moj paradoksalni , kulturni kretenizam - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

123loncar

moj paradoksalni , kulturni kretenizam

Oceni ovaj blog
" Dušan Kovačević: Demokratija se uči u kući

Dramski pisac, akademik Dušan Kovačević rekao je danas da smo "uprostačili sve oko sebe" i da živimo u zemlji u kojoj kultura "vapi pre svega za egzistencijom"." http://www.pressonline.rs/zabava/kultura/294205/dusan-kovacevic-demokratija-se-uci-u-kuci.html

Svakako da demokratija treba da vuče korene iz domaćeg vaspitanja ; a ono pak iz takozvanih kulturnih dela drštva u kojem se živi !
No kako čovek da vaspitava svoje domaćinstvo i njegov podmladak , uz "cerekanje" , koje izazivaju "kulturna dela", a kad malo bolje razmisli , trebalo bi da plače !
Odnosno , ako kulturna dela veličaju ništake koji gaze , plačkaju , ubijaju i razaraju sve društvene vrednosti nekažnjeno ; kako vaspitno delovati sa takvom kulturnim delima na podmladak , koga samo delo uvodi u cerekanje kome je nekažnjeno zlo dopadljivo!?
Zar delo kao delo , ne treba da ima jasnu vaspitnu poruku !? Zar ne postoji obaveza , etička , pa i vaspitno čovečna obaveza kulturnog delatnika , ma gde ga vodila "fabula radnje , ta , stanislavska" , da publikumu bar pošalje jasnu poruku o neisplativosti svekolikog zla i ništavila !?
Mi danas imamo situaciju , da nam kapitalističko ništavilo izvlači iz socijalističkog kontejnera negdašnje plaćene "kulturne" disidente , koji su se "rugajući kapitalizmu" vaspitavali generacije koje su ubile nekoliko država i sad vode ovučije mizerno stanje nam oni razjašnjavaju !

Taj topalićevizam ,tako bedno deluje , i "izluđuje do imbecilnosti " - zaista !

Topalovići su pobili sve , čak i oražunu silu vlasti i kao slavopobednici otišli u budućnost - i preuzeli svu našu stvarnost !
Ubili su i sahranili svako poštenje , ljudsku čast i ljudsko dostojanstvo ; te sa svojim sledbenicima zaposeli vlast u svakoj društvenoj sveri - akademizovali se !

Pa cerekajmo se i dalje !
Slava Topalovićevcima i njihovom tvorcu - ala ih je napravio , svaka mu čast !

Pogledajte Maratonce bez cerekanja, na koje ste navikli i koje je postalo kultni izraz duhovnosti - biće vam sve mnogo jasnije !

Zbranite deci ispod tri decenije života da gledaju Maratonce za početak - biće to veći poduhvat od andrić grada i kusturizacije kulture !

Pošalji "moj paradoksalni , kulturni kretenizam" na Facebook Pošalji "moj paradoksalni , kulturni kretenizam" na Google Pošalji "moj paradoksalni , kulturni kretenizam" na My Yahoo! Pošalji "moj paradoksalni , kulturni kretenizam" na Live Pošalji "moj paradoksalni , kulturni kretenizam" na MySpace Pošalji "moj paradoksalni , kulturni kretenizam" na Twitter Pošalji "moj paradoksalni , kulturni kretenizam" na Digg Pošalji "moj paradoksalni , kulturni kretenizam" na del.icio.us

Ažurirano 14.12.2013. u 16:43, autor: 123loncar

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. orfej sa ibra (avatar)
  Kad god mi neko spomene kulturu, ja dohvatim pištolj i pucam u vazduh....
 2. hakim bej (avatar)
  Ja vise necu u vazduh.
 3. orfej sa ibra (avatar)
  Citat Original postavio hakim bej
  Ja vise necu u vazduh.
  Ali, ova vlast prezire građane kao neželjene svedoke.
 4. gost 198065 (avatar)
  Stalno govorim da je krajnje vreme da se hvatamo oružja. :mrgreen:
 5. orfej sa ibra (avatar)
  Citat Original postavio Valkyriur
  Stalno govorim da je krajnje vreme da se hvatamo oružja.
  ...zato što se ratovi ovde nikad ne završavaju.
 6. 123loncar (avatar)
  ...skoro sam tu nešto brljačio o toj činjenici da mnoge države , nezavisno od toga dal su vodile pobednički ili pak gubitnički rat ; nezavisno od toga koliko su bile uništene u tom ratu - uvek su u posleratnom periodu imale uzlaznu duhovnu , znanstvenu , tekničku , pa i ekonomsku putanju...jednom rečju , napredovale su u svakom pogledu....
  ...kod nas se uvek beleži nazadovanje , kad se uporedimo sa tim državama....
  ...razlog ovoj belodanoj istini vidim u stanovništvu...kod njih je većinsko stanovništvo , pošteno , časno i ljudski spremno da izgine za poštenje , čast i ljudski život u svojoj državi...
  ...naše većinsko stanovništvo nije takvo ...više je za selektivnu koristoljubivu pravdu na uštrb drugih...više je za naduvanu i izmišljenu nepostojeću čast i njeno poštivanje ...dakle, više je za kriminalnu državo , nego za častan ljudski život...zato kod nas nije ni jedan rat završen , nit će se završiti na našoj političkoj sceni...
  ...ova vlast po svom demokratskom izbornom poreklu - prezire pravičnost , ljudskost i znanje ....a da ovoga nešto ima u ovoj državi međ stanovnicima, država zasigurno nebi bila ovakva kakva je danas i kakva je vazda bila ....
  ... a ta priča o građanstvu i građanima....e to je tek prevara nad prevarama...manipulacija nad manipulacijama....ovo je narodna država , gde se još uvek radi o čoporativizmu u kome caruju u najboljem slučaju sekte i klike ,a uglavnom horde besnih političkih vukova , lisica , krokodila i zmija otrovnica...
  ... a taj okot mrzi filozofiju građanskih država , zato smo u interaktivnim vezama sa njim....naš .čopor rađa njih po svom obličju i nakani , oni vode čopor po roditeljskoj pameti...to je to !...u duhovnom smo srodstvu !
  Ažurirano 14.12.2013. u 19:19, autor: 123loncar
 7. *pustinjakinja (avatar)
  Imam samo jedno pitanje, malecko.Zar je demokratija ogledalo kulture? ( pitanje je zbog uvodne recenice, a i mog gadjenja prema "demokratskoj kulturi" ).
  Tebi pozdrav
 8. 123loncar (avatar)
  ..ja mislim da demokratija nije ogledalo kulture....šta sve može da se podrazumeva pod "demokratskom kulturom" ....neko misli na demokratsku tradiciju koja je s'vremenom izgradila humane ljudske odnose , za razliku od mladih juče vaspostavljenih demokratija koje kao mi imaju goli kapitalistički primitivizam i razbojništvo...drugi pak misle da je to model koji se automatski uspostavlja vladavinom naroda - pa se ima kultura pinkovizovana...treći misle da je to razvijanje tradicionalnih vrednosti kroz ubogi amaterizam...ma sve i svašta se trpa u "demokratsku kulturu"....mnogi misle da je "demokratska kultura" zapada zagovornik istopolnih brakova.....dakle sve je tu u toj frazi strpano !....
  ....ja mislim da kultura , je ona , koja je prosvetiteljska....dakle, ona koja očovečuje i oslobađa destruktivno uređeno ljudsko biće ; ta koja kaže , kakva je vaspostavljena demokradija u jednoj zajednici ( čovečna , nečovečna ; prosvetiteljska , destruktivna ; korisna , nekorisna ..........),,,,
  .... u teorijskom smislu , kulturu ne definiše narod sa svojim stanjima , mada kaže koja je kulturna razina tog naroda ; nju ne definišu ni demokratski izabranici tog naroda , mada u zavisnosti od svojih ciljeva , projektuju kulturnu razinu tog naroda kako bi u njemu vladali....
  ....mislim da kulturne nivoe jedne zajednice , uspostavljaju njeni prosvetitelji , koji ne teže vlesti , tronu , slavi ili sličnim zemaljskim visinama...to je ovako pomalo idealističko moje trabunjanje ; jer sad imamo plaćene kulturne delatnike , koji agresivnim medijskim kampanjama bivaju nametnuti demokratskim masama kao uzor / obrazac - zarad " kulturnog cerekanja i zanošenja intelektualnih kulturnih širokih narodnih masa "....
  ...danas je visok nivo kulture , ležati na suvom zlatu i raditi opšte narodnu humanitarnu akciju : dajte dinar po dinar , za gladna usta sirotinjske dece - a ne raditi na predupređivanju nastajanja sirotinje i bede u društvu - već tu sirotinju eksploatisati u pljačkati do gole kože!
  Ažurirano 15.12.2013. u 13:33, autor: 123loncar
 9. 123loncar (avatar)
  ...mišljah da sam usamljen , jok more ; evo šta se piše po serpskim novinarskim tarabama :

  "Frižider. Kakve crne hladnjače, meni bre ni frižider ne radi. A i da radi šta vredi - struju mi isekli. Grejemo se na grančice iz Voždovačkog parka. Platu nisam primio deset meseci. Ali, slatko sam se smejao Kursadžijama."
 10. 123loncar (avatar)
  "Narod ište pusto tursko
  Pored sijaset turskih serija ponuđenih ili nametnutih gledaocima televizija sa jakom frekvencijom, evo je, opalac, još jedna - „ "Sila"."

  http://www.pressonline.rs/info/kolumne/294459/narod-iste-pusto-tursko.html

  Neprijatelja pametni poštuju , uvažavaju i od njega uče - naročito viševekovno neprijateljstvo to potrebuje ! Takav prilaz imaju veliki , koji uče na istorijskim greškama i neprijateljstvo pretvaraju u svoj razvojni put ! Poslednji primer su nemci , francuzi i englezi !
  Istorijsko omalobažabanje , olajavanje i nipodašatavanje neprijatelja , naročito viševekovnog , ne govori o njemu , već o onome koji to čini ; pa mu se takvom jadnom i sveti .
  A kako stvari stoje sad , naš više vekovni neprijatelj procvetao je industrijski pa i ekonomski onda , kad nam je darivao slobodu . A to što kažem , potvrđuju silni hatišerifi carigradske porte raji serpskoj i obrenovićskoj familiji . ( Da se podsetimo kneževstvo Obrenovića ustoličila je hatišerifom sultana turska imperija na izdisaju ; i ta titula međunarodno je priznata - dakle, oni nisu samozvanci kao oni koji su ih genocidnim aktivnostima zbrisali sa lica zemlje ).
  Svojevremeno jedan mudri nemac je govorio , da spašena sirotinja ne može imati zahvalnosti kad joj se spasi od bede robovanja i robijanja ; jer nikad takvu stvar ne može da uzvrati svom spasiocu , te zbog toga nikad ne doseže dostojanstvo velika čoveka , nit ume darivano da sačuva! A onda ništa joj ne preostaje do nipodaštavanja svog spasitelja i dobrotvora !
  Koliko je to tačno , vidi se na primeru očuvanja naše slobode i opanćavanja turaka !
  U čemu smo to bolji od turaka !?
  Oni imaju državu u kontinuitetu , više od jednog milenijuma , a imperiju su imali gotovo pola milenijuma ! Oni imaju svoj jezik više od svoje države , a mi nemamo čak ni svoj jezik ; a ovu pismenicu V.K. uvalili su nam austrogari, pre vek ipo i izbrisali nam svo istorijsko pamćenje s'njom.
  A trebalo je da zapamtimo , da desetak je državni porez ili 10% od zarađenog ; izračunajmo koliko uzima na današnji dan Gospodar Vučić , dok pijese tomovača prepečenica i molimo se u bajčetinskom hramu !
  Pa je trebalo da zapamtimo , da je poslednju srpsku državu , despotovinu , turskoj imperiji prodao bosanski prestolonaslednik Stefam Tomaš ! Zlobnici vele da za ukrštanje oružja potrebna su dva viteza , a oni nehteše da potežu svetlo oružje , ko vele greh je rabiti zabadava sopstvenu čast - pa kupiše od jade i bede ljudske celu despotovinu !
  Mnogo toga trebalo je da zapamtimo , kako bi nam sad makar uljudnije bilo ; umesto što nam istorijski mrak ispunjava duhovno ništavilo , koje nas napasa podrugljivim lažima !
  Konačno , treba da znamo da cenimo od sebe bolje - jer je mudro neopanćavati i ne rugati se od boljega od sebe .Jer većinska srbija je na današnji dan presrećna kad kupi koju krpicu iz turske ili koju tehnički stvar bez onog sitnim slovi,a ispisanog : proizvedeno u kini !
  Ovako , mi se cerekamo svemu pametnom i boljem od nas samih ! Kuda idemo , kad putujemo kroz bezdno !
 11. 123loncar (avatar)
  " Министарство културе купило је печат кнеза Стројимира за скоро 20.000 евра, на аукцији у Минхену 11. јула. За постојање овог вредног предмета, за који нико из Србије није знао ни да постоји и који је био у приватном власништву, наши колекционари сазнали су од својих руских колега.

  Иначе, најстарија материјална сведочанства, која Србија поседује и која сведоче о њеној државности, била су документа остала од владара из лозе Немањића, која датирају из дванаестог века
  . "


  Pokušao sam u vezi ovog događaja, da saznam čime se dokazuje autentičnost ovog pečata !?
  Nisam otkrio da naši arhivi poseduju neki pisani dokument iz tih vremena , nit sam saznao da imaju uvid da neko poseduje dokumenta is tog doba – naročito dokumenta koja su pečatirana ovim pečatom ! Naravno , nisam ja neki isreaživač , ali ovaj pečat naprasno je iskrsnuo i nema opštih javnih dokaza o njegovoj autentičnosti - ili ja nemogu da doprem do njih !?
  Mi živimo u dobu kreativnog kriminala , kad je unosno u svakom pogledu falsifikovanje istorije , a ne samo falsifikovanje istorijskih predmeta. Ako bi na jednom mestu skupili sve bočice sa suzama svete majke , bila bi to poveća cisterna ; a da ne govorimo o Hristovoj krvi !
  Ažurirano 05.01.2014. u 18:05, autor: 123loncar