Rimljani su izmislili Isusa Hrista - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Razvodnik

Rimljani su izmislili Isusa Hrista

Oceni ovaj blog
Američki istoričar, Džozef Atvil, tvrdi kako je rimska aristokratija izmislila priču o Isusu s ciljem da smiri pobunjene Jevreje: iza priče o raju i zagrobnom životu stoji želja moćnika da tlače narod i bogate se na njegov račun.[video=youtube;SUPoLMW6dNM]http://www.youtube.com/watch?v=SUPoLMW6dNM[/video]Džozef Atvil, američki istoričar i stručnjak za Bibliju, tvrdi kako je rimska aristokratija izmislila priču o Isusu s ciljem da smiri pobunjene Jevreje. On je te tvrdnje izneo još 2007. godine u knjizi “Cezarov mesija”, ali će otkriće, zajedno s brojnim dokazima, predstaviti u Londonu 19. oktobra ove godine.

Mnogi stručnjaci njegovu metodologiju dovode u pitanje. Vernici su u šoku, jer Atvil tvrdi da iza priče o raju i zagrobnom životu stoji želja moćnika da tlače narod i bogate se na njegov račun.

Američki istoričar se poziva na zapis “Ratovi Jevreja”, koji je, tvrdi on, jedini istorijski izvor iz Judeje, napisan u prvom veku, i poredi ga sa Biblijom.

- Uočio sam niz paralela. Biografija Isusa konstruisana je na ranijim događajima, a prvenstveno na biografiji cara Tita Flavija - objašnjava Atvil.

Slične teorije postoje godinama, a Atvilova se ponovo našla u centru pažnje, zbog najavljenog predavanja.

- Nakon što su Rimljani neuspešno isprobali sve konvencionalne oblike ratovanja, započelo je psihološko ratovanje. Tada je nastala i priča o “miroljubivom Mesiji”. On ne podstiče na rat, već poziva na “okretanje drugog obraza” i podstiče Jevreje da plaćaju porez Rimu (daju caru carevo) - objašnjava naučnik.

Iako neki smatraju kako je ovo “početak kraja hrišćanstva”, Atvil smatra kako je reč o preuveličavanju i dodaje da će ovo samo pomoći pojedincima da raskrste sa hrišćanstvom.

- Hiršćanstvo je mnogima uteha, ali istovremeno može biti i vrlo štetna i perfidna metoda ispiranja mozga, koja je dovela do slepog prihvatanja siromaštva, ropstva i ratova - objasnio je američki istoričar.

Kako vam sve ovo izgleda?

Pošalji "Rimljani su izmislili Isusa Hrista" na Facebook Pošalji "Rimljani su izmislili Isusa Hrista" na Google Pošalji "Rimljani su izmislili Isusa Hrista" na My Yahoo! Pošalji "Rimljani su izmislili Isusa Hrista" na Live Pošalji "Rimljani su izmislili Isusa Hrista" na MySpace Pošalji "Rimljani su izmislili Isusa Hrista" na Twitter Pošalji "Rimljani su izmislili Isusa Hrista" na Digg Pošalji "Rimljani su izmislili Isusa Hrista" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari