Cena nafte: Novi rekord - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Moreplovka....

Cena nafte: Novi rekord

Oceni ovaj blog
Cena nafte i dalje, već čitavu sedmicu, obara sve rekorde, pa je tako u jednom trenutku sinoćnog poslovanja prvi put premašila iznos od 90 dolara za barel

Analitičari objašnjavaju padom vrednosti dolara koji je privukao nove investitore i tržišne špekulante da kupuju ugovore za terminsku isporuku energenata izražene u dolarima.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u novembru je na Njujorškoj robnoj berzi juče porasla za 2,07 dolara i dostigla iznos od 90,02 dolara za barel, da bi do zaključenja trgovanja nešto pala na 89,47 dolara za barel. Cenu nafte nagore je "pogurala" i vest da je turski parlament odobrio zahtev vlade da se turskim vojnicima dozvoli ulazak u severni Irak, radi obračuna sa kurdskim pobunjenicima. Rast cena je takođe posledica nedavno objavljenih izveštaja Međunarodne agencije za energetiku i Organizacije zemalja izvoznica nafte, u kojima se navodi da zalihe sirove nafte stagniraju ili padaju, dok tražnja raste.

Pošalji "Cena nafte: Novi rekord" na Facebook Pošalji "Cena nafte: Novi rekord" na Google Pošalji "Cena nafte: Novi rekord" na My Yahoo! Pošalji "Cena nafte: Novi rekord" na Live Pošalji "Cena nafte: Novi rekord" na MySpace Pošalji "Cena nafte: Novi rekord" na Twitter Pošalji "Cena nafte: Novi rekord" na Digg Pošalji "Cena nafte: Novi rekord" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Che Guevara (avatar)
  qq...valjda ćemo mi, Srbi, smisliti kako da ugradimo na skutere sa potrošnjom od 2-3 litre pogon na plin...8)
 2. Moreplovka.... (avatar)
  Cena nafte viša nego ikad

  EM Online

  Cena barela nafte trenutno je 52 odsto veća nego što je bila u istom periodu prošle godine i najverovatnije će dostići iznos od 100 dolara, očekuju analitičari.

  Nafta je krajem prošle sedmice zabeležila rekordan nivo probivši granicu od 90 dolara po barelu, što analitičari pripisuju najnovijim napetostima između Irana i Sjedinjenih Država, nastavku napetih odnosa na tursko-iračkoj granici, smanjenju naftnih zaliha u Americi i padu dolara u odnosu na evro. Barel nafte je na tržištu u Njujorku dostigao 92,22 dolara, dok je na londonskom cena bila nešto manja i iznosila je 89,3 dolara. Analitičari kažu da više ništa ne može zaustaviti naftu da dostigne 100 dolara po barelu, a objasnili su da, kada se jednom dođe blizu psihološkog broja, sledi ispunjavanje proročanstva.

  Napetosti između Vašingtona i Teherana intenzivirale su se nakon što je administracija američkog predsednika Džordža Buša prošle sedmice najavila nove sankcije protiv Irana koje Iransku revolucionarnu gardu imenuju odgovornom za širenje oružja za masovno uništenje.

  Tržište strahuje i od masovnog upada turskih snaga u sever Iraka kako bi porazile kurdske militante koji ulaze u Tursku i napadaju turske vojnike, što bi moglo dovesti do poremećaja u isporuci nafte iz tog energetima bogatog područja. U severnom Iraku nalaze se neka od najbogatijih iračkih naftnih polja. Cene nafte počele su rasti i nakon što je američka Vlada objavila da je došlo do pada zaliha sirove nafte za 5,3 miliona barela i da iznose 316,6 miliona, za razliku od prognoza analitičara koji su očekivali rast od 960 hiljada barela. Na cenu je uticao i dalji pad dolara u odnosu na evro, što je rezultat spekulacija da bi američka centralna banka (FED) mogla smanjiti kamatne stope. Niže kamate smanjiće potražnju za američkom imovinom jer investitori traže bolje povrate u drugim država
 3. Moreplovka.... (avatar)
  Nafta: 125 dolara do Nove Godine?

  EM Online

  Trgovci naftom su na Njujorškoj berzi podigli uloge za decembar na čak 125 dolara po barelu, što prevazilazi predviđanja ekonomskih analitičara da će nafta do nove godine dostići cenu od 100 dolara.

  Posle privremenog pada u utorak, nafta je juče na Njujorškoj berzi dostigla cenu od 96,24 dolara po barelu. Nafta je skočila i na azijskom tržištu, gde je dostigla cenu od 96,05 dolara.

  Trgovci su zabrinuti zbog pada američkih zaliha pred zimsku sezonu, a odluka američke centralne banke, Fed da smanji kamatne stope na 4,5 odsto takođe je pogurala cene. Prema podacima američke vlade, zalihe nafte u toj zemlji, najvećem energetskom potrošaču na svetu, pale su na 3,9 miliona barela tokom ove nedelje. Neki analitičari trenutnu situaciju ocenjuju i kao “ulazak na nepoznato područje”, s obzirom na to da, zbog zabrinutosti oko zaliha, nastaje situacija u kojoj niko ne želi da prodaje naftu.

  Mnogi faktori guraju cene nafte gore, ka prognoziranih 100 dolara do kraja godine. Najveći pad dolara u odnosu na funtu još od 1981. godine, zategnutosti na Bliskom Istoku i manjak zaliha u Americi su svakako dominantni. Tako]e, Meksiko je bio prinuđen da za jednu petinu smanji svoju proizvodnju početkom nedelje zbog uragana koji su zahvatili karipsko područje, ali se očekuje da će ubrzo nastaviti sa punom proizvodnjom.
 4. Moreplovka.... (avatar)
  OPEC obara cene nafte?

  Tanjug

  Cene sirove nafte su pale kao posledica izveštaja da OPEC razmatra mogućnost da na predstojećem sastanku donese odluku o povećanju proizvodnje.

  Organizacija zemalja izvoznica nafte razmatraće početkom decembra povećanje proizvodnje da bi se oborile rekordne cene “crnog zlata", koje se polako približavju granici od 100 dolara za barel.

  Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u decembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 41 cent, na 95,91 dolar za barel, dok je cena evropske "brent" nafte na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pala za 38 centi, na 92,80 dolara, prenela je agencija AP.

  "Izjava saudijskog ministra za naftu da će OPEK razmotriti mogućnost povećanja proizvodnje ne znači da će se to zaista i dogoditi, ali i sama činjenica da je on to izgovorio ukazuje na to da mogućnost postoji", ocenio je analitičar australijske "Komonvelt banke" Tobin Gori.

  S druge strane, do većeg pada cene nafte nije došlo usled neznatnog rasta vrednosti dolara, špekulativnog trgovanja i izveštaja o napadu na izvozni naftni terminal kompanije ExxonMobil u Nigeriji.
 5. Moreplovka.... (avatar)
  Blagi pad nafte

  EM Online


  Cene nafte pale su sa rekordnih visina koje su dostigle u sredu na svetskim berzama, ali su i dalje na preko 97 dolara po barelu.

  U sredu cena barela nafte na američkim i azijskim berzama dostigla je 99,29 evra, da bi juče na azijskim pala na 97,54 dolara. Brent koji je na Londonskoj berzi takođe skočio u sredu na rekordnih 96.53 dolara, juče je pao na 95,18 dolara po barelu.

  Podsećamo da je cena nafte od avgusta uvećana za 45 odsto. Oil prices have climbed by about 45% since August.
 6. Iron Lord (avatar)
  [img]http://www.arka.org.yu/pic/prase_nos.jpg[/img]
  Baš me briga i za naftu i za plin - ja sam na parnom grejanju i baš mi toplo.
  Kao da će taj gas da sprovedu po svim selendrama?
  Puteve nisu nego će gas...
 7. Милош Миљковић (avatar)
  Cena nafte se krece u intervalu of 48-50 dolara po barelu. To ce se zadrzati do kraja godine.