ZAŠTO SE SA STRANE JASNO VIDI ? - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

123loncar

ZAŠTO SE SA STRANE JASNO VIDI ?

Oceni ovaj blog
Intervju sa Frljićem , koji je objavio list "DANAS" , izazvao je komentar , kratak i sažet u filosovskom pitanju : " ZAŠTO SE SA STRANE JASNO VIDI ? " !
Pogled iz nutra , koji bi spoznao celokupno društveno stanje stvari , bio bi manje više društvena samospoznajna mudrost - koja bi opet bila sazdana od mudrosti građana , svakog ponaosob ! A ona , mudrost , ljubi čast , poštenje i istinu ! Oću reći , da društvena mudrost ovisi od poštenja i časti svakog ponaosob građanina , pa i od njegove ljubavi prema istini . A nije zaočekivati od balkanaca Masovnu istinoljubivost , dostojanstvo , čast i poštenje . Nekako to ne ide , ni nama , ni hrvatima , pa ni onima što hoće da baštine mudre helene ( mislim na grke i italijane ) . Da , ne ide .
I to , što nam ne ide pojedinačno , pa ni kolektivno , izuzetno je dobro za pozorišnu književnost , a sa njom i za takozvano angažovano pozorište ! TO SE SA STRANE JASNO VIDI ! Oće reći , bezbednije je videti komšijin carski trn u oko , od viđenja svog debla i u oku i u srcu !
A šta to Frljić vidi u našem oku , pa hoće da ga turi na daske koje život znače , a mi nevidimo :

- Udari na medije koji kritički govore o Vučiću, kao i činjenica da je njegovim dolaskom na vlast institucionaliziran zaborav, te svi politički paradoksi koje on utjelovljuje, samo su neki od razloga da se o njemu progovori i u kazalištu. Izabirući ga za premijera, Srbija je samu sebe amnestirala od odgovornosti za sve zločine koji su u njeno ime rađeni od 90-ih naovamo i govora mržnje koji je stvarao uvjete da se oni dogode.
- „Srbija odbija da se na otvoren i neinstrumentalan način bavi prošlošću, ali se zato, kao u nekoj otrcanoj frazi, prošlost bavi Srbijom. Nasilno ideološko ukidanje i prekrajanje prošlosti, u uzaludnoj potrazi za starom figurom natpolitičkog suverena, razaraju i poslednje relevantne ostatke zajednice...“ Ta prošlost, kojom se Srbija nikada nije na adekvatan način pozabavila, a koja se sada opet bavi njome, jest upravo Vučić i sve ono što on predstavlja. I naravno da je u slučaju problematične prošlosti koja se vraća u figuri aktualnog premijera potrebno ideološko nasilje i prekrajanje da bi ona odgovarala zahtjevima realpolitike kao političkog imperativa današnje Srbije
.
- Jednostavno, sve što se događalo s prema premijeru kritički nastrojenim medijima - od rušenja sajtova, do različitih oblika diskreditacije njihovih autora i urednika - sve je to bila demonstracija moći koja je pokazivala što se potencijalno može dogoditi svakome tko se usudi unijeti bilo kakve disonantne tonove u kolektivno obožavanje aktualnog premijera. Iako je Vučić negirao povezanost s gorenavedenim, ostaje logično pitanje: tko je imao interes da napravi nešto takvo? -

http://www.danas.rs/danasrs/kultura/vucic_me_ne_zanima_kao_dramski_lik_nego_simptom_bolesnog_drustva.11.html?news_id=284072


U vezi ovog viđenja Frljić kaže , da ga Vučić ne zanima kao dramski lik , već ka simptom bolesnog društva , koje je smelo sa uma Vučićeve brze duhovne pa i političke transformacije i mutacije , koje u budućnosti mogu da se izrode u društvenu kolektivnu propast !

Ovaj umetnički Feljićev pogled sa strane , obavezuje nas da razmislimo ! Nismo mi pozorišno neinteresantna država i stanovništvo , pa da politički dremamo kao švajcarci , šveđani ili pak luksenberžani . Jok more , prst na čelo , pa pamet uglavu !

Pošalji "ZAŠTO SE SA STRANE JASNO VIDI ?" na Facebook Pošalji "ZAŠTO SE SA STRANE JASNO VIDI ?" na Google Pošalji "ZAŠTO SE SA STRANE JASNO VIDI ?" na My Yahoo! Pošalji "ZAŠTO SE SA STRANE JASNO VIDI ?" na Live Pošalji "ZAŠTO SE SA STRANE JASNO VIDI ?" na MySpace Pošalji "ZAŠTO SE SA STRANE JASNO VIDI ?" na Twitter Pošalji "ZAŠTO SE SA STRANE JASNO VIDI ?" na Digg Pošalji "ZAŠTO SE SA STRANE JASNO VIDI ?" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. 123loncar (avatar)
  Idu Vidovdan i Šešelj

  Drž'te se dobro, ide Vidovdan, obaveštava nas jedna ugledna ovdašnja žutara, pa u nastavku objašnjava da je tog sudbonosnog datuma "održan" Kosovski boj, da je, nadalje, na taj praznik Princip upucao nadvojvodu, da je potom Milošević održao istorijski govor na Gazimestanu da bi na kraju - upravo na Vidovdan - bio izručen Hakom tribunalu.- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/idu_vidovdan_i_seselj.881.html?news_id=284190#sthash.yvMCTzvR.dpuf

  Kratko pamćenje , zaboravilo je onu o janičarima, krvavijih ruku od turčina !
  Da , pogovoru mržnje i zla , Toma i Vučić bili su samo Šešeljevi janičari ! A ako se pogleda Corax karikaturni opus , šešeljizam je izašao iz slobističke kože , pa može se reći da je Šešelj bio slobistički janičar ! I tako , doćićemo do UDB-E ! Svi su oni bili i ostali njeni - vojnici ; što aktivni , što ukrtičeni , što drogirani , što uspavani !
  Toma i Vučić nisu izdajnici , koliko vidim , još su na životnoj i politčkoj sceni ; jerbo svi UDB-ini izdajnici su upokojeni . UDB-a , naročito ilegalna , sve svoje klasne neprijatelje u klasnoj borbi - upokojila je !
  Ovi su samo politički reciklirani i izvedeni pred svet , u novom političkom ruhu sa anđeoskom gestikulacijom i čednom , dečijom teatralnošću !
  Nisam sklon da pomislim , da je Šešelj budaletina , koja će sebe isrcpeti u slepoj mržnji , zvanoj politička osveta ! Nit će UDB-a takvog igrača prepustiti ulično političkom besnilu !
  Hoću da kažem , da je i ovde, u liku Šešelja , moguća nekakva politička reciklaža , koja će bitimoguća konkurentska pretnja "odmetnicima" ; jerbo čovek je umišljeno i zaslepljeno stvorenje na vladarskoj stolici .
  Čak i u kasnijoj fazi , kroz nekakvo Šešeljevo vaskrsnuće u pogibljnom duhovnom vazdizanju , sa mantijaškim blagoslovima , moguće je njihovo oprostno pomirenje i ujedinjenje ! Naravno , ako UDB-a ne nađe u političkom današnjem reslu igrače pouzdanije , pa im ne pokloni vlast !
  Političkog oco ubistva , ili pak čedomorstva - neće biti , u to sam siguran . Zmije se međusobno ne ujedaju , naročito one iz istog legla ! Džaba se kreči !
  Ažurirano 26.06.2014. u 12:27, autor: 123loncar