Da li je Zemlja živo biće? - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Razvodnik

Da li je Zemlja živo biće?

Oceni ovaj blog
Tvorci takozvane “Geja hipoteze”, Džejms Lavlok i Lin Margulis, tvrdili su sedamdesetih godina da fizički i biološki procesi na našoj planeti navode na zaključak da je Zemlja samostalan, “nezavisan” sistem. Ideja o Zemlji kao ogromnom hemijskom sistemu, takoreći, “organizmu”, opstala je do danas – iako nikada nije dokazana.[IMG]http://www.vestinet.rs/wp-content/uploads/2012/05/Planeta-Zemlja-4.jpg[/IMG]Komisija od 400 akademika stavila “Geja hipotezu” 2010. godine na šesto mesto na listi najvećih britanskih akademskih dostignuća svih vremena, a hemijski element sumpor mogao bi da pomogne naučnicima da utvrde da li je Zemlja zaista “živa”, ili, tačnije, da li je reč o ogromnom hemijskom sistemu koji omogućava opstanak svih nas.

Suština Geja teorije zapravo i nije pretpostavka da je Zemlja “živa”, već da su svi živi organizmi i njihovo neživo okruženje međusobno povezani u “sistem” koji obezbeđuje uslove života. Lavlok je, između ostalog, verovao da mora da postoji jedinjenje sumpora koje proizvode organizmi u okeanima, a koje se prenosi u vazduh, pa tako i u zemlju.

Naučnici su na pragu da provere ovu teoriju i da bar delimično dokažu postojanje Zemlje kao “sistema”.

Hari Oduro sa Univerziteta Merilenda našao je način da prati i meri kretanje sumpora kroz organizme u okeanu, atmosferu i kopno, kako bi dokazao ili opovrgnuo kontroverznu Geja teoriju.

Sumpor, deseti element po rasprostranjenosti u svemiru, deo je mnogih neorganskih i organskih jedinjenja. On cirkuliše kopnom, atmosferom i u živim bićima i bitno utiče na klimu i zdravlje organizama i eko-sistema.

“Emisija dimetil-sulfida utiče na klimu tako što se transformiše u aerosole, za koje se smatra da remete ravnotežu zračenja na Zemlji”, kaže Oduro, koji je rukovodio istraživanjem.

Kao i mnogi drugi hemijski elementi, sumpor se sastoji od različitih izotopa. Svi izotopi jednog elementa imaju isti broj elektrona i protona, ali različit broj neutrona. Zbog toga izotopi jednog elementa imaju identične hemijske osobine, ali različitu masu i osobine jezgra.

Zahvaljujući tome, naučnici mogu da koriste jedinstvene kombinacije radioaktivnih izotopa određenog elementa kao izotopski otisak prsta, pomoću koga mogu da uđu u trag jedinjenja tog elementa.

“Zahvaljujući Harijevom radu, možemo očekivati da ćemo otkriti odstupanja u otiscima prsta izotopa sumpora tih jedinjenja u okeanima, pod različitim životnim uslovima i u različitim organizmima”, kaže geohemičar Univerziteta u Merilendu Džejs Farkuhar.

“Mislim da će nam to omogućiti da koristimo izotope za praćenje kruženja tih jedinjenja u okeanima, kao i odlaska dimetil-sulfida u atmosferu. Njegov rad bi čak mogao da nam pomogne da lakše pratimo veze između emisije dimetil-sulfida i sulfatnih aerosola, čime bismo na kraju proverili vezu koju zagovara Geja hipoteza”, dodao je Farkuhar.

Pošalji "Da li je Zemlja živo biće?" na Facebook Pošalji "Da li je Zemlja živo biće?" na Google Pošalji "Da li je Zemlja živo biće?" na My Yahoo! Pošalji "Da li je Zemlja živo biće?" na Live Pošalji "Da li je Zemlja živo biće?" na MySpace Pošalji "Da li je Zemlja živo biće?" na Twitter Pošalji "Da li je Zemlja živo biće?" na Digg Pošalji "Da li je Zemlja živo biće?" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari