NOVOSTI O LIJEPOJ NAŠOJ..... - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

iamblond

NOVOSTI O LIJEPOJ NAŠOJ.....

Oceni ovaj blog
..osim...nije ni taj Bruxelles tako loš u odnosu na ovo što imamo....a te autoceste...to je zadnji otok koji je još bio naš...a sad ga stavljaju na DAJ ŠTO DAŠ....

isTina.info.HR
Lovrinčević: Eksplozija javnog duga, sudbina države u rukama Bruxellesa Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 04.07.2013. - 11:43:00
Zadnja izmjena: 04.07.2013. - 14:18:23
ZAGREB - Ekonomist Željko Lovrinčević predviđa da će do kraja godine javni dug doći na 70 posto BDP-a, i to nakon što se, zbog promijenjene metodologije, korektno prikažu sve obveze države te u javni dug uključe zaduženja HBOR-a, HAC-a i ARZ-a. – Stanje je dramatičnije nego što se u Vladi predstavlja jer su eksplodirali i deficit i javni dug – kaže Lovrinčević za Večernji list.
Njegova je procjena da će se do kraja godine manjak u državnoj blagajni popeti na približno 14 milijardi kuna, zbog čega će Hrvatska biti jedna od rijetkih članica EU sa znatnim rastom deficita, i to u vrijeme kad se deficit trebao smanjiti za jedan postotni bod BDP-a godišnje. Kako sadašnji Zakon o proračunu kaže da javni dug ne smije prijeći 60 posto BDP-a, Sabor zapravo ne bi ni smio izglasati proračun za 2014. godinu, što zapravo znači da hrvatska Vlada već u prvoj godini članstva svoje javne financije predaje u ruke Bruxellesa.
Očekuje se da će država ove godine u proračun prikupiti 1,5 do 2 milijarde kuna manje od planiranih 113 milijardi kuna. Posljedica je to pada zaposlenosti, proizvodnje i pada BDP-a. K tome, ulazak u EU donio je Vladi obvezu da u zajednički proračun uplati 1,7 milijardi kuna polugodišnje članarine, smanjuju se prihodi od carina jer prostor EU postaje unutarnje tržište, a 75 posto carina naplaćenih od uvoza iz trećih zemalja odlazi u Bruxelles.
Dok su prihodi, kaže Linić, 'par postotaka' ispod plana, rashodi su veći približno 4 posto, tako da Vlada i njezin ministar financija nemaju kontrolu ni nad čime pa se kao spasonosno rješenje nameće davanje autocesta u koncesiju, od čega Linić očekuje najmanje tri milijarde eura. Ili to ili bankrot države.

Pošalji "NOVOSTI O LIJEPOJ NAŠOJ....." na Facebook Pošalji "NOVOSTI O LIJEPOJ NAŠOJ....." na Google Pošalji "NOVOSTI O LIJEPOJ NAŠOJ....." na My Yahoo! Pošalji "NOVOSTI O LIJEPOJ NAŠOJ....." na Live Pošalji "NOVOSTI O LIJEPOJ NAŠOJ....." na MySpace Pošalji "NOVOSTI O LIJEPOJ NAŠOJ....." na Twitter Pošalji "NOVOSTI O LIJEPOJ NAŠOJ....." na Digg Pošalji "NOVOSTI O LIJEPOJ NAŠOJ....." na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari