Mika Antic - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Ljubav prema mudrosti

Mika Antic

Oceni ovaj blog
Mika Antic: “Velika je to igra umeti upotrebljavati neupotrebljive misli, a jos veca je igra usuditi se ziveti neupotrebljiv zivot.”

- Igra misli Mike Antica dotakla je duse mnogih ljudi, pa njegov zivot nije bio neupotrebljiv. Mnogi su imali duhovnu korist od njegove egzistencije i lepote njegovih misli.
Misli i zivot nikada nisu neupotrebljivi. Njima se uvek nesto kreira. Cak i u ovom slucaju, oni imaju svrhu jer, su neophodni za nastanak igre.
----------------------
-Reci su sastavni deo ljudskog iskustva i bozanske manefistacije. Zato one uvek nadju put u kreativnom stvaralastvu ljudi, cime unose novi smisao a, time i radost i zadovoljstvo u njihovu egzistenciju.
----------
Fridrih Siler: “Svojina svih je ono sto mislis. Tvoje je samo ono sto osecas.”

-Mislim da je mnogo adekvatnije reci: "Svojina svih je ono sto izgovoris. Tvoje je samo ono sto precutis." Jer, misli, kao i osecanja nisu dostupni drugima sve dotle dok se ne iskazu ili dok ne odlucimo da ih saopstimo drugima.
--------------------------
-Teskoca je najefikasniji pokretac progresa. Kroz nju najbolje uocavamo greske, kojih do tada nismo bili svesni, a koje su prouzrokovale nesklad. Zato nam teskoca pruza mogucnost da otkrijemo drugaciji ili progresivniji nacin ponasanja, pa se s razlogom kaze: da u svakom zlu ima i dobra.

Medjutim, iako je dobro uvek prisutno, ono nije uvek dostupno jer, zahteva pravilan stav ili reakciju u svakoj datoj teskoci. Prema tome, od nas ili nase reakcije zavisi da li cemo ostati u zlu ili cemo se izdugnuti do dobra?
-----------------------
Miguel de Unamuno: “Niko ne postaje ličnost po unutrašnjem djelovanju, već po spoljnjem.”

- Spoljasnji i unutrasnji svet se nalaze u stalnoj medjusobnoj uslovljenosti i zavisnosti, tako sto jedno drugo stvaraju i odrzavaju kroz licnost. Licnost nije nista drugo nego rezultat unutrasnjeg i spoljasnjeg delovanja.

Zato nema uspesnog spoljasnjeg delovanja, ukoliko se najpre ne ostvari uspesno unutrasnje delovanje, u vidu unutrasnje spremnosti. Spoljasnje okolnosti samo iniciraju aktivnost, ali do njenog izvrsenja dolazi kroz unutrasnju spremnost, pa je spoljasnje delovanje uvek odraz unutrasnjeg.
-------------
Bono: “Bolje izgubiti ponos zbog ljubavi nego ljubav zbog ponosa.”

- Prava ljubav ne zahteva zrtvovanje ponosa, vec samo njena imitacija. Istinska ljubav voli s ponosom, posto se u njoj postuje dostojanstvo licnosti.
--------------
Nepoznat: "Nije važno zaustavljati rat, važno je potencirati mir."

- U svakom slucaju da potenciranje mira ima ogroman znacaj. Medjutim, vazno je i jedno i drugo. Jer, ako druga opcija ne funkcionise, neophodno je primeniti prvu.

Pošalji "Mika Antic" na Facebook Pošalji "Mika Antic" na Google Pošalji "Mika Antic" na My Yahoo! Pošalji "Mika Antic" na Live Pošalji "Mika Antic" na MySpace Pošalji "Mika Antic" na Twitter Pošalji "Mika Antic" na Digg Pošalji "Mika Antic" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. zxy (avatar)
    Imponuje tvoja doslednost i čvrstina uverenja koja pozitivno deluje i na druge i zato pozdravljam i podržavam te
  2. sofija06 (avatar)
    Hvala zxy od za tako lepo priznanje. Ja tebe takodje mnogo pozdravljam!