Špageti monstrum - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Demijurg

Špageti monstrum

Oceni ovaj blog
Leteći špageti monstrum (Flying Spaghetti Monster) je božanstvo parodične religije pastafarijanizma i svojevrsni Internet fenomen. Leteći špageti monstrum se prvi put pominje 2005. godine u otvorenom pismu Bobija Hendersona, kojim je protestovao protiv pokušaja Uprave za obrazovanje države Kanzas, da koncept inteligentnog dizajna uvede u državne škole.[IMG]http://i39.servimg.com/u/f39/14/07/52/42/flying10.jpg[/IMG]Henderson je parodijom ismejao kreacionizam, izrazivši verovanje u natprirodno leteće biće koje je stvorilo svet, a sastoji se iz hrpe rezanaca i dve ćufte, odnosno u Letećeg špageti monstruma. Nakon što je Henderson pismo objavio na svom sajtu, Leteći špageti monstrum je ubrzo postao Internet fenomen i simbol protiv uvođenja kreacionizma u državno školstvo.

Oni koji “veruju” u Letećeg špageti monstruma sebe nazivaju pastafarijancima, a prevashodno se radi o ateistima koji na satiričan način ismejavaju religiju.

U USA je pastafarijanizam registrovan kao verska zajednica.

No comment.

Pošalji "Špageti monstrum" na Facebook Pošalji "Špageti monstrum" na Google Pošalji "Špageti monstrum" na My Yahoo! Pošalji "Špageti monstrum" na Live Pošalji "Špageti monstrum" na MySpace Pošalji "Špageti monstrum" na Twitter Pošalji "Špageti monstrum" na Digg Pošalji "Špageti monstrum" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari