... - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

smeh

...

Oceni ovaj blog
Soba na kraju hodnika, krevet u uglu... do prozora. Ulazim sa knedlom u grlu i pogledom tražim dragi lik... Tu je... Prilazim, prepoznajem sebe u tom pogledu i srce ponovo zastaje zarobljeno tugom koju pronalazi... Na usnama za kratak tren jedva primaten osmeh... kao da se plaši da ostane dovoljno dugo i bude uhvaćen... "Znam da se raduješ što me vidiš" odgovaram pogledom i prilazim da je poljubim. "Ćao lepa moja mamice... kako si danas?" Uzvraća poljubac, ruka mi ostaje zarobljena u njenoj ... levoj, onoj koju može da pomera. Smeškam se, mazim je, pričam polako sve čega se setim i čini mi se prikladnim... Pokušavam da glumim svoj redovan povratak sa posla kada ušuškane iza zidova našeg doma, nas dve sedimo i prepričavam joj zanimljivosti tog dana... Na tom dragom i toliko bliskom licu u pokretima pronalazim reči koje ne zna da izgovori i tako nas dve pričamo... evo već desetak dana. Pokušava da govori samo kada hoće da mi kaže nešto izričito što nema nikakve veze sa mojom pričom... ali znam da je ono što ne želim da čujem. Kada je prvi put to pokušala, bila sam zajedno sa snajom... bratovom ženom i ona je pokušala da nagađa... iz najbolje namere, da pomogne mami, jer je videla da je uporna. "Znam ja šta hoće da nam kaže... pusti", rekoh joj. Posle je bila sve upornija i sve žustrija u pokušajima da izgovori, koristeći pri tom sasvim prepoznatljive, njoj svojstvene pokrete rukom... Oduvek je energična, sigurna, uporna i zna šta hoće i ako nije uvek izgledalo tako... "Tiha voda breg roni" je pametna i jako istinita izreka... potpuno primanljiva na moju mamu.
Gledam u te oči dok je mazim i šapućem joj da će sve biti u redu... i znam da je u tom trenutku jedina nesrećnija osoba od mene upravo ona... Njena tuga boli najstrašnije, tim pre je nemerljivo dragocen svaki osmeh koji uspem da izazovem svojom pričom, podsećanjem na nešto što su naše interne šale... nešto što svakom drugom moram da objašnjavam, ali ona - razume. Tračak nade... u moru tuge.
Znajući dobro svoju mamu, znam da je besmisleno folirati je i lagati... zato ne pričam bajke... Kažem joj da znam da joj je teško... ali da nema drugog izlaza sem da se bori... kao i sa ranijom bolešću, kao i sa operacijom, kao i sa svim u životu, uostalom... Ponavljam reči njene doktorke iz ambulante koja kaže da će se oporaviti, prećutkujem nalaze skenera i sve što ne ide u prilog tome... Kažem joj najvedrije što mogu: "Ništa ne brini, mamice. Dosta si ti brinula o nama... sad ćemo malo mi o tebi... dok se ne oporaviš" i čujem najtužniji uzdah na svetu... Znam da je poslednje što je u životu želela to da nas opterećuje. I uvek je to izbegavala, čitav život nas je štitila koliko god je mogla. I uspevala u tome... tiho, nenametljivo, ali pametno, uporno i istrajno, kao i sve što je u životu radila.
Protiče još jedna poseta u nizu, zahvalna sam što joj se stanje ne pogoršava, nadam se da će biti bolje... Izlazim u dugi hodnik, noge su mi sve teže, pogled zamućen suzama, nastupa slabost i obuzima me bol koji razdire utrobu... "samo da se oporavi" ponavljam kao mantru a prate me onaj pogled i ona duboka tuga u njemu... Lekari pričaju svoje, ne sumnjem u njihovu stručnost i znanje ali ja znam da je ona bila svesna i one večeri kada sam je odvela u bolnicu, znam da je i pre mene znala šta ju je snašlo... I od tada se ta tuga nastanila u njenim očima...

Pošalji "..." na Facebook Pošalji "..." na Google Pošalji "..." na My Yahoo! Pošalji "..." na Live Pošalji "..." na MySpace Pošalji "..." na Twitter Pošalji "..." na Digg Pošalji "..." na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. LJILJA MMM (avatar)
  Znaš......ma znam da znaš
  kad odeš opet, pozdravi je od Mace i mene..i zagrli tu malenu hrabru ženu...to je od mene
 2. *pustinjakinja (avatar)
  .....
 3. Aribi (avatar)
 4. smeh (avatar)
  Citat Original postavio LJILJA MMM
  Znaš......ma znam da znaš
  kad odeš opet, pozdravi je od Mace i mene..i zagrli tu malenu hrabru ženu...to je od mene
  Znam
  Pozdravi isporučeni
 5. smeh (avatar)
  Citat Original postavio *pustinjakinja
  .....
  Hvala...
 6. smeh (avatar)
  Citat Original postavio Aribi
  Uzvraćam
  I zahvaljujem...