Koncert u sinagogi i još ponešto - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Demijurg

Koncert u sinagogi i još ponešto

Oceni ovaj blog
Pre neko veče na koncertu u novosadskoj sinagogi. Gledam oko sebe i, bez obzira što sam ranije više puta bio u bivšem jevrejskom hramu na koncertu, videh na klupama ladice sa bravom. Dugo sam razmišljao čemu bi mogle služiti. Po povratku kući proguglao sam i saznao da se u svim sinagogama širom sveta kupuje mesto u sinagogi, odnosno da članovi Mojsijeve religije, prema svom imovnom stanju, odnosno finansijskim mogućnostima, kupuju mesto u sinagogi, gde sede za vreme obreda. Tako oni bogatiji sede u prvom redu i gledaju rabina direktno u oči za vreme bogosluženja, oni siromašniji kupuju mesto u zadnjem redu i gledaju u stubove, dok oni najsiromašniji nemaju ni pristup u hram. Strašno. Narod poznat po velikoj ljubavi prema zlatu i novcu, koji prosto poludi i pobesni kad ugleda zlato i novac, naivno misli da može kupiti mesto pred bogom. Veću glupost nisam čuo u životu. Šta vi mislite o ovome?

Pošalji "Koncert u sinagogi i još ponešto" na Facebook Pošalji "Koncert u sinagogi i još ponešto" na Google Pošalji "Koncert u sinagogi i još ponešto" na My Yahoo! Pošalji "Koncert u sinagogi i još ponešto" na Live Pošalji "Koncert u sinagogi i još ponešto" na MySpace Pošalji "Koncert u sinagogi i još ponešto" na Twitter Pošalji "Koncert u sinagogi i još ponešto" na Digg Pošalji "Koncert u sinagogi i još ponešto" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. 123loncar (avatar)
  ...nisi čuo za jevrejštinu...svo zlo ovoga sveta, potiče iz nje ; kao i sva vlast nad njim u njoj je ..pa sad izvolte - volj u prve redove ili na paklenim stazama...srpština je nešto primitivnija i tupavija - rekao bih prostačko nadmena njena tvorevina...otuda u nas toliko cincara i ješa usvim porama društvenog života...pa šta misliš kako ministri i personalne postavke na vlsti stiču tolika akademska zvanja i stolice u prvim redovima...

  Hvala za iskreno kazivanje !
 2. sasch (avatar)
  kao i pravoslavlje i crkva, nema veze sa bogom i verom..
 3. Demijurg (avatar)
  :klap:
 4. MPMcB (avatar)
  Mislim da bi trebalo malo bolje upoznati se sa svim običajima u i oko Sinagoge.

  Što se tiče kupovanja to nije ništa novo. Sve paternalane religije ukljičujuči i neke varijante budizma u Indiji, rade na novce.
  Pravo na sedenje u pravoslavnim crkvama, na primer, na mestima, koja su obično smeštena do zidova hrama se prodaje i nasleđuje. U Sabornoj Crkvi u Novom Sadu, ako nešto nije izmenjeno poslednjih godina, kod svakog sedišta upisano je ime aktuelnog sedeloca, ali to je još i benigno kad pogledaš šta su pomenute religijske institucije u stanju da urade za malo novaca i to sve podjednako.
  Bože sačuvaj, oprosti im jer ne znaju šta rade.
  Jevreji jesu na glasu kao srebroljupci, ali nisu svi takvi, mislim ako se gleda realno, a ne katastro naci globalno zaverenički. Njihova relgija, budući da nema globalnih pretenzija je još u pogledu odnosa boga, prema novcu još i relativno dobra. To što se nama svaki jevrej čini duplo kriv za sve samo zato što je jevrej je sasvim druga stvar. Dalje, kod njih nema onog klasičnog bogosluženja i koliko sam mogao da primetim, propovedanje iliti popovanje je kod njih svedeno na najmanju moguću meru, dok su sa druge strane jevreji sami kao i njihovi rabini (rabinova pozicija je pre učitelj nego pop), u svom odnosu prema veri i religijskoj zajednici mnogo više gnostički od bilo kojih hrišćana. Osim što su zatvoreni prema nama inovercima, unutar zajednice su veoma bliski i druželjubivi, čak mnogo više od nas, a to važi naravno i za versku zajednicu. Ko to poznaje iz ličnog iskustva, teško može da odoli utisku, da smo mi prema njima, po svim verskim i religijskim pitanjima nešto kao nedorasla, malo raspuštena i slabo vaspitana dečurlija.
  Put je dug.
 5. 123loncar (avatar)
  ..izgleda da nisi čuo za onu : svo zlo , pokvarenost i ništavilo dolazi iz jerusalima !
 6. Demijurg (avatar)
  Izgleda da nije... :rida:
 7. gost 326638 (avatar)
  Verovatno tu postoji neka skrivena filozofija , mozda nama nepoznata .Najbolje bi bilo da cujemo odgovor od nekog forumasa iz prvih klupa , ako taki ovde ima.
 8. MPMcB (avatar)
  Citat Original postavio 123loncar
  ..izgleda da nisi čuo za onu : svo zlo , pokvarenost i ništavilo dolazi iz jerusalima !
  Jesam, dosta puta, ali to je iluzija onih koji ma je uvek drugi kriv.
  Bio sam i Jerusalimu da vidim koje to zlo i kako dolazi odande i prijatno sam se iznenadio.