ŠARENIŠ - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

LJILJA MMM

ŠARENIŠ

Oceni ovaj blog


(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)

ŠARENIŠ


Ne mogu da izdvojim ni jedan deo ovog šarenog života. Da ga onako izdvojim da bude sam za sebe celina kojoj ću se posvetiti, koja će me odvući svojim osećajem od ostalih delova mene. Toliko je sve šareno.....da sama sebi ličim na šerenu lopticu skočicu Kad god imam potrebu da pišem o tom šarenišu, odustanem....e, sad ću da pišem pa šta ispadne, i to pravac u ekran.

1. ovo ludilo od mog posla je stvarno za ludake i ludajke. Ne mogu da dišem….davi me, guši, pritiska……umorna sam od posla, ljudi, države, idiotizma, sebičluka, I ne može moja pozitiva ni da uteši ni da da nadu. Ono što mislim o budućnosti ovog naroda ne smem ni da kažem…..ne smem ni da napišem, ni zbog sebe ni zbog drugih koji koračaju koracima našim. Zbog sebe, jer že me to odvesti u beznađe, a pošto znam kakva sam, i znam koliko trebam drugima zdrava I mentalno prava, odlazak na to mesto je za mene luksuz. Zbog drugih, jer ne znaju, ne vide…I bolje je tako, mirnije im je.
2. Ova država jako brine o mladima I njihovoj budućnosti. Toliko brine da ih prosto tera sa rodne grude jer zna da će deci, tamo negde, biti bolje. Vrlo je svesna svojih postupaka. Prvo, opštini treba 1,5 mesec da izda krštenicu za tek rođeno dete….a bez toga ne može da se preda zahtev za porodiljsko. Onda kad uz kamarčinu papira sve popuniš, uz dokazivanje zarade I njene isplate za 12 meseci unazad, pa im sve obračunaš……e, fond ima rok od 60 dana da donese rešenje o porodiljskom, tj. da onu cifru koju si izračunao samo upiše sa generalijama te porodilje na već pripremljen obrazac. I tako…porodilja će, cirka, 4 meseca biti bez primanja. Divan početak majčinstva, roditeljstva, braka…Ne pričam zbog moje Cic, jer ona, bebac I zet će imati sve što im treba, čopor će se pobrinuti za sve ono što ne budu mogli sami, ali pitam se koliko mladih ima sreće sa svojim čoporom kao Cic…I to znam…..jako malo. Ali država je tu I svoju brogu naziva svakakvim lepim imenima. O rasturenim porodicama, drogiranoj omladini, pijanim sredovečnim ljudima, treznima sa suludim ili izgubljenim pogledom, gladnima, bolesnima, unezverenima, očajnima......jedva se suzdržavam da ne pričam o Alchajmeru i silnoj brizi o bolesti koja je broj 1 u svetu.....takoše brine država.
3. Juče, nedelja…..ja radim. Naiđe moj komšija. Začudih se, jer ga nikad nisam videla u mom centru. Kaže, došao je na čas norveškog. Ima oko 40 godina, dvoje male dece, ženu, sestru, majku, registrovan servis za kola I kuću u mojoj ulici.Čini mi se da radi samo pežo, ali ja se u to ne razumem I sva mi kola ista, osim fiće, pa me ne hvatajte za reč. Govori mi dam u tamo priznaju diplomu. Dai ma ideju da ode, pa da povede I decu I ženu. Kaže…..ovde nisam ništa stekao, niti ću. Šta da ostavim deci? Od čega će oni krenuti? Prođe mi vreme I pojede ga država. Ovo je jedva preživljavanje jer ljudi više ne popravljaju kola. I kad treba, od 10 stvari, poprave 3-4, samo da se kotrlja. Isto je I sa firmama.Poresko me skinulo sa reprograma jer sam jednu ratu zakasnio par dana….ebiga komšinice, probaću…” Steže one sveske u ruci, neprijatno mu je, a ujedno I lakše jer je rekao. Bem ti život….a meni knedla u grlu…znam da je jedan od mnogih koji odlazi zbog silne brige majke nam države.
4. I da li su nekome vratili 65% ili 70% od poreza I doprinosa za novozaposlenog radnika uzetog sa biroa? Nisu. Onolika pompa, vašarište….Pustiše inspekciju rada, nasta hajka, pozatvaraše radnje. Svaki poslodavac misli ajde da prijavim radnika kad već vraćaju 65% I sami dadoše rok od 15 dana. Bolje I to nego da zatvaraju I kažnjavaju. Sve ispoštuješ, isplatiš pune plate, podneseš zahtev…..i ništa. Pa kako bre onda da poslodavac veruje državi? Kako će strani poslodavac, a prodadoše I kamen na kamenu, da veruje državi?
5. Najjeftinija radna snaga ćemo biti a na svome. I sa čipom na čelepenki. Odavno pisah o tom čipu, i sve bi kako predvideh. Ionako ćutim, sama sa sobom.
Kako ce Srbija izaci iz teske ekonomske i politicke krize?
Nikako neće izaći iz krize. Nema sa čim.
Država treba da podrži velike firme jer one vuku mnogo malih za sobom. Naše vlasti su sve velike firme prodali ili su propale od nebrige. Nekada smo imali građevinske firme, visokogradnju, niskogradnju, brodogradnju, zidali po celom svetu, imali proizvodnju svega i svačega.....sada nema ničeg, osim mikro, malih i srednjih firmi koje ova država ubi u pojam. nemamo veliku domaću firmu, jaku, koja ide napolje, van granica i stvara kapital i ime. Ovo što ima je preslabo za korake napred.
Država je dužna da ulaže u strateški važne firme, elektrodistribuciju, toplane, vodovod, železnica, avio saobraćaj, fabriku lekova, šećeranu, zdravstvo, vojsku itd. To nisu badava strateške firme. Ako one nisu u vlasti i pod nadzorom države, znači da državni interesi i ne postoje. Državni interes je prvenstveno zaštita sopstvenog naroda, ekonomije, zdravlja i teritorije. To dalje znači da je država prodala svoje interese.
Dakle, nema se sa čim....a nema ni ko.
6. I tako...ima mnogo toga još.....
7. Da progunem ovu knedlu u grlu, okrenem Cic....da vidim šta rade i šta radi moj mini svitac....ne stižem da ih vidim....sav posao koji smo radile nas dve, verzirane, sada radim sama...i moram zbog čopora. Svi to znaju, svi članovi, i pomažu mi....i srce mi je puno, a duša kipi jer znam da sam sretna jer ih imam. Jako sam umorna. Čujem ga kako guguče.....ne znam da li mi je lakše ili teže.....pa okrenem Macu da vidim šta on radi i čujem Maru Opajdaru i mog Mrkišu kako laju k'o bez duše na kapiji, a mali Djoković (beli komšijski pulin star 5 meseci) laje otud......komšija između nas ima da odlepi, al' ebiga, ima stereo zaštitu a nema kera .....i ne znam da li mi je lakše ili teže......ne znam.....
8. Ajd, jedna moja.......da oteram ove džampire na dušu.....i nemire što mi vazda umor rane.....i ovaj stra što ubijam u sebi.....i sretna sam, i uplašena, i tužna, i sve na gomili......bešte izelice na dušu !!!!!
PS Dobro veče blogeri.....e, ovako nešto, kao u ovom klipu, nama treba "ČUDO" ..žena peva fenomenalno, ali je svakako iznenađenje i za publiku i za žiri......e, sad mi je lakše, kad ispisah delić ....lepo kažem, pisanje je lek

Pošalji "ŠARENIŠ" na Facebook Pošalji "ŠARENIŠ" na Google Pošalji "ŠARENIŠ" na My Yahoo! Pošalji "ŠARENIŠ" na Live Pošalji "ŠARENIŠ" na MySpace Pošalji "ŠARENIŠ" na Twitter Pošalji "ŠARENIŠ" na Digg Pošalji "ŠARENIŠ" na del.icio.us

Ažurirano 08.12.2014. u 22:48, autor: LJILJA MMM

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
 1. Doktor Zo (avatar)
  za ovaj šareniš!


 2. LJILJA MMM (avatar)
  Citat Original postavio Doktor Zo
  za ovaj šareniš!


  rekoh da nije lepotinja
  ček bre......ima još
 3. faraonn (avatar)
  ...norveški mi je Ljikane, veoma težak a Servis auta i da imam ne bih da ljude lažunjam i varam
  jer je teško bilo šta preduzeti a da se ne slaže prevari...mora...neko tebe a ti sledećega...neka čudna piramida...
  ...ja skontao tamo negdje vani da idem ovamo da se bar ljudski posvadjam i da me niko neće zvati ,Jugo'...krenem i evo dodjem...ostavim sve odraslo i samo svoje a moje krpice stavim u dzepove od krpica i evo me uveden u Lavirint usljed shvatanja stvari glavom vanjskom...ovdje kvalifikuju stručnjake da stručno varaju svoj narod a svi ćute i opominju me kako je ovo Balkan Radovane...e, ...e...ali tamo ostali ,- su nestali i zahvaljuju Bogu što mi se nasmijati mogu jer zapalo je...C...carstvo...počnem ...krenem i glavom o zid...prosto me od samog sebe stid...sve da sam birao trnovitije od trnovitijeg ne bih mogao ovako...čitam nekakve ezoterije i duhovne ostale mizerije...kako djeca emituju negativne talase sa daljine ako i pomislim nešto o njihovoj nezahvalnosti i tako povučem se u sebe...kao ono kad kroz snijeg Indi_poglavica prekrije preko ramena ćebe i nasigurno idem putem gdje nema stanica...uzdanica i toplih Saraja...da mi bi bar malo belaja da se bar kajati mogu...ovako samo zahvaljujem bogu da sjutra bude bolje i susjedu mome...u ovom svijetu od emocija okamenjenome...budućnost i postoji za tinjajuće generacije ali, za one poslije bolje da takve misli u glavi nije...raskorak izbora moga i volje da se s nekim sretem ponekad i nemam , bolje je imati želju i čuvati je za ispunjenje u nekom sjutra...a sve je tu u meni kao i prije...osmjeh...prijateljstvo ...obilje traženja i nažalost čežnji koje potisnuti moram...otvorenim putevima pošli su kojima ulaznice dadoh a sebi ne upisah u tefter kome i zašto...
  Ovako uzmem Šal,- oko vrata ga stavim i zagrnem oluju ,
  pa nastavim...
  Ljikane,
  - mora da se ostane nada u bolje dane
  i ne misliti
  kako nema nada u ,- Nenada...

  P.S.
  ...još bih o Ovome ali mrak pritisnuo kroz prozore i opominje da ovako ne smijem da pišem
  nije pozitiva...prijeti mi da će me
  zadavit' živa...
  ...eto tako ...to je ...tako...
 4. LJILJA MMM (avatar)
  Citat Original postavio faraonn
  ...norveški mi je Ljikane, veoma težak a Servis auta i da imam ne bih da ljude lažunjam i varam
  jer je teško bilo šta preduzeti a da se ne slaže prevari...mora...neko tebe a ti sledećega...neka čudna piramida...
  ...ja skontao tamo negdje vani da idem ovamo da se bar ljudski posvadjam i da me niko neće zvati ,Jugo'...krenem i evo dodjem...ostavim sve odraslo i samo svoje a moje krpice stavim u dzepove od krpica i evo me uveden u Lavirint usljed shvatanja stvari glavom vanjskom...ovdje kvalifikuju stručnjake da stručno varaju svoj narod a svi ćute i opominju me kako je ovo Balkan Radovane...e, ...e...ali tamo ostali ,- su nestali i zahvaljuju Bogu što mi se nasmijati mogu jer zapalo je...C...carstvo...počnem ...krenem i glavom o zid...prosto me od samog sebe stid...sve da sam birao trnovitije od trnovitijeg ne bih mogao ovako...čitam nekakve ezoterije i duhovne ostale mizerije...kako djeca emituju negativne talase sa daljine ako i pomislim nešto o njihovoj nezahvalnosti i tako povučem se u sebe...kao ono kad kroz snijeg Indi_poglavica prekrije preko ramena ćebe i nasigurno idem putem gdje nema stanica...uzdanica i toplih Saraja...da mi bi bar malo belaja da se bar kajati mogu...ovako samo zahvaljujem bogu da sjutra bude bolje i susjedu mome...u ovom svijetu od emocija okamenjenome...budućnost i postoji za tinjajuće generacije ali, za one poslije bolje da takve misli u glavi nije...raskorak izbora moga i volje da se s nekim sretem ponekad i nemam , bolje je imati želju i čuvati je za ispunjenje u nekom sjutra...a sve je tu u meni kao i prije...osmjeh...prijateljstvo ...obilje traženja i nažalost čežnji koje potisnuti moram...otvorenim putevima pošli su kojima ulaznice dadoh a sebi ne upisah u tefter kome i zašto...
  Ovako uzmem Šal,- oko vrata ga stavim i zagrnem oluju ,
  pa nastavim...
  Ljikane,
  - mora da se ostane nada u bolje dane
  i ne misliti
  kako nema nada u ,- Nenada...

  P.S.
  ...još bih o Ovome ali mrak pritisnuo kroz prozore i opominje da ovako ne smijem da pišem
  nije pozitiva...prijeti mi da će me
  zadavit' živa...
  ...eto tako ...to je ...tako...
  Znam.....ali, nisam mogla da mu kažem.....čovek ima nadu, želju, ideju i nek mu ona bude vodilja

  ajde......jedna za tebe......jedna od mojih omiljenih....u njoj, toliko duše...  i da pročitam šta sam napisala....mora da ima rečenica bez početka ili kraja i slovnih pogrešaka koliko hoćeš
 5. faraonn (avatar)
  ...kod mene si ostavila ,- tako lijepu pjesmu i veoma nezahvalnu za ovako kasni sat...slušam i vratim se u Studen _grad , kad u 19.00...radio počne da prati večeru i oči se krenu odmarati na dotjerane studentkinje koje na večeru dodju a sredjene kao kad seljanke na Vašar podju...okrenem dva kruga kroz Menzu i sve onda sredjujem u glavi i onda Onu koju želja zaustavi ...na kaficu i čašu crna vina jer uz vino nema ...luxuz je ...a i brže hvata...mislim vino...bejaše jednom u Gradu odakle se nikud nikad ne ide...i tamo je još moja Mladost zakopana kao indijanska sjekira i ne sjekiram se više...to se u bejaše,- piše...sretem poneku 'Mladost' svoju i tražim je u njenoj djeci jer Ona to više nije iz soba studentskih ali studen bije kao sa vrhova ,- K i l i m a n dz a r a ....Ljikane...moja Ljikane...
  Ažurirano 08.12.2014. u 22:53, autor: faraonn
 6. LJILJA MMM (avatar)
  Citat Original postavio faraonn
  ...kod mene si ostavila ,- tako lijepu pjesmu i veoma nezahvalnu za ovaku kasni sat...slušam i vratim se u Studen _grad , kad u 19.00...radio počne da prati večeru i oči se krenu odmarati na dotjerane studentkinje koje na večeru dodju a sredjene kao kad seljanke na Vašar podju...okrenem dva kruga kroz Menzu i sve onda sredjujem u glavi i onda Onu koju želja zaustavi ...na kaficu i čašu crna vina jer uz vino nema ...luxuz je ...a i brže hvata...mislim vino...bejaše jednom u Gradu odakle se nikud nikad ne ide...i tamo je još moja Mladost zakopana kao indijanska sjekira i ne sjekiram se više...to se u bejaše,- piše...sretem poneku 'Mladost' svoju i tražim je u njenoj djeci jer Ona to više nije iz soba studentskih ali studen bije kao sa vrhova ,- K i l i m a n dz a r a ....Ljikane...moja Ljikane...
  eeeeeeeeeeee, pa ni ti nisi onaj iz studentske sobe
 7. faraonn (avatar)
  ...totalno isti...to i jest problem Ljikane...iste želje...iste budalaštine jurim...nedostig tražim i uvijek što nadjem nije to to ...
  ...isti...zato i lutam kozjim stazama i ne žalim se ni sebi...sramota je neodrasti a odrastao si duge...
  ...to je tako...
 8. LJILJA MMM (avatar)
  Citat Original postavio faraonn
  ...totalno isti...to i jest problem Ljikane...iste želje...iste budalaštine jurim...nedostig tražim i uvijek što nadjem nije to to ...
  ...isti...zato i lutam kozjim stazama i ne žalim se ni sebi...sramota je neodrasti a odrastao si duge...
  ...to je tako...
  znam jer ogroman deo mog vremena je život sa takvim lutalicama... i razumem.....ali sam htela da ti to sam napišeš.....tako drugačije, tj. istinitije zvuči
 9. LJILJA MMM (avatar)
  Malo naše omladine, baš male......naša, obična, mala "čuda"

 10. faraonn (avatar)
  ...znam ja , da znaš ali i da znaš, nije uputno Faraonn biti,nije samo je opravdano ako se poima stvarnost njegovim aršinima...ne povrijediti , svoje prihvatiti a tudje kad je dohvatu , dohvatiti i visoko držati jer samo tako tudje bogatstvo u prisvojanje je opravdano...htio bih još o tome ali se mnogo 'razgolićujem' u ovako kasni sat i opet ona studen prijeti,- Ljikane ...znam ,-da znaš...Ljilja3xM...je posebnost za faraonn_a Tumnoteh_a I.
 11. LJILJA MMM (avatar)
 12. LJILJA MMM (avatar)
  Citat Original postavio faraonn
  ...znam ja , da znaš ali i da znaš, nije uputno Faraonn biti,nije samo je opravdano ako se poima stvarnost njegovim aršinima...ne povrijediti , svoje prihvatiti a tudje kad je dohvatu , dohvatiti i visoko držati jer samo tako tudje bogatstvo u prisvojanje je opravdano...htio bih još o tome ali se mnogo 'razgolićujem' u ovako kasni sat i opet ona studen prijeti,- Ljikane ...znam ,-da znaš...Ljilja3xM...je posebnost za faraonn_a Tumnoteh_a I.
  jeste noć kasna....a sa mislima lepim treba usniti....zato poslušaj ove devojčice kako pevaju, možda studen postane manje hladna
  Još ne spava. Još je u meni ovaj umor koji san tera. Slušam muziku, pijem vino i prija mi ova samoća nakon zahuktalog dana......i pisanje
 13. faraonn (avatar)
  ...ova djeca imaju sve , samo me strah od onih koji ih vode jer su to mutne vode...a to s vinom Ljikane,-nazdravi i u zdravlje ti bilo...volim kad si u elementu jer i prenijeti pozitivu znaš a Faraonn je s vinom prijatelj još od bijelog lozanskog Monserol_a...
 14. LJILJA MMM (avatar)
  Citat Original postavio faraonn
  ...ova djeca imaju sve , samo me strah od onih koji ih vode jer su to mutne vode...a to s vinom Ljikane,-nazdravi i u zdravlje ti bilo...volim kad si u elementu jer i prenijeti pozitivu znaš a Faraonn je s vinom prijatelj još od bijelog lozanskog Monserol_a...
  pa rekoh da nam treba "čudo" ......za vodiča, i ta za svu decu, ne samo ovu koja pevaju. Volim muziku, i volim ovekve emisije, upravo zato što pokazuju koliko talentovane dece imamo. Ovi klipovi su pogodni da se u blogu iskaže misao i snaga kao nada za nadu  aaaaaaaaa vince je obavezno uveče da isprati dan na spavanje.....posle toga samo borovi ostanu kao poslednja slika u oku i ovaj moj Čovek što mi čuva leđa.....to mi je fetiš
 15. Soradze (avatar)
  Draga naša, potresniji blog nisam pročitala, nisam pročitala ni lepšu prijateljsku prepisku...moram reći i ovo, iako znam da će zvučati blesavo: lakše mi je kada su ljudi vašeg kova deo moje sadašnjice....Veliko poštovanje
 16. LJILJA MMM (avatar)
  Citat Original postavio Soradze
  Draga naša, potresniji blog nisam pročitala, nisam pročitala ni lepšu prijateljsku prepisku...moram reći i ovo, iako znam da će zvučati blesavo: lakše mi je kada su ljudi vašeg kova deo moje sadašnjice....Veliko poštovanje

  S poštovanjem Vama.....i meni je lakše kada ste svi vi deo moje sadašnjice
 17. LJILJA MMM (avatar)
  i još nešto......prelepo je i naše ....za Vas Soradze

 18. LJILJA MMM (avatar)


 19. Роло Томази (avatar)
  Де, де...
  Нија баш тако црно.
  И црње је бивало, па неко претекне.
  Већи нам је проблем то што смо глупи, него што смо слаби.
  А од тога- још већи онај, што више нисмо "ми", него гомила "ја".
  Није нам још довољно лоше; али, не брини- ради се на томе...
  Знаш ли причу о Скитима, који јуре зеца, а Атила (чини ми се) се спрема да их нападне?
  Прикључи се потери за зеканом, и видећеш како ће да ти буде лакше...
  Поздравчић...
 20. Роло Томази (avatar)
  Де, де...
  Нија баш тако црно.
  И црње је бивало, па неко претекне.
  Већи нам је проблем то што смо глупи, него што смо слаби.
  А од тога- још већи онај, што више нисмо "ми", него гомила "ја".
  Није нам још довољно лоше; али, не брини- ради се на томе...
  Знаш ли причу о Скитима, који јуре зеца, а Атила (чини ми се) се спрема да их нападне?
  Прикључи се потери за зеканом, и видећеш како ће да ти буде лакше...
  Поздравчић...
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja