Tehnologija proizvodnje Hrizanteme - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Hrizantema Saksijska

Tehnologija proizvodnje Hrizanteme

Oceni ovaj blog
Hrizantema sadrži veliki broj sorti i varijeteta.

Boja može biti bela, žuta, narandžasta, ljubičasta, crvena, bronzano braon.

Cvetovi su prosti ili puni, a postoji i više različitih formi.

Može se gajiti kao saksijska ili baštenska biljka, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Dosta se koristi za rezani cvet, ali u poslednje vreme se sve više koristi kao saksijska biljka za dekoraciju prostorija. Cvet se može dobiti preko cele godine, ali je hrizantema ipak zaštitni znak jesenjih cvetnih aranžmana.

Proizvodnja hrizantema počinje u aprilu (do kraja maja), ali se sve više koriste i novije tehnike kasnije sadanje, koje pružaju značajnu uštedu u prihranjivanju, zalivanju, radu, upotrebi hemijskih sredstava, a koje daju odlične rezultate.

hrizantema2.jpg
Kod nas se najviše proizvodi hrizantema multiflora.

Prepoznatljive su po loptastoj formi i mnoštvu cvetova. Predviđene su za proizvodnju na otvorenom prostoru.

Za saksijske hrizantema treba izabrati ravan teren koji treba prekriti tamnom folijom radi sprečavanja pojave korova.

Obavezno treba obezbediti sistem za navodnjavanje kap po kap – najbolje iriga kapljače koji se ubadaju u svaku saksiju (4l vode/h) i dovode vodu do korena biljke a ne kvase površinu oko saksija.

Ožiljene reznice saditi u saksiju 17cm (zapremine 2,5l)-19cm, 1 reznica po saksiji ako je u pitanju ranija sadnja, a ako se kasnije sadi (krajem maja) staviti po tri reznice u jednu saksiju. Supstrat za sadnju mora biti vlažan i porozan. Sadi se tako da se samo prekrije koren ožiljenih reznica i obavezno se zaliva odmah nakon sadnje. Po potrebi treba orošavati reznice dok se koren ne razvije dovoljno.

Saksije radi lakšeg zalivanja složite na parceli u leje jednu do druge (bar ja tako radim jer mi je lakše za održavanje).

Nastavi sa čitanjem>>>

Pošalji "Tehnologija proizvodnje Hrizanteme" na Facebook Pošalji "Tehnologija proizvodnje Hrizanteme" na Google Pošalji "Tehnologija proizvodnje Hrizanteme" na My Yahoo! Pošalji "Tehnologija proizvodnje Hrizanteme" na Live Pošalji "Tehnologija proizvodnje Hrizanteme" na MySpace Pošalji "Tehnologija proizvodnje Hrizanteme" na Twitter Pošalji "Tehnologija proizvodnje Hrizanteme" na Digg Pošalji "Tehnologija proizvodnje Hrizanteme" na del.icio.us

Komentari