СТРАХ И СТИД... - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

bracaco

СТРАХ И СТИД...

Oceni ovaj blog
СТРАХ И СТИД...

Не, нећу вас плашити својим страховима, довољно су страшни да их за себе задржим и сам се са њима као и досад борим, и то понајвише зато што знам да је сваки страх пажње вредан и да сваки стид своју причу има, зато ћу поштовати све страхове ваше и ако треба стидети се заједно са вама.

Само ми опростите, ако мој страх буде звучао као очај и ако мој стид у причи овој постане срамота, јер времена више нису иста и оно што је некад било понос, данас је грех.

Кад размишљам о страху, ја не мислим о смрти, нити о прашини жедној војничке крви, јер смрт је стари војнички друг, где највећи страх је умрети последњи, а не први.

И онда, док смрт ко лешинар вреба, и кад време дође да се у битку пође, ти се унапред са животом поздравиш и тихо у себи опростиш са свима милим својим.
Тад више није смрт оно чега се бојиш, већ је страх зебња само, да сви ће пасти, а ти ко проклет остати сам да на бојишту стојиш.

О да, гледао сам смрти у очи и није она толико страшна, има у њој неке магичне тишине, али се бојим сећања на очи умирућег војника, како на самрти призивају родне даљине.

Но страх је само део ове приче, онај лакши ког се мање бојим.

Ја се пријатељу стида и срамоте много више плашим и то не пред вама живим, већ пред њима мртвим, палим.

Да стидим се сваког дана од када су пали, јер они поносно леже умрли у обећаној слави, ослобођени међу прецима и не свесни да су осуђени међу потомцима.

И можда је лакше њима мртвим победницима, не морају да са стидом погињу главу, јер су погинули за отаџбину, крст часни и вечиту славу.

Ал како ћу од срамоте, када их једном сретнем да пред њих гордо станем, да им кажем да за залуд су пали и да им је неко свете гробове продо.

Како ћу их у очи погледати и са њима у строј стати, кад они за пораз не знају, кад они се ни мртви предали не би.
Како им рећи да они су криви, да осуђени би били само да су живи, да злочин њихов смрт је само, извршен онда када су за отаџбину изгинули.

Можда је зато ова прича добро дошла, да испљунем крваву кост из грла, јер то није срамота само моја, то је срамота свих нас живих пред њиховим сенама славним!

Сад вас препуштам страховима вашим, људски су они и ја их разумем, и када понекад хоће да вас сломе ви се сетите ових мојих, и нека вас тада моји страхови теше.

Pošalji "СТРАХ И СТИД..." na Facebook Pošalji "СТРАХ И СТИД..." na Google Pošalji "СТРАХ И СТИД..." na My Yahoo! Pošalji "СТРАХ И СТИД..." na Live Pošalji "СТРАХ И СТИД..." na MySpace Pošalji "СТРАХ И СТИД..." na Twitter Pošalji "СТРАХ И СТИД..." na Digg Pošalji "СТРАХ И СТИД..." na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. zxy (avatar)
  Viteška osećanja oba dva i lepo poetski iskazana
 2. *BILJA* (avatar)
  Lepo, istinito i tuzno
 3. bracaco (avatar)
  Hvala Biljo i ZXY :)
 4. Nott (avatar)
  ... beše li ovo sa "takmičenja"
  Svejedno ... samo je još
 5. bracaco (avatar)
  [QUOTE=Nott;bt260698]... beše li ovo sa "takmičenja" :think:
  Svejedno ... samo je još [IMG]http://forum.krstarica.com/attachment.php?attachmentid=292834&d=1372238917[/IMG] :klap::klap::klap:[/QUOTE]

  Da ova je bila na takmičenju, sad je ovde malo za blogere, jer izgleda da su to dva sveta različita :)