Čime da se ponosimo, čega da se stidimo? - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

123loncar

Čime da se ponosimo, čega da se stidimo?

Oceni ovaj blog
Bez nostalgije , zavisti . ogorčenosti strasti , mržnje ili pak žaljenja - Dvadeseti vek , vidim kao sraman period našeg postojanja , koje se produžava do potpunog samouništenja i izčilenja - pretvaranja u ništavilo !
Bilo bi lepo da se bavimo porodičnom istorijom , da nije toliko surova i nečovečna, kakva jeste ; odnosno da nije političke - koja je istinu , čast , ljudskost i poštenje satrla i gurnula u oganj zaborava . Danas , nijedna istorija , lična , porodična , društvena a o političkoj i da ne govorimo , javno ne može biti objektivna sa elementima istinitih zbivanja , jer zavrat imamo toliko grobnica sa sopstvenim stanovništvom o kojima ni da beknemo . Država je prepuna masovnim grobnicama , sa sopstvenim stanovništvom , koje je "elita" punila celog XX veka ; a o čemu nije srpski pričati. Istorije ćute . A kad one ćute , srpski je misliti i da nepostoje !
I kad se stvari sagledaju kroz prizmu minulog evropskog standarda , shvati se da je ovo stanovništvo bilo i ostalo , nekakve biološke radno trpne mašine ; koju je arčila takozvana vladajuća "elita" u sadejstvu sa "intelektualno duhovnom" elitom. A ta "elita" ponavljačke pameti , kako bi rekao pokojni Pavle Savić, ništa nije daleko odmakla od ljudskosti "kapoa" - u zemlji stradiji , slepo služeći svetskim moćnicima , zarad samo njih i njihove da ne diraju . Šta je ta "kapo elita" i njena pamet ,po kojoj sve što je nama gore njima i njihovim sve bolje ; šta je u tom veku ostavila čovečanstvu , sem masovnih grobnica o kojima se ćuti - čime bi se ponosili i dičili naši budući potomci , ako ih bude bilo na ovim prostorima !?
Šta sadašnja "elita" vidi veliko u svojim životima , što je na tuđoj muci , na tuđoj nesreći, sebi i svojim porodicama , kao nekad njihovi očevi , život izgradila kao nekakvu rajsku terasu sa koje gledaju kako se sav ostali svet muči i zlopati !? Šta je tu porodično istorijski važno za čovečanstvo !? Pa istorija je toliko ništavila i ništaka zabeležila da joj ovi naši nisu ni do čukljeva !

Autor: Rade Radovanović
"Veoma volim da smeštam svoju i porodičnu prošlost u neki širi kontekst. Držao sam kurseve na kojim je završni rad za studente bio iz porodične istorije. Hiljade tih radova su sada baza, koja će mi poslužiti za neke sinteze iz društvene istorije."
- See more at: http://www.danas.rs/dodaci/nedelja/cime_da_se_ponosimo_cega_da_se_stidimo.26.html?news_id=276702#sthash.8RypM6XY.dpuf

Pošalji "Čime da se ponosimo, čega da se stidimo?" na Facebook Pošalji "Čime da se ponosimo, čega da se stidimo?" na Google Pošalji "Čime da se ponosimo, čega da se stidimo?" na My Yahoo! Pošalji "Čime da se ponosimo, čega da se stidimo?" na Live Pošalji "Čime da se ponosimo, čega da se stidimo?" na MySpace Pošalji "Čime da se ponosimo, čega da se stidimo?" na Twitter Pošalji "Čime da se ponosimo, čega da se stidimo?" na Digg Pošalji "Čime da se ponosimo, čega da se stidimo?" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. 123loncar (avatar)
  "Ideologija hapšenja se temelji na narodnoj potrebi za hapšenjem. Ta potreba je sigurno šira i dublja od broja učinjenih krivičnih dela. U mnjenju našeg naroda je da svakad i svugde vidi lopove, kriminalce i razne druge koje treba hapsiti i hapsiti... Nekako nam je lakše kad nekog uhapse, lakše podnosimo ovu muku kada je uhapšen neko ko živi lepo."

  - See more at:
  http://www.danas.rs/danasrs/politika/centralna_tema_kampanje_hapsenja.56.html?news_id=276840#sthash.HXYa2v4R.dpuf


  Gotovo da nema teksta u kome ne provejava latentna teza o niskoj svesti i njenoj neobrazovanosti , koja je u sveri primitivizma , kod većinskog stanovništva u ovoj "držav" ! Stalno se pisucka u tom stilu ; pa eto jadni anđeoski nevini političari ispunjavaju narodne želje ,kako bi zadobili njihovo poverenje ; pa evo i ta hapšenja , nisu ona zbog kriminala koji je kriminalizovao celu državu, već zato što narod u svojoj pokvarenosti i zlobi želi tu stvar . Prost zavidljiv puk , zloban i neradnički lenji svet , ispunjen mržnjom prema pametnima i onima koji lepo žive u blagostanju stečenog svojim samopregornim stvaralačkim radom ; koji je eto toliko poznat i koristan čovečanstvu i ljudskom rodu - ali avaj , ovaj ovde svet to ne poštuje, već zbog toga hoće i priželjkuju hapšenja takvih pametnih , časnih , poštenih , vrednih patriota !
  Postavlja se pitanje , hoće li to kriminal da nas ubedi , ovakve kakvi smo ; opljačkani , zastrašeni i poniženi , ispranih mozgova i uništene duhovnosti - da ne postoji , da je sve to umišljaj naših zlobnih i bednih duša , koji ovi politički kriminalci ispunjavaju po onoj : narodna volja , božija je zapovest !
  Nameće se zaključak , da ovi pametni i bogati , koji lepo žive u sveopštem blagostanju , ne zaslužuju ovakav narod ; zloban , zavidljiv , lenj , neznaličko glup i pokvaren ; pa ga treba zameniti , za neki drugi , trpeljiviji , vredan i skroman - mudro ne zahtevan narod - za brahmanskog purišu koji ide bos i na zemlji spava !
  Tu nekako počinje tiranija , sa tim zahtevom za menjanje naroda , za neki bolji . Poslednji balkanski kasapin , kad je sa svojom porodicom i vladajućom familijom došao do takvog zaključka , spremio je eskadrone smrti sa svojim NATO nprijateljima , pa kad i to nije pomoglo , sa neba bio je nameran da silan bojni otrov , saspe na takav narod.
  A sve više glasnijih i jasnijih tonova ima , kako treba ovaj narod menjati za neki drugi - finiji , koji zaslužuje ova skorašnja srpska pamet i njena novostečena-novorođena buržoazija sa svojom intelegencijom !
 2. 123loncar (avatar)
  "
  lider SPS je na Univerzitetu Megatrend nadahnutim govorom obeležio 116. godišnjicu Marksovog Komunističkog manifesta. Dačić se zapitao gde su danas proleteri, zapitao se ima li danas revolucionara kao što su Če Gevara, Lenjin, Ugo Čavez,"

  - See more at: http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/marks_za_pocetnike.1083.html?news_id=277142#sthash.UXSZ46lN.dpuf

  Interesantno kazivanje sa komentarima odogađaju , koji je prošao gotovo neprimećen u moru predizbornihdešavanja ! Marksizam , manipulativna tema ili kajanje !?
  Stojim na stanovištu , da"megatrendovski akademci" nisu ovisni o naučnim saznanjima, koliko vape za pozicijama po partijama , ministarstvima , javnimpreduzećima , bankama , sanaciono upraviteljskim nadležnostima isličnim uhlebljenjima ; koja , gle čuda , idu , nekako se lepe uztu megatrendovsku kvalifikacionu dokumentaciju - danas , opštenarodno poznatu i priznatu kao "diploma - tomovača" !Hteli mi ili ne , ta akademska institucija , ovenčala je naš , kakopolitički , tako i upravljački svet svojim diplomama . Sad možemokomotno reći : kakvo nam je obrazovanje , takva nam je i sva državnauprava ! Doduše , i ona državna uprava , pre megatrendovske , bilaje nekako sva ratnoprofiterska – tranzciono slavna , kao i ova ;stim što neke današnje vladajuće persone , tada na vlasti , nekako obrazovno su bili na jadnoj razini – šuvarevski ,stepenasto !
  Bilo kako bilo , kako sad , tako i pre,nikog živog i ne zanima marsistička doktrina – čak ni ondašnje,a kamo li sadašnje akademce ! I ne samo naš svet , već gotovo celuistočnu hemisveru , koja se nekad licemerno dičila marksizmom . Aovo tvrdim , jer marksistička ideologija je poslužila , kako njima, tako i nama , da opravda žrtve "klasne borbe" !
  A ovo je omraženo , izdajničkopitanje , u vezi tih žrtava . A one su milionske , gotovo jednake sasvetskim žrtvama iz svetskih ratova ! Naravno , reč je o genocidunad sopstvenim stanovništvima , koji je vršen u toj "klasnojborbi", koja je ostavila masovne grobnice i dan dani sakrivene itabuirane .
  I baš zato što je ta klasna borbabila genocidna , ona nije uspela - nit može biti opravdana , a samimtim ne može biti ni zastupnik koji baštini jednu naučnu teoriju !Konačno , ubistva ne mogu biti naučno opravdana , nit jemarsistička teorija zagovarala ubijanje , a da ne govorimo ogenocidnim radnjama !
  Tako , dragi prijatelji , džabakrečismo pola veka – te džaba betonom prelivamo te masovnegrobnice !
  Lustracija je u nas gotovo nemoguća !? To su znali svi pa i lideri oktobarskih dešavanja – jer su oniporodično , preko krvi ; a mnogi i po naslednoj upravljačkoj liniji, bili svi povezani međusobno , a na neki latentan način i samasovnim grobnicama iz " klasne borbe" , njihovih i našihotaca i matera !
  Zato je onaj i išao vičući po svojzemlji : " podvučimo crtu i idemo dalje " ; a njegovpratilac : "legalizujmo zatečeno" .
  I tako nekako i bi , podvukli smo crtuna zatečeno stanje , ozakonili ga na opšte zadovoljstvo političkihi svakih drugih tranzicionih razbojnika ! A i to što se uradismo ,nema veze sa nijednom naukom i doktrinom o pravednom i časnomdruštvu – a bi šta bi ! Tako je to u nas već više vekova ,nezavisno čime se opravdavamo i kakvim se društvenim uređenjemdičimo .
  Konačno , marksistička doktrina ,krajnje ozbiljno je proučavana u toj zapadnoj kapitalističkojhemisveri ; pa je i tim zapadnim proleterima , donela višesocijalne pravde i veći životni standard , nego što su imali"proleteri na vlasti" , u svojim zemljama socijalističkogistoka !
  I kao što ovde neko reče ,marksistička teorija i njene doktrine , čekaju neka druga umnijavremena , koja će ih krajnje ozbiljno izučavati i stvoriti novudoktrinu društvenog uređivanja zajednica i njihovih država ; paako se to ostvari bez krvoprolića , možda i nadživi kapitalizamkao društveno uređenje !
  Dotad , možda je bolje da obelodanimoistinu o masovnim grobnicama i sudimo posmrtno za genocid nadsopstvenim stanovništvom – nek lustracija počne !
 3. 123loncar (avatar)
  "Који су то симболи на које треба да будемо поносни?"


  http://srpskaistorija.wordpress.com/2014/03/07/који-су-то-симболи-на-које-треба-да-буде/#comment-371

  Neznam zašto bih bio ponosan na silne grobove, koje za sobom ostaviše karađorđevići , genčićevci sa apisovcima , genocidirajući jednu familiju sa kojom nisu mogli da dele vlast , pa pored njih pobiše na hiljade časnih , koji nisu taj njihov patriotizam krvavih sablji priznali ; ili treba da budem ponosan , zato što uzeše svu imovinu pobijenih , kako imovinu tako i državne statuse , pa ozakoniše pravo ubica da nasleđuje u svemu svoje žrtve - koje evo važi i ovih dana !?
  Ili treba da budem ponosan na grobove junaka iz prvog rata , što bejahu brži od savezničke konjice , koji izginuše kao pobednici, a da njihovu pobedničku otadžbinu kao državu ti isti karađorđevići , genčići i apisovci rasformiraju i pretvore u županije u kojima vlast dadoše oficirima i ćatama poražene države - kao bratskom kraljevskom jugoslovenskom narodu !?
  Ili pak da budem ponosan , na masovne grobove iz drugog rata , koje su nicali još deset godina posle rata ; kao zaostala genocidna dejstva onih i njihovih potomaka iz prvog rata , koji su kao poraženi imali svu vlast u državi !?
  Ili možda trebam da budem ponosan na svenacionalno pomirenje - današnje , koje me silom tera da ljubim one i njihove potomke , koji su vršili kontinuiranu pljačku i genocid nad ovim stanovništvom !?


  O čemu se tu radi ? Kakvu prapagandu širite ? Kako možete mirno da spavate , da se ne okrenete časti , poštenju , zdravom razumu - čovečnosti !?
 4. 123loncar (avatar)
  "Ovog mališana je čekala sigurna smrt."

  http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/449898/Ovog-malisana-je-cekala-sigurna-smrt-Ali-veterinari-i-lekari-nisu-hteli-da-cuju


  Poštovani , malo ste preterali u manipulaciji , čak šta vieše , otvoreno vređate ljudski rod !? Naime , na toj slici iz vaše priče nije mališan , zato nije ni beba - to je mladunče životinje ! Mališani , bebe i sl. , potomci su čoveka , te svako poistovećivanje sa životinjama je zlonamerno i uvredljivo , čak i za okorele darviniste !Vaša , naizgled humanost , iskazana u ovom tekstu , više je uvredljivo licemerje i nipodištavanje ljudskog roda - naročito kad majmunicu imenujete kao majkom , tamo nekog mališana ! Ma kakvi da ste , to novinarsko majmunisanje / manipulisanje / , uvreda je čak i za vaše majke !
  Pozdrav !
 5. 123loncar (avatar)
  Svet nezvaničnih informacija , muljavina i manipulacija stvorili su ovo što imamo u nasleđe danas- gotovo hiljadu nerasvetljenih pa i neprocesuiranih ubistava ; a o pljačkanju , otimanju i batinjanju - o tome i da se ne govori , jer to pored krvavih zločina dođe kao nekakva premija na lutriji ; oće reći , ako ti koske polome i opalješe te , srećan si , osta ti živa glava . Koliko juče , ovde se život gubio i za kilu mesa , a prečesto što si na pogrešnom mestu u pogrešno vreme svojom baksuznom nogom stao ! Takava ubistva , ovde se ne beleže i nikom ništa ne znače . Ubili baksuza ! uzdudučio se baš tu , ko gardista - budala jedna manje ! Tako je to pri nas i u našem svetu polu informacija .
  I sad tusmo gde smo , opet neko širi polu informacije o hapšenju zločinaca , pa ovakve tekstove plasiraju po izbornoj volji ovoga naraštaja :

  "Povodom nezvanične informacije iz MUP-a, koju je prenela tv Pink, da je pri kraju istraga više političkih ubistava"

  http://www.blic.rs/Vesti/Politika/453942/Politicka-ubistva-koja-su-uzdrmala-Srbiju

  Sudeći po biološkim sledstvenim tokovima , koji kažu : svaka ćelija rodi sebe samu grđom stanju nego što je ona sama ; onda po tome sledi , da nam društveni sledstveni tok kaže : grdna vremena rađaju smutna - oće reći , istorija se ponavlja sa manjom ili većom retardacijom onoga iz čega se rađa !

  A ušta se rađa ta naša istorija , koliko juče imadosmo nezvaničnu analitičku informaciju u istim medijima :

  "Zločini u Srbiji zastarevaju po nalogu vlasti "

  Ekipa “Blica” | 29. 03. 2014. - 23:59h 13:42h | Foto: RAS | Komentara: 77

  " Nekažnjeni zločin postao je sindrom srpskog pravosuđa u protekloj deceniji. U gotovo svim slučajevima gde su tuženi privilegovani ljudi iz bivše vlasti primenjen je model zastarevanja. "

  http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/453283/Zlocini-u-Srbiji--zastarevaju--po-nalogu-vlasti
  Ažurirano 31.03.2014. u 13:35, autor: 123loncar
 6. 123loncar (avatar)


  "U MIP je najviše zaposlenih u srodstvu ili u prijateljskim odnosima s diplomatama i javnim ličnostima."

  http://www.blic.rs/Vesti/Politika/454473/SKANDAL-Sinove-i--unuke-poslali-da-rade--u-diplomatiji