuju pocetkom proljeca.To nam uljepsa dan...........Mislim da su se i razmnozili
 6. 123loncar (avatar)
  ...javi se za koju godinu...možda vam divlji golub donese seoski progrees - ko zna !

  ...žali se neki tip , paor , kaže mesna uprava postavila dva tri kontejnera , za đubrivo , a selo dugačko u onu lepu stvar...sad mora zbog ekologije da nosi đubre u kontejner.....mora veli , sve teslima ova policija za te stvari.....ajd što pešači , ajd što cepa opanke i noge ga bole - nego mora da plati debelo ; po kvadratnom metru , zidanih objekata....veli , zidao oca , pa on , pa deca - što kuća , što pomoćnih objekata , što ambara - napabirči se nekoliko iljada u metrima kvadriranim...pa i da plaćam , veli , ali sve zvrji prazno ...deca otišla , blago se potrlo - samo crkveni miševi , oni zalutali , kadgod prođu kroz te objekte...teško može da napabirči za najlon džak , da napravi slikoprikaz za tu komunalnu žandarmeriju - kako bi izbegao ekološke kazne... jerbo onima što ne koriste kontejner odma pišu ekološke mandatne kazne , zna se , đubre bacaju de stignu...pa dobro , veli , ako plaćamo , ali muka nastaje , kad ovi komumalci ne iznose đubre ni tromesečno , sa kontejnerima....nakupi se tako onolikog seoskog đubriva , ali nakupio se ptičiji gad , svakaki .....lešinare po ćubrištu...ovi gad lešinarski se množi , a ptice domaće , ove majušne , nestaju....i eto ti belaja !
  .....sa kontejnerima veli pojavilo se đubre , vrane , svrake , sojke i koješta...a namnožio se i divlji golub....gugutke - grlice nestaju !...štaćeš , veli , stigla i u selo civilizacija...samo nekako ima mnogo vidnog i smradnog đubra u njoj , a i ptice su joj nekako zlokobne , rekao bi čo'ek , đavolje prikaze - šta li !
 7. 123loncar (avatar)
  ....svojevremeno Žarković u tekstu Skupljači perja , napisa i ovo kao svoj nedeljni utisak : "Kako se u ovu priču uklapa ptičica, inače simbol ili maskota Beograda? Piscu ovog teksta to baš nije jasno. " !...dal' je stari lisac hteo stvar da prećuti , i svede na trvenje u stranci na stranputici , ili se nije bavio kako se to kaže istraživačkim novinarstvom , pa i nije otkrio povezanost velikog beogradskog đubreta , kako u gradu tako i koko njega , koje je izavalo okupljanje ptica đubretarki : vrana , svraka , gavrana , kuvija ,divljih golubova , slepih miševa - kao pratećih gmazova , štakora , pacova , miševa , mušica zunzara i balegara i ostalih vaši , buva i kojekakvih gadova....a opet , vrabac kao simbol svih stanovnika , gugutke pa i domaći golubovi nestaju iz naših atara , baš kao što voljšebno nam nestaje stanovništvo....

  ....kakva nam politika , takvi nam političari , pa stoga nam je njima istovetno i stanje u društveno političkom sistemu ----prirodna povezanost !
 8. sunchaya (avatar)
  Ne znam da li si primetio ali i gugutki je sve manje.
 9. 123loncar (avatar)
  ....da , sve manje i mnje ih je,,,,nekad u dvorištu sam imao uvek dvatri para gugutki pored vrabaca , bilo je i senica , čak i slavuja....sad samo su u preletu , zastanu na drveće - kao da me obilaze , pa idu dalje...stalno držimo hranu i vodu - posluže se pa odu...nestaju , kako da kažem uobičajene ptice , sa kojima smo živeli vekovima...sve manje ima lasta i pištavaca ( slični su lastama ) , iz sezone u sezonu zaobilaze stara staništa....po ritevima sve manje roda i čaplji !....veliki poremećaji u ptičijem svetu se dešavaju...ali zato rod vrana , svaraka , slepih miševa , pacova i ostalih gmazova caruje !