O religiji - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

O religiji

Oceni ovaj blog
1) Обично се мисли да је страх од смрти створио религију али то није тачно.
Верници су измислили тог њиховог бога не због страха од смрти него због страха од живота.
Видевши све опасности живота које им прете , а такође видевши да већину њих не могу да контролишу, пројектовали су зато некога ко може. А њима је остало да се сада том "моћном" моле, да га некако умилостиве и тако стекну посредну контролу над опасностима које им прете у животу.
То је шпекулантска психологија. Повлађивати моћном, служити му, бити његов роб, увлачити му се, (овде би било места и за сликовитије описе), све да би се тај умилостивио и пружио им заштиту.
То је психологија религије. Смрт нема ту много утицаја. Као што животиње нису свесне смрти , исто тако она слабо допире до свести тупавих маса. Једино филозофи заправо много размишљају о томе. Остали се баве животом.. тј храном и размножавањем ..јединим што их покреће.
Страх од живота је створио религију не страх од смрти.

2) Извор религиозности јесте човекова немоћ пред силама природе, пред перспективом смрти и патњама које му прете у овом свету. Као одговор на то човек је прибегао оној психологији која га је водила и у детињству када је био исто тако немоћан и када је његов опстанак зависио од заштите родитеља који су у то време за њега били нешто као богови.
Сада, сусревши се поново са немоћи, али сада пред силама природе и самог живота, човек је прибегао поново том средству или пројекцији ауторитета родитеља коју зове „бог“,и која ће га пазити, која ће га волети, штитити од недаћа и обећавати рај и блаженства. Такође, да би слика била потпуна такође ће га и кажњавати батинама ако није послушан и добар.
Ето, то сада људи зову „вера“ . Умотавају у омоте духовности и метафизике иако у свему томе нека ни "м" од метафизике или праве духовности.

3)Реч "бог" је толико компромитована тим догмама кроз историју да је потпуно неупотребљива ако желимо некако назвати ту метафизичку суштину изван појавног света а коју нам је разоткрила филозофија.
Јер појам "бог" садржи у својој основи неко антропоморфно, лично биће негде тамо, које нам обећава нека блаженства ако смо добри и казне ако нисмо. Ко у томе не може препознати обичну пројекцију ауторитета.
А колико је таква представа заправо наивна види се када је очистимо од примеса метафизике и презентујемо је у њеној основи. А то се најбоље може видети из овог видео клипа.
пс. Права духовност нема везе са оваквим инфатилним конструкцијама чију сам основу свео у ове три тачке.

Права духовност је нешто сасвим друго.

Pošalji "O religiji" na Facebook Pošalji "O religiji" na Google Pošalji "O religiji" na My Yahoo! Pošalji "O religiji" na Live Pošalji "O religiji" na MySpace Pošalji "O religiji" na Twitter Pošalji "O religiji" na Digg Pošalji "O religiji" na del.icio.us

Ažurirano 24.11.2014. u 08:19, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. zxy (avatar)
  ПРИЗНАЈЕМ – ПОСТОЈИ БОГ: Професор Др Ентони Флу, икона атеизма постао религиозан!

  "Вест која је својевремено шокирала велики део научне заједнице. Постоји само један научник у историји који је био назван „икона атеизма“ и „шампион атеизма“ – др Ентони Флу.

  Пред бројним камерама др Флу је изјавио: „Сазвао сам ову конференцију за штампу да вас обавестим да сам постао религиозан. Под притиском јасних и недвосмислених научних чињеница морао сам да прихватим да Бог постоји“.

  Реч је о др Ентонију Флу-у, професору филозофије на најпознатијим светским универзитетима, аутору бројних књига које оспоравају религију, од којих је најпознатија „Бог и филозофија“ – књига која је имала бројна издања.

  http://srbin.info/2014/11/24/priznajem-postoji-bog-profesor-dr-entoni-flu-ikona-ateizma-postao-religiozan/
 2. 123loncar (avatar)
  ...mnim da duhovnost čovekova ne zavisi u svakom čoveku i od njegove religioznosti.....no nema veze....

  ...ipak ovo kazivanje u sve tri tačke oslanja se na matrijalistički pogled na svet...slažem se sa ovom , da kažem analizom , stim što ne može se reći da su vernici stvorili boga...jer vernici veruju u boga...pre nego što je stvoren bog , nisu postojali vernici...božanstva , pa i boga , stvorili su manipulanti - tirani , koji su za vlast činili sve , pa i unijali , masovno ; pa su preko te manipulacije o zaštitniku , stvorili vernike , koji će mirno čekati delovanje božansku zaštitu od vlasti , pa i od prirode...
  ...vernici - svetina , da ima takvih umnih potencijala , koji će stvoriti tako složen sistem preko koga će se imati sva vlast , ne samo nad podanicima , već i nad prirodom , nebi bili vernici već vladari....

  "Верници су измислили тог њиховог бога" - ovo je neutemeljena konstatacija , promašaj !....reklo bi se nedopustiv promašaj !