Bhagavad-gita 11:46 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Razvodnik

Bhagavad-gita 11:46

Oceni ovaj blog
[img]http://www.bhagavad-gita.com.hr/images/uploads/gita_p11_stih46.jpg[/img]kiritinam gadinam cakra-hastam
icchami tvam drastum aham tathaiva
tenaiva rupena catur-bhujena
sahasra-baho bhava visva-murte


O kosmički obliče, o gospodine sa hiljadu ruku, želim te videti u tvom obliku sa četiri ruke, sa šlemom na glavi, sa topuzom, diskom, školjkom i lotosovim cvetom u tvojim rukama. Žudim te videti u tom obliku.

Bhagavad-gita 11:46


U Brahma-samhiti (5.39) je rečeno:


ramadi-murtisu kala-niyamena tisthan


Gospodin večno postoji u stotinama i hiljadama oblika, a glavni među njima su oblici Rame, Nrsimhe Narayane... ima bezbroj oblika. Ali Arjuna je znao da je Krishna izvorna božanska osoba, koja je poprimila svoj privremeni kosmički oblik. Sada moli da vidi oblik Narayane, odnosno duhovni oblik. Ovaj stih nesumnjivo potvrđuje izjavu Srimad-Bhagavatama da je Krisna izvorna božanska osoba i da svi drugi oblici izviru iz njega. On se ne razlikuje od svojih potpunih ekspanzija i bog je u svakom od svojih bezbrojnih oblika. U svim tim oblicima je svež kao mladić. To je večni oblik svevišnje božanske osobe. Onaj ko spozna Krishnu odmah se oslobađa sve zagađenosti materijalnog sveta.

Pošalji "Bhagavad-gita 11:46" na Facebook Pošalji "Bhagavad-gita 11:46" na Google Pošalji "Bhagavad-gita 11:46" na My Yahoo! Pošalji "Bhagavad-gita 11:46" na Live Pošalji "Bhagavad-gita 11:46" na MySpace Pošalji "Bhagavad-gita 11:46" na Twitter Pošalji "Bhagavad-gita 11:46" na Digg Pošalji "Bhagavad-gita 11:46" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari