Kako voždi govore , tako narod misli i radi !

Kad narodu ubiješ jezik , ubio si mu dušu - razljudio si ga , razduhovio ! Našaja mnogaja ljeta , pamte najmanje dva jezička ubistvena razljuđivanja !
Prvo razduhovljenje izvršili su veliki vizantijski stratezi , sa misonarima , koji su svo slovenstvo u tom naletu razduhovili , te mu izbrisali više milenijumsko postojanje !
Ovo drugo , izvršili su nam austrougarski stratezi , pa nam brišući jednomilenijumsko postojanje , podmetnuli deseteračko istorijsko pamćenje . A ono , deseteračko pamćenje , kakvo je , veliča : karabudževinu , improvizaciju , samovolju , kulturno i svako drugo nasilništvo i razbojništvo , pokvarenjaštvo , vrdalamstvo , lopovluk , oco i brato ubistvo , narodni pokolj , verolomstvo , vele izdaju - slagali se ili ne slagali , samnom - to su vitalne odlike „našeg identiteta“ , koje nam je ugradila pismenica samoukih prosvetitelja !
Ta dvostruka spirala , razljuđivanja - razduhovljenja , temelj je svake vlade u nas , čije zidine i kule pomno čuvaju sve religije na ovim prostorima .
Nema rabina , kapucinera ili pak odže , koji sa popom u prvim redovima , neće grčevito braniti ovu ujdurmu samoukih prosvetitelja , pa ako treba u bratsvu i jedinstvu pasti na braniku samouke pismenice .
Vazda je ođe po onoj : Kako voždi govore , tako narod misli i radi .
Konačno , kakav jezik takav i narod !

„Vuk Karadžić po ko zna koji put među Srbima“.
http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/mi_o_vuku_a_vuk_o_nama.881.html?news_id=288942
 
Lune Lunetic | 13/09/2014 13:46 http://www.politika.rs/rubrike/Kult...tu-13-septembra-citajte.lt.html#last_comments

"U dvema diskusijama u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti za takvo stanje akademik Mihailović najviše krivi upravo ustanovu čiji je član, koja je ustanovila više od jednog veka vladavinu dinaraca u srpskoj lingvistici i književnosti. Srbijanci su i dosad bili potcenjeni i "gurani dinarcima, koji su, gledajući samo sebe, svoje položaje nalik na busije zauzeli još za vreme Aleksandra I Karađorđevića, a zatim ih održali i unapredili za vladavine Josipa Broza i Slobodana Miloševića".
"Pripadnici našeg naroda rođeni preko Drine i Save koji danas žive u Srbiji nadgornjavaju se sa Srbijancima kao s najgorim neprijateljima. Vodeći računa jedino o foteljama u koje su uskočili - što su, priznajmo, kao prezaštićeni, često i postigli na nedoličan način - a nikako i o poslovima koje na tom mestu moraju da obavljaju, oni prosto vuku Srbiju u nazadak i propadanje."
 
"Понекад човек жали Вукове противнике. Он их је млео, систематично, немилосрдно, најчешће злурадо, а понекад и неправеднo. Вук је, револуционаран какав је био, срушио све, поравнао терен и изнова изградио културу и језик. У том љутом времену и књижевне и научне расправе су бивале пресурове. Тог човека Меша Селимовић пореди са Баш-Челиком, пошто баш тако Вук ломи обруч по обруч језичких и културних норми. Било је критика да је победа Вука и његових следбеника довела до тријумфа „цивилизације гуња и опанка”. Можда није било много избора. Нисам сигуран да би његови противници успели да ту просту српску пучину утерају у фрак и лаковане ципеле. Да смо, метафорички речено, свукли те гуњеве и сазули опанке, јамачно бисмо, у културолошком погледу, остали голи и боси"

Предраг Ј. Марковић
 
http://forum.burek.com/vukova-reforma-srskog-jezika-najveca-obmana-srba-t224985.wap2.html
http://www.blic.rs/forum/index.php?topic=240.0;wap2

колико год се са многим Басарини ставовима не слажем:think:,у вези језка је потпуно у праву:rtfm:

ако под помињањем"народа"мислите на Србе:roll:,њих нема скоро 100 година:rtfm:
југословени,црвени југословени,црвене патриЈоте,"демократе",ЈЕВРопљани,(мало)грађани света,...:whistling:
 
Poslednja izmena:
"Fenomen Džim Morison (skupa sa grupom Doors) beskrajno je mnogo složeniji od otrcane tabloidne sage o nadobudnom i talentovanom momku koji prekonoć uspeva u životu i koji se - ne uspevajući da podnese teret slave i novca - odaje pijenju droge, alkohola i svakonoćnim karambama sa devojčurcima iz takozvanog bekstejdža. "

- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/morison_u_cacku.881.html?news_id=289352#sthash.kkwQGGhT.dpuf

Pričaju neki da su Dorsi udarili temelj rokenrolu i dali mu takozvanu , opšte društvenu kulturno umetničku svrhu ; ako samouka , ničim izazvana , narodna umetnost može imati duhovnu prosvetiteljsku moć i vazdizanja u nebesa mudrosti ,ondai rokenrol s'njima dobija tu svrhu .
Sudeći po našim samoukim narodnim umetnicama - sinovima i ćerima oficirskog kora , policajnih patriota i kafanskih diva , koje su radile za d. b. - dakle , današnje zvezde granda i raznoraznih farmi , to vazdizanje je u propadanju !
I pošto na ovom svetu , ništa međ ljudima nije slučajno , tako i rokenrol nije narodna umotvorina , već jedna od mnogih podmetačina rulji , strateška alatka za muljanje amorfne mase od naroda , naročito u dobu kad sesprema da zauzme svojemesto i ulogu u društvu. Sve je bilo ama baš bukvalno , rokaj i rolaj , dok je još mlado - jerbo , ne uči se mator konj da vuče kola ! Hoću da kažem , bilo je potrebno usaditi mladima individualizam , samodovoljnost i samopostojanost kojaće dazagrize svaku trulu jabuku ; i izgraditi iz nje ,mladosti , prvrženost zajedništvu i socijalnoj solidarnosti , uređenosti ; a i uništiti osećaj za odgovornost , ne samo prema zajednici , već i prema sebi i životu u opšte !
Deviza je bila : živi brzo , posti druge da žive po svojoj volji i nakani i budi lep leš .
Armija stratega i propagandnih oficira , za bezbednost , bila je u menadžerskim timovima rokenrol fabrika !
Nije reč o teoriji zavere , već je to bilo zadavanja udarca takozvanom društveno i socijalno odgovornom državnom kapitalizmu , i otvaranje prostora za razmahivanje golog liberalnog kapitalizama i stvaranje multinacionalnog kapitala - koji će da rukovodi svetom , kao što danas to i čini !
Hoću da kažem , da je rokenrol srušio sve pred sobom , svoje obožavaoce i profilisao novog argatorskog čoveka ! Zahvaljujući njemu , nigde više nije državna socijalna odgovornost na tomnivou , kao tih šezdesetih ili pak sedamdesetih godina !
Svetski puk , pao je na foru : jao mali je genijalac , razbistrio spinozu i svirali svira - kao što smo mi pali na šešeljizam : jao najmlađi doktor nauka , razbistrio zašto titova misao doprinosi većoj izmuži simentalki i "riblja čorba" povećava demokratizaciju države !
Sad smo tu gde smo ; tačerizam je zahvaljujući rokenrolu zguzio engleske rudare i pretvorio ih u lakeje i hotelske momke ; a nas je slobizam sa svojim šešeljizmom iz šinjela, zafvaljujući rokanju i rolanju , uz svesrdnu pomoć narodno muzičkih umetnika , pretvorio u kontejnersku naciju ! Sad su nam guze na izvolte , samo stvar da se legalizuje i odredi PDV stopa - kao reformsko spasilačka kvota našeg premudrog kancelara . Sad je vreme rokaj rolaj sponzorizam !
I pošto su u malom broju pisma podrške upućena ovih dana , rekao bih u neadekvatnom , a imaju ći u vidu žrtvovanja naših premudrih državnih vođa , u ovom patriotskom reformatorskom uzimanju , od evropske najsiromašnije nacije i otimanje od penzionerske nejači - zato ovaj komentar prilažem , kao svojevrsnu podršku istima ! Kad ode tele , nek ide i vrengija - mostovi su tu , a reke nadošle , spasenje me čeka !
 

Back
Top