PRIČA IZ TAME - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Stipanov Dućan

PRIČA IZ TAME

Oceni ovaj blog
.
.
Verna do groba, Snežana Kovačević, Nova Poetika, 2013


Vuk Krstić, novinar i književnik živi u Hrastovoj ulici, kraj tajanstvene hrastove šume i kako se zbog slomljene ruke našao na podužem bolovanju, odlučuje da prikupi paranormalna iskustva svojih kolega po piću i komšija, ne bi li ih uvrstio u svoju zbirku novela pod nazivom „Priče iz tame“. Vuk živi boemskim životom i noći provodi za kafanskim stolom sa petoricom prijatelja, koji mu ni po čemu nisu slični. Koliko je on romantik i poštovalac žena, toliko su njegovi prijatelji muške šovinističke svinje u najgorem smislu toga izraza. Jedini donekle blag sadrug za kafanskim stolom mu je Tomo homoseksualac.

Istovremeno se u njihovoj mirnoj varošici staju ređati novosti. U kafanu „Kod Radivoja“ pristiže nova kelnerica, počinje seča hrastove šume radi izgradnje sportskog centra, iz Amerike se vraća Bojan, Vukov pobratim i iskusni privatni detektiv, a u Vukovo dvorište, ko zna otkud, doluta jedna francuska pudlica.

Nova kelnerica je Vukova poznanica iz studentskih dana, zove se Danica, i za nju su vezane Vukove emotivne uspomene: udvarao joj se kao dečarac, ali ona ga je odbila. Uprkos tome, devojka ga prepoznaje i pristaje da mu pomogne u prikupljanju „Priča iz tame“.

Čudan razvoj događaja počinje se odvijati u samom Vukovom domu. Kao samac, Vuk nije preterano uredan domaćin i kuća mu je u večitom haosu. Međutim, iznenada, iz dana u dan (odnosno iz noći u noć) neko mu posprema kuću, kuva ručak, priprema doručak...

Vuk to prihvata zdravo za gotovo, jer ne uspeva da otkrije tajanstvenog posetioca.

Potom počinje užas. Kosta, član Vukovog društva za stolom i švaler nove konobarice, prebija sopstvenu majku. Treće jutro od tog događaja nalaze ga iskasapljenog. Grudi su mu otvorene, srce iščupano i namesto njega postavljen je posred zjapeće rane cvet narcisa. Sva je krv iz njega istočena, a na vratu su primećeni tragovi ugriza. Ubistvo se desilo tik po ponoći, na samom prelasku četvrtka u petak. Vuk biva osumnjičen za ubistvo, no smesta je i oslobođen.

Tek što se situacija koliko toliko smirila, tačno nedelju dana kasnije, još jedan član družine biva masakriran na identičan način, takođe posle nasilja nad svojim bližnjim. I ovo ubistvo se desilo noću, pri prelasku četvrtka u petak, a što je još čudnije, i ovaj se po Kostinoj smrti zabavljao sa Danicom. U potragu za ubicom se uključuju tek pristigli Vukov pobratim Bojan, sa bogatim iskustvom privatnog detektiva u Americi, ali i Vuk, zainteresovan zbog činjenice da se radi o članovima društva sa kojima provodi noći, a što je još važnije, što je oba puta i sam bio na listi sunmnjivih.

U početku svi sumnjaju da se radi o serijskom ubici, najverovatnije vatrenoj feministkinji, koja se sveti napaljenim mužjacima zbog surovosti prema ženama. ali kako nedelje prolaze, a ubistva se ponavljaju u istovetnoj grozoti i rasporedu, sve je jasnije da iza njih stoji nešto mnogo mračnije.

Uporna potraga protagonista romana dovodi do nedvosmislenog zaključka da ubistva imaju natprirodnu pozadinu. Radi se o vampirici! Istraga se širi i doznajemo da su se istovetna ubistva, u serijama od po šest zaredom, dešavala svake četvrte godine u, svaki put drugoj, obližnjoj varošici.

Monstruozni zločini se u međuvremenu ne zaustavljaju, jednom nedeljno neko iz društva u samom desnom ćošku kafane biva pogubljen na najstrašniji način. Saznavši da je i u prethodnim serijama ubistava, odigranim u drugim gradovima, ubijano kafansko društvo od po šest članova, Vuku je sve jasnije da će i sam postati vampiricina žrtva.

Da li vampiri mogu voleti? Da li su njihovi postupci nasumični, ili u njima postoji neka viša i neumoljiva logika. Da li su ih na jezive postupke naveli užasi iz sopstvenih nesretnih života, ili su jednostavno nečista sila, pa su samim tim zli i iskvareni? Kakva je to misteriozna veza između Danice, francuske pudlice i vampirice? I najzad, hoće li Vuk uspeti da preživi pokolj što mu je svakim trenom sve više bliži?

Rešenje zagonetke ćete naći u napetom romanu „Verna do groba“ Snežane Kovačević i ono je prilično nestandarno za vampirske storije. Duboko sam ubeđen da će rasplet misterije za većinu čitaoca predstavljati ne baš malo iznenađenje.
.
.

Pošalji "PRIČA IZ TAME" na Facebook Pošalji "PRIČA IZ TAME" na Google Pošalji "PRIČA IZ TAME" na My Yahoo! Pošalji "PRIČA IZ TAME" na Live Pošalji "PRIČA IZ TAME" na MySpace Pošalji "PRIČA IZ TAME" na Twitter Pošalji "PRIČA IZ TAME" na Digg Pošalji "PRIČA IZ TAME" na del.icio.us

Kategorije
Osvrti

Komentari