IDEJA - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

123loncar

IDEJA

Oceni ovaj blog
Neznam koliku je grešku Gospa iz hrvatskih zemalja napravila , no reče jedan čovek u vezi tih njenih čuvenih izjava , jednu belodanu istinu u vezi toga , tih političkih krilatica , koje mogu biti opako pogubne po nas što preostasmo vako skupljeni ispod šljive ! Naime , politička krilatica , da su srpeke zemlje tamo gde su srpski grobovi , belodana je prevara , političkih razbojnika , naročito ovo decenijskih , kad se liju patriotske krokodilske suze na grobovima gde srblja živih nema da svu zemlju zakorove ; no može biti belodana istina , da su hrvatske zemlje tamo gde je hrvatska IDEJA !
Koliko je za verovati ovoj ideji , iz ove u ćirilici izrečenoj novokomponovanoj političkoj krilatici , neznam ; ali ja u mom kraju , brojim očima ćutke , sve velike radnje zovu se IDEJA . Čija je ideja , da pučanstvo , srpsko brašno za velikosrpski pravoslavni hleb kupuje izravno u hrvatske veleprodaje , neznam ; ali znam da ta ideja nije srpsko nacionalistička , već kosmopolitska , velika - bratsko pomiriteljska , ideja iz kruga dvojke ! Oću reći , vladajuća , podupreta svim strukturama moći - pa i sinodom . Zato patrijarh toliko vodi računa o hrvatskom pučanstvu , pa im mal - mal , čestita nekakve blag dane , po kantovsko geografskoj pripanosti !
Velika je ovo ideja , mislim na taj naš državnički , kosmopolitsko internacionalni patriotizam !
Zato vlast i ćuti , kako na mutnom Dunavu , tako i na još mutnijem i muljnijem kosovu !
A nekako mi se vrzma po glavi , ideja , recimo da su nebeski Lazarevi vitezovi sa njim , otišli pravovremeno i izravno na mutnu Maricu , Marko bi na kosovu , bio na pravoj strani , kao što bi lazar na Marici , predpostavljam bio na Uglješinoj i brata mu Vukašina strani , a ne na strni velikog Belger-Bega Lala Šahina !
Ovako , taj dični deseterački junak , austrougarske pimsnice za kosmopolitsku srpštinu , bejaše uvek , u svim tadašnjim bitkama , pod velikim osmanlijskim zastavama , pod kojima mu ubiše oca i strica , a pod kojima i zbog kojih izgubi glavu ; pa sledstveno tome , javlja mi se ideja , da je stigao i na kosovo , samo se nije video , od zastava osmanlijskih ta koje je ceo svoj vek ratovao !
Konačno , bolje je i ideja , nego beogradski mesec na vodi , u tepsiji dahija sa velike kule !

" Dođe njima Kolinda, ode nama Vojvodina! Bar tako smatraju ovdašnji dežurni nacionalhisterici, a i najstariji dnevni list na Balkanu se zdravo uzibretio."
- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/medjunarodnosti.881.html?news_id=295756#sthash.mbKSp7ck.dpuf

Pošalji "IDEJA" na Facebook Pošalji "IDEJA" na Google Pošalji "IDEJA" na My Yahoo! Pošalji "IDEJA" na Live Pošalji "IDEJA" na MySpace Pošalji "IDEJA" na Twitter Pošalji "IDEJA" na Digg Pošalji "IDEJA" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Doxa (avatar)
  alal ti ćufte
 2. 123loncar (avatar)
  ...gledao sam juče ćufte , naravno u IDEJI --- pa preskupe su ....podignute cene posle nove godine...kaže šef , plaća se cena izbora....pitah ga , predsedničkih ili opštih , ovih za pučanstvo...kaže , poslovna tajna....kad kupujem benzin , jal na rusku jal na hrvatsku pumpu - opet poslovna tajna....na buvljaku i kineskim robnim kućama , opet il' poslovna tajna . il' jezička barijera...okreni obrni , ja izgrađujem svetski internacionalni poredak - postajem trgovačkom silom vlasti kosmopolita koji se leči od srbizma...nema brate gde da šta kupim srpsko i srpsku stvar preko marže finasiram....kažu uskoro će hrvati , rusi , kinezi da zakupe raskrsnice i sudko advokatsku praksu i tu srpski nacionalizam da iskorene...kažu ...a sve što su rekli ostvarilo se !...zato , daj da prođem bez ćufti !
 3. Dušica D. (avatar)
  Bravo, a što se tiče ćufti, pa 'rani gicu, zakolji i pravi ćufte kako ti volja. A ja jutros na pijaci kupila lepe vunene čarape, od srpske vune i od jedne lepe stare srpkinje
 4. 123loncar (avatar)
  ...da gajim svinje , taman mi posla...pa da moj komšija , dođoš sa juga , ima razloga sa prekodrinaškom upravom , kako na gradskom tako i na državnom planu , sruše mi omaškom sve u dvorištu , pored svinjca - jerbo je zbrana držati stoku , a tek svinje u urbanoj sredini , pa da posle zagazim preko velike bare i odem u mađariju , da živim slobodno kao čovek ...a nije jedan odavle tako učinio - krenuo stopama arsenijevaca....no . jok more ja...arsenijevci su bili plaćeni ratnici , a ja nisam od te fele...pre ću kao poslednji šaman - za njih da budem nevidljiv ; neprisutan...moram da im stvorim dojam i ugođaj takav , da budu ubeđeni da sam izčileo , iselio se , nestao - nema me pa nek se vesele ....dakle , preostaje mi samo IDEJA i totije...koliko juče , kad sam se baškario po lipoj njihovoj , bila je NAMA....bolji je izbor bio u NAMI , nego li pak u onim BGR ( beogradskim robnim kućama - uzgred koje pokradoše , opljačkaše i uništiše patriotski sinovi , borci protivu komunjarske tiranije u ime kapitalističkog legalnog razbojništva ; gde su najbučniji bili šešeljivci , današnji stiroporni evropejci , branioci haških optuženika)....
  ...a ovo za vunu , pališ me...godinama s'jeseni tražim tu vunu i čarape od nje....doduše ima na tone kineske , nešto malo turske i bugarske i još manje ali dosta skupe preko drinaške...kažu multi etničke su pa su skupe....skuplje od poslednja tri građanska rata....i ja štaću diću , kupim kineske vunene čarape....naj jevtinije....pet pari...štaću , slaba cirkulacija a vuna dobra za te stvari....a svojevremeno bih budala , smejah se ljudima koji su nosili vunene čarape...a sad da mi nije njih , smrzo bi se u pet pari pamučnih...bejah i ja nekad mlad i zaveden...posle mi baba pričala , kako su noćom streljali ljude iz našeg kraja , dugo , dugo posle oslobođenja...mislio sam babi kralj isprao mozak..a ona jednom prilikom mi reče , kako taj Pera čarapa ( i on nosio stalno vunene čarape , još pre nego je postao kralj ) , bez stida i srama legao u krevet u kome su ubijeni poslednji obrenovićski vladari...ma nije valjda , majka...jest sine moj , zlotvor karađorđrvićki...otad sam često bio babin gost i slušao o nedaćama stanovništva...s'vremenom se pokaza da je baba imala dobro pamćenje , zdravu pamet i nije nasedala na propagandu - a nadživela tri četiri kralja i brozovce...sahranila mnogo svojih odlikovanih vojnika u familiji , i sebe oplakala za života....poodavno je prestala da plete vunene čarape , te prešla na beli vez...ko oće da ratuje , nek sam štrika vojničke vunene čarape , od mene bog me ubio , dosta je za vjeke vjekova !...tako je govorila moja baba-majka , sam je zvao...a bila je i više od majke !...

  ...a volem i barenu slaninicu u belom luku sa tucanom ljutom paprikom...na britvu...eh , da još jednom drmnem dudovaču sa ovom slaninicom , pa nek pukne di pukne...ma ima da pređem veliku baru , kod ovi prečana...ima da nađem domaćina koji ima polince...e tu , na taki salaš ima da se navrzmam na britvu slanine i dudovaču...pa šta bude !
 5. Dušica D. (avatar)
  Ti si Lončar jedna dobra duša, tužna ali dobra čini mi se
 6. 123loncar (avatar)
  Hvala Dušice...mislim da bih i bio bolji , da nisam naseo i dozvolio da me rasčoveče - < a bio sam tako mlad i željan svega .. pusti sam da me gadovi zavedu i iskoriste >.....sad pokušavam da se očovečim , no zaista je teško...lupam glavom o zidove laži , obmana , manipulacija - kombinovanim sa pretnjom , strahom i duhovno sociološkim terororom ...zaista je teško....

  ..gotovo da nema čoveka na balkanu da nije prolazio , a rekao bih da se gotovo svi nalaze u ovom mraku...meni se samo čini da sam video tračak svetlosti u ovoj mračnoj jazbini , pa hrlim ka njemu....verovatno i drugi u nekom drugom pravcu vide svetlost - pa se onda sudaramo , bauljamo i podsvesno branimo....pravimo haos , koji pogoduje našim tamničarima !

  ...ma ima da izmislim duhovnu struju i svetiljku za duhovbi mrak - da osvetlim ovu jazbinu balkansku , da se svi lepo vidimo , da ne bauljamo i da se više ne sudaramo...da se jednom pogledamo luminoscentnim očima...to nam treba..luminacija duhovna !