Jedan stih iz Bhagavad gita-e - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Demijurg

Jedan stih iz Bhagavad gita-e

Oceni ovaj blog
Bhagavad gita 8.16[IMG]http://www.bhagavad-gita.com.hr/images/uploads/gita_p08_stih16.jpg[/IMG]ā-brahma-bhuvānal lokāh
punar āvartino ’rjuna
mām upetya tu kaunteya
punar yanma na vidyate


“Sve planete u materijalnom svetu, od najviše do najniže, mesta su patnje, na kojima se odvija uzastopno rađanje i umiranje. Ali onaj ko dostigne Moje prebivalište, o Kuntin sine, nikada se više ne vraća.”


Sve vrste yogija - karma, jnana, hatha - na kraju moraju dostići savršenstvo devocije u bhakti-yogi ili svesnosti Krišne, pre nego što mogu otići u Krišnino transcendentalno prebivalište, da se nikada više ne vrate. Oni koji dostignu najviše materijalne planete, planete polubogova, ponovo bivaju podvrgnuti uzastopnom rađanju i umiranju. Kao što se osobe sa Zemlje uzdižu na više planete, ljudi s viših planeta, kao što su Brahmaloka, Candraloka i Indraloka, padaju na Zemlju. Žrtvovanje zvano pancagni-vidya, preporučeno u Chandogya Upanisadi, omogućuje osobi dostizanje Brahmaloke, ali ako na Brahmaloki osoba ne neguje svesnost Krišne, mora se vratiti na Zemlju. Oni koji na višim planetama napreduju u svesnosti Krišne, postupno se uzdižu na još više planete i u trenutku kosmičkog uništenja bivaju preneti u večno duhovno carstvo.

U svom komentaru na Bhagavad-gitu, Sridhara Svami navodi slijedeći stih:

brahmana saha te sarve samprapte pratisancare
parasyante krtatmanah pravisanti param padam

”Kada dođe do uništenja ovog materijalnog univerzuma, Brahma i njegove bhakte, koji su neprestano zaokupljeni svesnošću Krišne, bivaju preneti u duhovni univerzum, na duhovne planete, u skladu s njihovim željama.”

Ovo Vedsko znanje je, kao što i sami vidite, doktorat za Bibliju, Kuran, kao i sve ostale materijalističke knjige, zasnovane na kultu krvnih žrtava (Isusova otkupna žrtva, telo i krv) ili kultu svetih ratova (Muhamedov jihad). Ko razume razume. Ko ne razume neka i dalje prebiva u tami i nada se uskrsnuću i nekakvom raju u kome će “jesti zlatne jabuke”. Ha ha ha.

Pozdrav svim bićima čistog srca. Namaste.

Pošalji "Jedan stih iz Bhagavad gita-e" na Facebook Pošalji "Jedan stih iz Bhagavad gita-e" na Google Pošalji "Jedan stih iz Bhagavad gita-e" na My Yahoo! Pošalji "Jedan stih iz Bhagavad gita-e" na Live Pošalji "Jedan stih iz Bhagavad gita-e" na MySpace Pošalji "Jedan stih iz Bhagavad gita-e" na Twitter Pošalji "Jedan stih iz Bhagavad gita-e" na Digg Pošalji "Jedan stih iz Bhagavad gita-e" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. hakim bej (avatar)
    "Nas posao je da se probudimo." Haksli.
  2. Demijurg (avatar)
    Naravno. :ok: