VANGELISOVA VRUĆINA - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

beograd74

VANGELISOVA VRUĆINA

Oceni ovaj blog
Vrućina je, preko 42, topi se asfalt, i Beograd je opusteo. Osim mene, par hrabrih, prska se vodom iz fontane, kod Beograđanke. Jedna mlada devojka, šeta crnog labradora, koji jadan, od žeđi se otrže, i uskoči u fontanu, čitavim telom, pod sve te prskalice i mlazeve dragocene tečnosti.

Na koži, mislim opekotine mi se pojavljuju, od vreline tropskog dana. Asfalt kao da je u pustinji, stvara fatamorganu, u kojoj, iznenada, opet je ugledah ja, u njenoj bedi.

Jedna od mnogih romkinja, sa zavežljajem na grudima, koji jednom rukom pridržava, a drugom mlatara, kao mačem, ka prolaznicima.

Vidim je, kako juri, kako prosi, i kako mi se približava, skoro kao u vangelisovoj planetarnoj stvari, nemilosrdnoj potrazi, za smislom i opstankom.

I tako sa tim detetom, prišavši mi, skoro ga umetne ka nedrima mojim, da mi ga preda, jadna, da joj ga odmah tu, na licu mesta oduzmem, i sačuvam ga od smrti na 42.

Ali, ja okrećem glavu, bežim od bede, od sirotinje, od njihovog nemenjajućeg, skoro beskonačnog, planetarnog užasa.

I ni sama ne znam, ko je tu više kriv, da li ja koja od te njihove nesreće sada okrećem glavu, ili ona, sviknuta na tragediju. Ogrubela od bede takvog majčinstva, isprljana i izgužvana, s detetom, koga je uvila u ćebe, na 42.

I kako oprostiti njoj, kako meni, kako društvu, kako Bogu, što uopšte postoji sve to. Ta ishitrenost naših postupaka, taj cirkus svakojakih komentara, ta surovost življenja i preživljavanja.

Sunce poludelo, na beogradskim nebesima plavim. Praznu flašu s vodom, u ruci držim, i idem dalje, i dalje i dalje, od nje, i od tog jadnog deteta.

Svakim korakom sve više udaljena od svoje suštine, da pomažem, da volim i ne tražim ništa zauzvrat, da ljudima jednostavno dajem.

Stvarno bi neko suncu, trebao da zabrani da bude sunce. Ne sme da peče, na dete koje je uvijeno u ćebe, na 42.

Ti si sunce, zločinac najveći, na beogradskom asfaltu, žariš i pališ nas, uvek kad mir trebamo i spokoj u našoj duši.

M.S.Marstoj

Pošalji "VANGELISOVA VRUĆINA" na Facebook Pošalji "VANGELISOVA VRUĆINA" na Google Pošalji "VANGELISOVA VRUĆINA" na My Yahoo! Pošalji "VANGELISOVA VRUĆINA" na Live Pošalji "VANGELISOVA VRUĆINA" na MySpace Pošalji "VANGELISOVA VRUĆINA" na Twitter Pošalji "VANGELISOVA VRUĆINA" na Digg Pošalji "VANGELISOVA VRUĆINA" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. beograd74 (avatar)
 2. LJILJA MMM (avatar)
  Lep tekst.....realan.
  Majčinstvo boli i voli različite žene na različite načine.
 3. beograd74 (avatar)
  Hvala...realnost ima puno toga vrednog opisa..
 4. plavookii (avatar)
  Evo primera o kojima moraš voditi računa. Pišeš ''Praznu flašu s vodom, u ruci držim'', kako je to moguće? da li je prazna ili unutra ima vode pa nije prazna?
 5. beograd74 (avatar)
  Citat Original postavio plavookii
  Evo primera o kojima moraš voditi računa. Pišeš ''Praznu flašu s vodom, u ruci držim'', kako je to moguće? da li je prazna ili unutra ima vode pa nije prazna?

  hihihihi...za ovo si u pravu....previd
 6. plavookii (avatar)
  [QUOTE=beograd74;bt243777]hihihihi:rumenko:...za ovo si u pravu....previd[/QUOTE]

  Za sve sam u pravu, ali nema veze :)
 7. beograd74 (avatar)
  Citat Original postavio plavookii
  Za sve sam u pravu, ali nema veze

  Dobronamernu kritiku prihvatam, ali zlonamernu, što je tvoja specijalnost, ne baš...