Taekwon - do nastavak - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

ITF Taekwon - do

Taekwon - do nastavak

Oceni ovaj blog
Iako je Taekwon-do relativno mlada veština, koreni Taekwon-doa sežu mnogo dalje u istoriju i to čak preko 2000 godina o čemu postoje materijalni dokazi kao što su freske pronađene u pećini (na kojima su oslikani borci u borbenom stavu i gardu) a koje potiču iz 3 god p.n. ere. Takođe kameni reljefi u gradu Kjongju koji potiču iz perioda Silla dinastije koja je vladala 57.g.p.n. ere – 935 g.p.n.e. svedoče o nastanku borilačkih veština na teritoriji Koreje daleko pre drugih borilačkih veština. Taekwon do u sadašnjem obliku stvara gen. Choi Hong Hi nakon završetka rata i povratka iz zarobljeništva. Gen. Choi Hong Hi učestvuje u stvaranju Korejanske vojske a tako odmah počinje sa obučavanjem vojnika borilačkim veštinama. Narednih deet godina Gen. Choi Hong Hi razvija i usavršava novu borilačku veštinu koja 1955. godine dobija svoj zvanični naziv TAEKWON–DO. Nakon čega se Taekwon–do uvodi u korejske škole i fakulte. 1959 godine Choi Hong Hi sa svojim najboljim instuktorima počinje širenje Taekwon-doa najpre po azijskim zemljama a kasnije po ostalim zemljama sveta. Veoma brzo (1966. godine) osnovana je Internacionalna Taekwon-do Federacija (ITF) sa sedištem u Seulu. Kasnije (1971) je sedište federacije premešteno u Toronto u Kanadi a od 1984. godine pa do danas nalazi se u Beču u Austriji.

Pošalji "Taekwon - do nastavak" na Facebook Pošalji "Taekwon - do nastavak" na Google Pošalji "Taekwon - do nastavak" na My Yahoo! Pošalji "Taekwon - do nastavak" na Live Pošalji "Taekwon - do nastavak" na MySpace Pošalji "Taekwon - do nastavak" na Twitter Pošalji "Taekwon - do nastavak" na Digg Pošalji "Taekwon - do nastavak" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Hexy Bee (avatar)
  Poštujem !!!
 2. bracaco (avatar)
  Cini mi se da si zaboravio da spomenes da je Taekwondo olimpijski sport, ali sve ostalo je na mestu.
 3. Tong il (avatar)
  Odlicno, nadam se da znas sve to napamet :-)
 4. maks1969 (avatar)
  Potraži materijale o Kuk sul wonu ima zanimljivih osvrta na porijeklo korejskih nborilačkih vještina i probaj naći od Tonija Nobila knjigu o Tae kwon do-u.Pisana je u vrijeme kada se mnogo teže dobivalo pojaseve nego danas uvijek dobro dođe kod ponavljanja vježbi i tehnika.
 5. Übermensch (avatar)
  Treniro sam doticni par godina..Fin sport..
 6. John McClane (avatar)
  Naravno da ovo već manje - više sve znam. A knjigu Tonija Nobila ću pokušati da nađem.