Ritual Dijaninog luka - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Weißenberg

Ritual Dijaninog luka

Oceni ovaj blog
Ovaj ritual se izvodi trećeg dana nakon mladog Meseca. Početkom novembra, izvođenje “Dijaninog luka” je posebno značajno kao slavljenje novog početka u Novoj godini, koja po staroj keltskoj tradiciji počinje 31. oktobra (Samhain).

Iako nam se, tokom godine, pružaju stotine šansi za nove početke u svakodnevnom životu, one često bivaju neiskorišćene našom bezvoljnošću da započnemo bilo šta. Svrha ceremonije je uviđanje i priznavanje potrebe da se neke stvari napuste da bi se započele nove.

Dijana je u rimskoj mitologiji bila boginja Meseca i lova, zaštitnica žene, a u ranijem dobu i Velika boginja majka celokupne prirode. Ova ceremonija predstavlja zgodnu priliku da se izrazi ljubav i poštovanje prema boginji u svom aspektu devojke - aspektu koji simbolizuje mladost i novi početak. Ukoliko se izvodi trećeg dana nakon mladog Meseca ovaj ritual neće predstavljati smetnju nečijem učestvovanju u drugim tradicionalnim grupnim ritualima koji se izvode u noćima punog ili mladog Meseca.

Ritual je napisao Pagan X, a prvi put je izveden od strane Kruga Mesecevog kamena, 30. Juna 1984. godine.

Svakog meseca ovaj ritual izvodi se u okviru “Aquarian Tabernacle” crkve.

RITUALNA ORUĐA I POMAGALA:

- oltarske sveće;

- ulje;

- štap ili oruđe po izboru;

- miris (u funkciji žrtvene ponude);

- pehar vode;

- pehar vina (ili prigodnog soka);

- oltarski kolačići.

UČESNICI:

- Pomazivač;

- osoba koja otvara i zatvara “krug”;

- Hijerofant;

- ostali;

STRUKTURA RITUALA:

1. Pomazivač uljem načini znak pentakla (zvezda u krugu) na čelu svakog učesnika i poljubi ga u grudi uz pozdrav - “Ti si boginja" – odnosno - "Ti si bog".

2. Učesnici stojeći formiraju krug. Osoba, zadužena za to, ocrta tri koncentrična kruga krećući se oposuno (solarno, u smeru kretanja kazaljke na satu). Prvi put oruđem po izboru, drugi put vodom i treći put Duhom.

3. Hijerofant (koji vodi ritual) prizove četiri elementa na četiri strane sveta:

ISTOK – VAZDUH

JUG – VATRA

ZAPAD – VODA

SEVER – ZEMLJA

4. Invokacija Dijane - devojke:

a) priziv Boginje (po izboru);

b) paljenje odgovarajućeg mirisa (ima funkciju žrtvene ponude).

5. Blagosiljanje početaka i krajeva: živahan ples i pevanje prigodnih pesama ili napeva po izboru / ili divinacija / ili meditacija / ili vizuelizacija Vodiča.

6. Učesnici dodaju jedan drugome pehar sa vinom/sokom. Svako otpije pomalo, prethodno blagoslovivši tečnost. Takođe, na isti način, dodaju međusobno oltarske kolačiće (svako uzme i pojede po jedan nakon što ga je blagoslovio).

7. Zatim se, sa posebnom radošću, izvedu poslednja pesma (napev) i ples po izboru grupe. Učesnici potom posedaju i uzemlje energiju vizuelizujući tok energije koji se poput koplja proteže od korena kičme do centra zemlje. Usredsrede se, dišu duboko (dijafragmom) i dozvole višku energije sakupljene u toku rituala da se vrati (otekne) nazad, u svoje skladište, odnosno Zemlju.

8. Hijerofant zahvali elementima na sve četiri strane sveta i otpusti ih: prvo na severu, a zatim na zapadu, jugu i istoku.

9. Na kraju, krug se razbija u tri naoposuna (lunarna) kretanja obrćući formulu otvaranja: prvo Duhom, potom vodom i na kraju oruđem koje je prvo korišćeno.

Pošalji "Ritual Dijaninog luka" na Facebook Pošalji "Ritual Dijaninog luka" na Google Pošalji "Ritual Dijaninog luka" na My Yahoo! Pošalji "Ritual Dijaninog luka" na Live Pošalji "Ritual Dijaninog luka" na MySpace Pošalji "Ritual Dijaninog luka" na Twitter Pošalji "Ritual Dijaninog luka" na Digg Pošalji "Ritual Dijaninog luka" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari