RAZUMNO LUDILO - MANIJA PROGANJANJA - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

123loncar

RAZUMNO LUDILO - MANIJA PROGANJANJA

Oceni ovaj blog
PARANOJA

pojmovnik :

Параноја је психоза за коју су карактеристичне болесне идеје величине и прогањања, док је интелигенција особе очувана. Зато се ова болест понекад назива „разумно лудило”. По Крепелну, параноја је суманутост која се карактерише „спорим и подмуклим развојем трајног и суманутог система са очуваношћу јасноће и реда у мислима, вољи, делању”. Параноик најчешће логично расуђује, односно изводи исправне закључке, али из погрешних премиса.

Paranoja (što dolazi od od grčke riječi παράνοια za "ludilo" ili "bezumnost") je izraz kojim se opisujetjeskoba i strah neke osobe uzrokovan iracionalnim idejama i/li nesposobnošću razlikovanja mašte od stvarnosti. Obično se pod tim podrazumijevaju psihopatološki simptomi vezani uz vjerovanje neke osobe da su on ili bliske osobe meta zavjere, zbog čega se kao jedan od sinonima za paranoju koristi i izraz manija proganjanja. Paranoja se najčešće javlja kao simptom duševnih bolesti, od kojih je najkarakterističnija paranoidna shizofrenija, ali se u starijoj psihijatrijskoj literaturi mogu naći i opisi tzv. "čiste" paranoje prilikom koje intelektualne sposobnosti pogođene osobe ostaju potpuno očuvane. Paranoja se također može javiti i kao posljedica specifičnih okolnosti (tzv. zatvorska psihoza), ali i tzv. induktivna psihoza, prilikom kojom paranoik svoje sumanute fiks-ideje uspjeva prenijeti i nametnuti sebi bliskim osobama.

paranoja •(medicina) Poremećenost uma, vrsta ludila, duševna bolest koja se ogleda u tome što bolesnik umišlja da je neka značajna ličnost i da ga zbog toga svi progone

Nema međ običnim svetom , čoveka , argatora , koji nije više puta tokom svog života , u magnovanju došao do zaključka da se ceo svet okrenuo protivu njega , da su sve ljudske oči uprte u njega , svi ga prate i svi nešto hoće i rade protivu njega . Ponekad se takav osećaj ima i u vezi svojih najbližih . Proganjanje ! Proganjanje !
Taj osećaj stvara teskobu čini čoveka nesigurnim i nesposobnim - ranjivim . A kad je čovek ranjiv , onda je i lako osvojiv ili pak pokorniji nego što situacija potrebuje . Postaje strpljivi trpljač !
Tako se manipuliše sa ljudima , stvarajući im privid da su u svakom trenutku , posmatrani , praćeni , dostupni ! Na stvaranje ove fame , troše se mnogi novci i nebiraju sredstva da se pojedincu utuvi u glavu ova stvar o njegovoj dostupnosti i njegovom nadgeldanju 24h... Naročito je važno raširiti ovu kombinaciju , sociološke infekcije , gde umišljeni proganjani , prenosi svoja osećanja i ubeđenja na blisku sredinu !
U ovu svrhu , najefikasniji su mediji koji prenose iskustva žrtava proganjanja ( stvarnih ili pak umišljenih ) , na kolektiv ! Tu se koristi moć teorije zavera , koja opet je populiše kao veliko i moćno sredstvo manipulacije masama !
Svojevremeno , gledao sam svojim očima , sovjetski savez je svoje građane javno izlagao ubeđenju da su u svakom trenutku praćeni i prisluškivani . Po objektima bili su vidljivo instalisani razno razni uređaji za koje se verovalo da su prslušni aparati . Nikom živom nije padalo napamet da je nemoguće prisluškivati totalno jedan narod . To isto i danas ne može se objasniti ljudima , naročito pored rasprostranjene mobilne telefonije . Većina ljudi isključuje mobilne telefone kad hoće nešto da kaže , pritom se osvrće i šapuće . Naročito kad vodi opozicione razgovore - jerbo , oni nas prate !

Pošalji "RAZUMNO LUDILO - MANIJA PROGANJANJA" na Facebook Pošalji "RAZUMNO LUDILO - MANIJA PROGANJANJA" na Google Pošalji "RAZUMNO LUDILO - MANIJA PROGANJANJA" na My Yahoo! Pošalji "RAZUMNO LUDILO - MANIJA PROGANJANJA" na Live Pošalji "RAZUMNO LUDILO - MANIJA PROGANJANJA" na MySpace Pošalji "RAZUMNO LUDILO - MANIJA PROGANJANJA" na Twitter Pošalji "RAZUMNO LUDILO - MANIJA PROGANJANJA" na Digg Pošalji "RAZUMNO LUDILO - MANIJA PROGANJANJA" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari