Ta pusta matematika ...

Matematika !?!
Algebra, aritmetika, trigonometrija, geometrija, diferencijalne jednačine (junačine), integrali.... desetoboj do dobre pozitivne ocene.
Uvek su na kraju godine, đaci koji nisu bili aktivni ili lošiji odgovarali za bolju tj. pozitivnu ocenu. Tišina. Na tabli je izašao školski drug koji je trebao "popraviti" slabu, kako bi kao i svi drugi mogao da uživa u letnjem raspsustu bez produžne nastave. Mislim da su bile u pitanju jednačine sa dve nepoznate. Smena. Jednostavno.

Zadatak koji je dobio bio je lak. Da li od treme ili straha, naš školski prijatelj je u svoj svojoj nesigurnosti u postupku računa nehotice napisao nešto što nije ličilo ni na promenljivu "X" ni na promenljivu "Y". Zaista se nije moglo prepoznati da li je bilo u pitanju nedorečeno "X" ili preterano "Y". Nastavnica je podigla svoj pogled, promigoljen između veđa i naočara, ka tabli a onda i prema učeniku.

-"Dobro!", odgovorila je ona.
-"Šta si ovde napisao?", nastavila je nastavnica.
-"Da li je ovde "X" ili "Y" ?"

Naš školski prijatelj se zbunio. Pola razreda je šaputalo "X" a druga polovina "Y". Ćutao je. Strah. a onda je teškim i gotovo nečujnim glasom izgovorio:

-" Iksilon !". Bio je sasvim ozbiljan i .... uplašen

Razred je zanemeo. Opet tišina a onda smeh. Genije.
Jedinica je bila overena, a on je ušao u legendu. Iz razumljivih razloga nisam želeo da napišem njegovo ime. Nadam se da si sada OK moj prijatelju "IKSILON".

Za one koji neznaju, ovako je izgledao "IKSILON"

Pogledajte prilog 315812

© 2013 Christian Forty
 
...za prlaznu ocjenu tj. 'dvojku' ne trba puno osim pristojnosti i truda jer nastavnik/ca znaju svakog koliko zna i za šta je...mora se prvo biti čovjek i taj ljudski odnos prema nastavnom osoblju je važniji od samog predmeta...npr. kod mene je ocjenu 5. mogao imati / dok sam imao nerava da profesorujem/, nijesam mogao duže predavati jer morao je neko izgubiti godinu i imati nekad razlog da na mene pokaže prstom kako je zbog 'ovog smrada' izgubio godinu...nije mi opravdanje ali sam sa prosvetom rano prestao / V_beogradska/...ocjenu 5. može imati samo onaj učenik/ca koji poznaje i usvaja gradivo u domenu definisanosti uzrasta tj razreda i onaj kre 5_ce,- mora biti vaspitno-odrasla osoba u uzrastu svome što uključuje i odnos prema predmetu , nastavniku/ci, i prema ostalim učenicima...to je bilo tako kod tadašnjeg prof. Fizike...
 
E , srpstvo je prepuno iksilona ! Verovatno pre megatrendovaca bili su neki drugi na sceni - kao iksiloni ! Pokojni Pavle Savić - akademik , zvao ih kratko i jasno : PONAVLJAČI !
Na današnji dan , vlast je prepuna ponavljača sa doktoskim i svakim drugim akademskim zvanjima i velikim iksilon mentalnim stanjima !

1..."Ajnštajn je bio slab matematičar, proslavio se na grbači Mileve Marić
Ovo je jedna od besmislica koje prijaju svačijoj sujeti jer ulivaju nadu da, bez obzira na to koliko kečeva dobijemo u školi, uvek postoji mrvica šanse da ćemo jednog dana otkriti Teoriju relativiteta, ili njen ekvivalent.


Elem, Teorija o Ajnštajnu glasi:


Slavni fizičar Albert Ajnštajn je bio loš matematičar i relativno lenja osoba.
Narodski rečeno, dobio je keca i pao iz matematike u školi.
Ajnštajn se švercovao na račun briljantnog matematičkog uma Mileve Marić.
Mileva Marić mu je radila sve proračune, dok je on nezasluženo preuzeo svu slavu za Teoriju relativiteta i čuveno E=mc2. "
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/42...os-veruje-Ajnstajn-je-imao-keca-iz-matematike

2..." Vuk Branković i kosovska izdaja

Nema istorijske ličnosti o koju su se mit i narodna predanja više ogrešili od Vuka Brankovića (1345 - 1397), srpskog velikaša koji je imao tu "nesreću" da preživi Kosovski boj. I dan-danas je njegovo ime sinonim za izdaju iako je, mimo popularnog verovanja, celog života bio trn u oku Turcima."

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/43...njog-Ajnstajna-5-zabluda-u-koje-se-jos-veruje





S druge strane, neki njegovi savremenici su bili lojalni turski vazali, poput kralja Marka Mrnjavčevića, poznatijeg kao Kraljević Marko, a stekli su večnu slavu u narodu.
 

Back
Top