Nedeljko Čabrinović - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

123loncar

Nedeljko Čabrinović

Oceni ovaj blog
Puno prostora , medijskog , posvećeno je atentatu na čuvenog prestolonaslednika , a malo se govori o ovom čoveku , čiji je pokušaj bio doduše neuspešan , ali značajan u organizaciji i izvršenju atentata ; a sklonjen u stranu - potisnut u zaborav ; verovatno što poreklo ovog atentatora direktno povezuje austrougarsku policiju sa atentatorima i skreće pažnju na lošu bezbedonosnu procenu , kako vojnih tako i policijskih službi , te lošu organizaciju same bezbednosti prestolonaslednika ( što može biti i plansko , dogovoreno i isplanirano ) ---- a onda navodno skretanje kolone sa propisane maršute i njeno navodno zaustavljanje baš ispred atentatora , iz bezbedonosnih navodno razloga , postaje sumnjivo do besvesti ; naprosto, deluje kao da su austrougarske bezbedonosne službe prestolonaslednika kao glinenog goluba dovele na odstrel .Nedeljko Čabrinović rođen je u Trebinju 20. siječnja 1895. kao sin austrijskog policijskog špijuna koji je bio vlasnik jedne male kavane.
Na dan atentata 28. lipnja 1914. Čabrinović je prvi bacio bombu na kolonu vozila kojom se vozio nadvojvoda ali nije uspio ubiti nadvojvodu već je bomba pogodila pratnju. Vidjevši kako nije uspio u svojoj namjeri progutao je otrov te skočio preko zidića koji ga je dijelio od rijeke Miljacke. No, otrov je bio star (samim tim je izgubio svoja otrovna svojstva) te je izazvao samo povraćanje i mučninu u želucu. Kako je Miljacka tek nekoliko centimetara duboka rijeka za njim su skočili i ljudi iz nadvojvodina osiguranja te uhitili Čabrinovića. Nedeljku Čabrinoviću i ostalim atentatorima organizirano je suđenje u listopadu 1914. godine.

Izjave atentatora na pitanje zašto su počinili atentat bile su posve različite. Od toga da su željeli biti junaci, osvetiti se za bosansko siromaštvo, željeli učiniti dobro, da su se borili za Veliku Srbiju itd. Za razliku od Gavrila Principa Čabrinović je na suđenju, sav u suzama, izrazio kajanje zbog počinjeg zlodjela. Proglašen je krivim i kao maloljetnik osuđen na dvadeset godina zatvora. U prvim danima robije, u samici, čavlom grebe plehanu posudu za jelo urezujući slova i tako tiska; svoj list Bomba, kratke vijesti i poruke u nekoliko rečenica.


Umro je u 21. siječnja 1916. od tuberkuloze u zatvoru u Terezinu (Češka).

http://www.moljac.hr/biografije/cabrinovic.htm

Pošalji "Nedeljko Čabrinović" na Facebook Pošalji "Nedeljko Čabrinović" na Google Pošalji "Nedeljko Čabrinović" na My Yahoo! Pošalji "Nedeljko Čabrinović" na Live Pošalji "Nedeljko Čabrinović" na MySpace Pošalji "Nedeljko Čabrinović" na Twitter Pošalji "Nedeljko Čabrinović" na Digg Pošalji "Nedeljko Čabrinović" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. luna-luna (avatar)
  У праву си...он се и не спомиње, као да није ни постојао
 2. 123loncar (avatar)
  ...kažu da je i Andrić bio njihov ...da je uhapšen kad i zaverenivi ...da je bez suđenja bio zatvoren u sloveniji do kraja rata...neki pisci , žrtve demonstracija krajem šezdesetih , javno su govorili da je bio austrougarski zaštićeni svedok...a i on se vešto u ovim događajima , koji su odredili tok istorije . bar kao nekakvo nerazumno opravdanje , ne pominje ....
 3. zxy (avatar)
  Hej vas dvoje ,nemojte mi reći da ne znate čije je sve to maslo
  Iza tog i sličnih slučajeva nalazi se uvek jedna ista sila,u svakoj čorbi ona mirodjija
 4. 123loncar (avatar)
  ...ej vi sile , kad ste znane , onda ste i pobedive....

  ...mene muči neznanje , glupost , zabašurivanje , prekrajanje , zaturanje , laganje i slične patriotske naše stvarčice - kao eto , nije rulja spremna za istinu ; štaće sa istinom , zastraniće , u ime viših državnih interesa istorijske istine nisu za svakog , a naročito ne za narod i prost puk....i tako !
 5. 123loncar (avatar)
  Još jedno ime gurnuto u zapećak :

  Imao sam sreću da dobijem od porodice Čubrilović zapise i sećanja Jovanke Čubrilović, supruge Veljka Čubrilovića, jednog od trojice optuženika koji su obešeni posle atentata. U tim spisima otkrio sam Cistlera, Hrvata, austrijskog porekla, socijalistu i intelektualaca.
  Sud ga je izabrao za branioca zbog njegovog nemačkog imena očekujući da će se on uklopiti u to suđenje s predviđenim krajem. Dok besni rat, počinje da brani optužene i uspe da u pravnom smislu obori optužnicu. Na iznenađenje svih u sudnici, on je demonstrirao građansku hrabrost. Uspeo je da dokaže kako je aneksija BiH bespravna i da se temelji na sili, a ne na zakonu. Bečki i ugarski parlament nisu propratili tu aneksiju pravnim aktima, pa samim tim cilj atentatora nikako nije mogao da bude odvajanje i oslobođenje Bosne od Austrougarske. Nema nikakvog kažnjivog dela, a kamoli veleizdaje. Cistler je glasno svetu poručio da je monarhija samu sebe dezintegrisala jer je odustala od sopstvene sintagme: Kraljevstvo počiva na pravdi. Posle suđenja jedva je izbegao linč austrijskih oficira. Kasnije je uspeo da preživi ustaški logor „Kerestinac“ i Drugi svetski rat. Iz logora ga je spasla supruga koja je bila Nemica.
  - Cistlerova vrsta hrabrosti se i danas prepoznaje se kao moralni integritet i univerzalni princip koji je potreban ljudskoj civilizaciji. Njegovo herojstvo je bezvremeno !
  http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/476960/Srdjan-Koljevic-Svakoj-generaciji-treba-Princip
 6. zxy (avatar)
  Citat Original postavio 123loncar
  ...ej vi sile , kad ste znane , onda ste i pobedive....

  ...mene muči neznanje , glupost , zabašurivanje , prekrajanje , zaturanje , laganje i slične patriotske naše stvarčice - kao eto , nije rulja spremna za istinu ; štaće sa istinom , zastraniće , u ime viših državnih interesa istorijske istine nisu za svakog , a naročito ne za narod i prost puk....i tako !
  Nažalost nije tako;sve to samo malo drukčije ponovilo nam se i ponavlja se i kod drugih i sada kao i par vekova unazad.Visoka škola jahanja je to moj brajko, usavršena i efikasna a neki vazdan ostaju nedoučeni kolko god puta lekciju ponavljali.