Pelaški mit o postanku sveta - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Razvodnik

Pelaški mit o postanku sveta

Oceni ovaj blog
Iz Gravesovih Grčkih mitova.


U početku se boginja svih stvari Eurinoma podiže naga iz haosa, ali ne nađe ništa čvrsto na šta bi stala, pa zato odvoji vodu od neba, igrajući usamljena na talasima. Igrala je tako krećući se prema jugu, a vetar koji je pokretala svojom igrom učini joj se kao nešto novo i naročito, kao nadahnuće za stvaranje. Okrećući se oko sebe, ona dohvati severni vetar, protrlja ga rukama, i gle čuda. Pojavi se velika zmija Ofion. Da bi se zagrejala, Eurinoma poče da igra sve žešće i žešće, što kod Ofiona izazva pohotu, te on obvi njene božanske udove i spoji se sa njom. Otada je severac, koga još zovu i Borej, znan kao vetar koji oplođuje.

Ona potom uze na sebe oblik golubice i, ležeći na talasima izvesno vreme, snese sveopšte jaje. Na njenu zapovest, Ofion se oko jajeta obavi sedam puta. Grejao ga je dotle dok se ono ne rasprsnu i iz njega ne ispadnu Eurinomina deca - sve stvari koje postoje: Sunce, Mesec, planete i zvezde, Yemlja sa svojim planinama, rekama, drvećem, biljem i životinjama.

Eurinoma i Ofion izabraše za svoj dom Olimp, ali Ofion tada poče da vređa Eurinomu, hvališući se kako je on sam stvorio svemir. Na ovo ga ona smesta prignječi petom, izbi mu zube, pa ga zatim progna pod zemlju u mračnu pećinu.

Zatim boginja stvori sedam planetarnih sila i nad svakom od njih postavi po jednu Titanku i Titana - Teu i Hiperiona za Sunce; Fojbu i Atlanta za Mesec; Dionu i Krija za planetu Mars; Metidu i Koeja za planetu Merkur; Temidu i Eurimedonta za planetu Jupiter; Tetidu i Okeana za planetu Veneru; Reu i Krona za planetu Saturn.

Prvi čovek beše Pelazg, praotac svih Pelazga. On je iznikao iz zemlje Arkadije, a za njim nikoše još neki. Pelazg ih nauči da grade kolibe, da se hrane žirom i da od svinjske kože šiju tunike. Prvi ljudi su stvoreni iz Ofionovih izbijenih zuba. Pelazgi Ofiona zovu Pelor - velika zmija.


U ovom prastarom verskom sistemu još nije bilo ni bogova ni sveštenika, već je postojala samo sveopšta boginja i njene sveštenice, pošto je žena bila vladajući pol. Očinstvo se nije poštovalo, a oplođivanje žene se pripisivalo vetru. Nasledstvo je prenošeno isključivo po ženskoj liniji, dok se zmija smatrala za reinkarnaciju mrtvih. Eurinoma (“velika lutalica”) bio je naziv za boginju vidljivog Meseca.

Pošalji "Pelaški mit o postanku sveta" na Facebook Pošalji "Pelaški mit o postanku sveta" na Google Pošalji "Pelaški mit o postanku sveta" na My Yahoo! Pošalji "Pelaški mit o postanku sveta" na Live Pošalji "Pelaški mit o postanku sveta" na MySpace Pošalji "Pelaški mit o postanku sveta" na Twitter Pošalji "Pelaški mit o postanku sveta" na Digg Pošalji "Pelaški mit o postanku sveta" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari